Būna ir taip. Įrengto muziejaus įrengimo darbai nėra pradėti

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Pirmosiomis spalio dienomis net keliuose internetiniuose leidiniuose išdidžiai šviečia straipsnio pavadinimas: „Buvusi Pradinė mokykla Kernavėje tapo moderniu Širvintų krašto muziejumi“ .

   „Kernavėje vietoje buvusios Juozo Šiaučiūno pradinės mokyklos įkurtas Širvintų krašto kovų už laisvę muziejus. Širvintų rajono savivaldybės užsakymu siekta išlaikyti mokyklos autentiškumą ir tuo pačiu sukurti erdves, kurios leistų šiuolaikiškai pristatyti muziejaus ekspozicijas.

   Pasak architektės Rūtos Piečytės – Kinkevičienės dvarų architektūrą primenantis mokyklos pastatas remontuotas, o atitinkamos pastato dalys restauruotos, remiantis Kultūros paveldo departamento rekomendacijomis, siekiant išsaugoti nustatytas pastato vertingąsias savybes.“ – rašoma tekste.

   Skaitytojams priminsime, kad dar praėjusių metų vasario 25 dienos Tarybos posėdyje buvo priimtas nutarimas, kuriuo nutarta „1. Pritarti projekto „Širvintų krašto kovų už laisvę muziejus“ (toliau – projektas) įgyvendinimui. 2.  Skirti bendrojo finansavimo lėšų projektui įgyvendinti iš Širvintų rajono savivaldybės biudžeto ir / ar skolintų lėšų – ne mažiau kaip 10 procentų visų projekto išlaidų.“

   Aiškinamajame rašte rašoma plačiau: „Projekto įgyvendinimo metu Širvintų krašto kovų už laisvę muziejų numatoma įkurti buvusios mokyklos pastate adresu J. Šiaučiūno g. 3, Kernavė. Siekiant pritaikyti pastatą muziejaus veiklai vykdyti, būtina atlikti pastato rekonstrukciją, tvarkybos darbus, įrengti muziejines ekspozicijas. Numatoma projekto vertė – 1 416 004,40 Eur.“

   Kasdienė praktika rodo, kad tokie projektai neįvykdomi per kelis mėnesius. Tam dažnai prireikia ne vienerių metų. Tad žinia apie jau esantį muziejų nustebino.

   Išties džiuginanti žinia. Širvintų rajonas ilgai laukė šios dienos. Tik va – labai keista, kad niekas niekur neskelbė apie būsimą muziejaus atidarymo šventę. Juk bent lauke susiburti būtų buvę smagu.

   Tad iškart kyla klausimai, kodėl savivaldybė nuslėpė tokį svarbų rajonui įvykį. To ir paklausėme savivaldybės administracijos.

   Širvintų rajono savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus viešųjų ryšių specialistė Teresė Čirūnaitė-Rasiulė atsakė, kad „Yra parengtas muziejaus projektas. Įrengimo darbai nėra pradėti. Projekto eiga priklausys nuo pirkimų bei kitų privalomų procedūrų.“

Kas paskelbė melagingą informaciją?

   Apmaudu sužinoti tokią gerą naujieną ir nusivilti, jog parašytas melas (tą patvirtino savivaldybės atsakymas). O juk apie tai rašė net ne vienas leidinys.

   Gal tai susiję, o gal ir ne – kol kas nėra žinoma, tačiau Viešųjų pirkimų puslapyje yra skelbiamas vienas įdomus šių metų rugsėjo 6 d. pasirašytas sutarties dokumentas. Jame numatoma, kad Širvintų rajono savivaldybė keliems leidiniams (Rajoninė spauda ir portalai; Partnerių, rėmėjų, ministerijų, savivaldybių, aukštųjų mokyklų bei profesionalų interneto svetainėse ir socialiniai tinklai; Portalas regionunaujienos.lt, žurnalas STRUCTUM, portalas structum.lt“) mokės už informacijos viešinimą iki 2022 m. birželio. Viena iš keliamų užduočių – „Savivaldybės pristatymas per įdomią asmenybę, faktą, įvykį“.

   Daugumoje čia minimų leidinių informacija apie JAU įkurtą Krašto muziejų Kernavėje ir yra skelbiama. Tiesa, tas pats publikuojamas tekstas nėra pažymėtas, kaip reklama.

   Kol kas neaišku, ar Širvintų rajono savivaldybė reikalaus paneigti melagingą informaciją. Tačiau toks reikalavimas atrodytų visiškai logiškas. Juk į rajoną atvykęs turistas, ieškoję ir radęs užrakintą pastatą pirmiausia galvos apie tai, kad jis buvo apgautas. O tai jau kenkia rajono reputacijai.

13 thoughts on “Būna ir taip. Įrengto muziejaus įrengimo darbai nėra pradėti

  • 2021-10-16 at 19:32
    Permalink

    Mateikos pagrindiniai pliusai: vienas aktyviausių taryboje, neturi praeities uodegų, moka rasti kompromisus, bendrauja su gyventojais betarpiškai

  • 2021-10-16 at 17:41
    Permalink

    Kernavės projekto vertė priklausys: koks rangovas, kokia ponia (pagal pareigas savivaldybės administracijoje) šalia rangovo atsidurs. Jeigu mėgs prabangą, muziejus bus auksinis, ne pagal metalą, o pagal panaudotus pinigus. Pavyzdys sporto centro vertė ir šalia esantys žmonės (direktorė, rangovas).
    O kas galėtų būti meru, galvoju, kad būtinai turėtų būti rajono gyventojas, kuris iš tikrųjų gyvens rajone ir matys visas problemas žmonių kasdieniniame gyvenime.
    Pinskuvienė gyvenamą vietą deklaruoja netoli turgaus. Pažiūrėkite, kaip atrodo turgus Vargšai žmonės: sėdi prekeiviai ant žemės, šiukšlių prikrauta prie konteinerių (netelpa į konteinerius). Kur gražūs paveiksliukai naujo turgaus, pėsčiųjų tako ir pan.

  • 2021-10-16 at 16:42
    Permalink

    Niekas teik dėl visko nėra nuveikęs, tiek kiek Astikas. Tik jis būtų geriausiais meras.

  • 2021-10-16 at 15:20
    Permalink

    Gal pavyks gauti atsakymą iš Širvintų rajono merės Živilės Pinskuvienės, koks Kernavės mokyklos Projekto įgyvendinimas. Neramina toks Širvintų savivaldybės atsakymas: “Projekto eiga priklausys nuo pirkimų bei kitų privalomų procedūrų.“ O VERTĖ 1 416 004,40 Eur. Kokia SUMA!!!

  • 2021-10-16 at 11:11
    Permalink

    Tai kad valstiečiai atsisako dalyvauti mero rinkimuose. Tada kas belieka iš aktyvių, praeities šešėlių neturinčių politikų – Vidmantas

  • 2021-10-16 at 10:59
    Permalink

    Va Šimonėlis tai būtų geriausias

  • 2021-10-16 at 10:40
    Permalink

    Tas tiesa. Vidmantas Mateika tokiu meru galėtų būti

  • 2021-10-16 at 09:57
    Permalink

    Ne tik lapai nukrito, visi medžiai dingsta Vilniaus g., o nauji pasodinti neprižiūrimi -džiūna.
    Projektiniai pinigai įdomūs – sporto centro statyba, dabar muziejaus įrengimas.
    Tokių objektų įsisavinimą matomai niekas netikrina. Čia viskas priklauso nuo rajono mero sąžinės. Merams dabar duota pilną sąvarankiškumą rajone. Tad reikia mąstančio mero mūsų rajonui.

  • 2021-10-16 at 08:52
    Permalink

    Gerb. Emilija, Širvintose vyksta keisti dalykai. Jūs domėkitės dėl muziejaus ir informuokite Širvintų rajono gyventojus. Širvintų mieste egzistuoja projektai, susiję su prabanga. Mužikai ir išsilavinę žmonės minėtam rajonui nereikalingi.

  • 2021-10-15 at 22:54
    Permalink

    Ar taps Kernavės mokykla MODERNIU ŠIRVINTŲ KRAŠTO MUZIEJUMI? Kam reikalingos skambios frazės mokykla TAPO muziejumi. Tai ne vaikų žaidimai smėlio dėžėje. Visai ne juokinga, nes per daug SKAUDU.

  • 2021-10-15 at 22:44
    Permalink

    Mokykla seniai neegzistuoja, atgaivinti nepavyko. Egzistuoja tik Kernavės Mokyklos garsi ISTORIJA. Muziejus gal ir SPRENDIMAS, skaitydama patyriau ŠOKĄ. Suprantu, kad LAIKMETIS diktuoja kitus žingsnius. Labai norėčiau, kad tas PROJEKTAS būtų vykdomas su MEILE, taip, kaip tai darė mano tėtis Juozas Šiaučiūnas prieškarinėje Lietuvoje, už Tėvynę paaukojęs gyvybę.

  • 2021-10-11 at 09:14
    Permalink

    Klauskit merės, juk be jos ir lapai rajone nekrenta

  • 2021-10-11 at 08:27
    Permalink

    Reik atsiskaityt už projektinius pinigus. Va ir atsiskaityta. O muziejus gal kaip nors kada nors

Comments are closed.