Kokius pagrindinius klausimus reikia užduoti darbuotojui atrankos metu?

  Darbo pokalbis kelia streso ne tik pasirinktam kandidatui, bet ir pačiam įmonės vadovui ar kitam asmeniui, kuris vykdo klausinėjimą pokalbio metu. Tam, kad viskas vyktų sklandžiai ir be tylos pauzių, reikia viskam tinkamai pasirengti iš anksto. Pasirengimas susidaro iš tam tikrų klausimų pateikimų kandidatui, jų išklausymas ir pasižymėjimas savybių, kurios tinka (arba ne) jūsų įmonei. Klausimai turi būti aiškiai suformuluoti ir pateikti taip, kad kandidatas galėtų kuo labiau atsiskleisti ir suteikti jums reikiamus taiklius atsakymus. 

Trumpas pasakojimas apie save ir asmeninės savybės

   Dažnai darbuotojų paieška prasideda nuo skelbimo įvedimo į darbo paieškos portalus, o juose rašomos tam tikros savybės, kurių yra tikimasi iš būsimo darbuotojo. Atsiradus kandidatams pirmiausiai atsižvelgiama į jų gyvenimo aprašymus (CV), o atsirinkus tinkamiausius – kviečiami pirmajam pokalbiui. Tam, kad jūsų pokalbis būtų kuo sklandesnis ir patiriantis mažiau įtampos, jį reikėtų pradėti nuo jūsų įmonės pristatymo ir papasakojimo apie joje vyraujančia politiką. Kai pagrindiniai taškai bus sudėti, bus galima pereiti prie susipažinimo su kandidatu. Leiskite jam trumpai papasakoti apie save – kuo jis domisi, ką mėgsta veikti laisvalaikiu, kokie dalykai jį motyvuoja, kokie yra komunikaciniai įgūdžiai, kaip geba dirbti vienas, o kaip – komandoje, kaip geba vertinti savo žinias ir jas panaudoti šioje įmonėje. Šiuo klausima yra siekiama sužinoti, ar kandidatas gebės įsitraukti į jau sukurtos komandos darbą. Žinoma, neleiskite, kad kandidatas išsiplėstų, o atsakytų į reikiamus klausimus aiškiai ir strateguotai. 

   Kai kandidatas baigs pasakoti apie save, paprašykite jo įvardinti savo bent vieną gerą ir blogą savybes. Labai svarbu atkreipti dėmesį, ar kandidatas gebės būti atviru – juk įvardinti tiek gerą, tiek blogą savo savybę nėra lengva. Vertinkite tuos kandidatus, kurie sugeba save įvertinti originaliai, o ne „sistemiškai“. Taip pat nereikia smerkti už išsakyta blogą savybę – juk kiekvienas žmogus turi silpnų vietų!

Nauda ir tikslai

   Kiekvienai įmonei reikia darbuotojo, kuris teiktų naudą visai kompanijai. Tam, kad pavyktų tai išsiaiškinti, kandidato pokalbio metu reikėtų paklausti, ar jis pasidomėjo jūsų įmonės veikla, ar turi pakankamai motyvacijos įveikti duotus darbus, kokius sprendimus galėtų pasiūlyti vienu ar kitu atveju ir pan. Jeigu kandidatui sunku tuo metu pateikti sprendimus, kurie padėtų įveikti vieną ar kitą veiksnį, leiskite jam papasakoti, kaip jis organizuotų savo darbo dieną ir, kaip gebėtų susiplanuoti tos dienos užduotis. 

   Tam, kad galėtumėte suprasti, ar kandidatas į jūsų siūloma poziciją žiūri rimtai – sužinokite jo ateities tikslus. Paklauskite, kokie yra kandidato siekiai ir ambicijos bei ar norėtų dirbti tokiame darbe ir po kelerių metų. Jums svarbu suprasti, ar kandidatas nori užmegzti ilgalaikius santykius su jūsų įmone. 

Praeitas darbas ir dabartinė situacija

   Nors ir galite patikrinti kandidatą paskambinus į buvusią jo darbovietę, geriau jo tiesiai ir šviesiai paklausti, kodėl jis išėjo iš darbo arba kodėl nori išeiti. Toks tiesmukiškas klausimas gali šiek tiek sutrikdyti kandidatą, todėl jis bus priverstas pasakyti tiesą (ar tai yra iš tiesų matysis iš kūno kalbos ir pasakojimo). Atkreipkite dėmesį, ar kandidatas ypatingai nekritikuoja buvusio darbdavio – juk kažkada ir jūs galite atsidurti „buvusiųjų“ vietoje!

   Paklauskite, ar kandidatas kandidatuoja ir į kitas įmones bei, ar jo laukia dar keli darbo pokalbiai. Jeigu atsakymas bus teigiamas, tuomet paklauskite, kokį prioritetą teikia būtent jūsų įmonei ir, ar išties jis nori dirbti joje, ar tai tik atsarginis variantas. 

    Daugiau apie tai, kaip vesti darbo pokalbius bei kaip jiems pasiruošti galima rasti užsukus internetu – Indigroup.lt.

Užsakymas ŠS Nr. 21-113-1