Spalvingojoj rudens kraitėj Bagaslaviškyje susitiko kelios kartos

/NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos ir video autorės /

   Bagaslaviškio rudens šventę šiemet galima drąsiai vadinti kartų švente. Į sceną pasirodymui lipo ir trimetinukai, ir močiutės. Vyriausiai renginio dalyvei – net aštuoniasdešimt šešeri.

  Filialo vedėja Erika Svirskienė pradėjo renginį tokiais žodžiai: „ruduo, tas kasmet laukiamas svečias, lyg talentingas dailininkas kasdien stebinantis naujomis spalvomis, dovanojantis tą ypatingą nuojautą, tą šiltą viduje kuždantį jausmą ir laukimą kažko naujo, gražaus, nepatirto. Štai tokią gražią rudens dieną susirinkome į Bagaslaviškį švęsti rudens šventės.“

  Atskubėjusius į šventę pasitiko šaunus kermošius, kuriame buvo galima įsigyti ir meno dirbinių iš molio, vaikų akis ir pilvelius džiugino cukraus vata, įvairūs kepiniai, medus, žolelės ir k.t. Čia pat veikė ir mokyklos Tėkmė mokinukų rudeniškų darbelių paroda.

  Artėjant prie mažutės salės iš tolo skambėjo vaikučių juokas. Dar tiek vaikų vienam seniūnijos renginyje nesu mačiusi. Nuo mažiausių, bet judriausių, iki vyresnių – jau santūresnių. Mažieji lipo į sceną, šokinėjo, džiaugėsi, maivėsi su koncertiniai kostiumais, juos bandė raminti mamos, kurios ypatingai jaudinosi prieš savo mažųjų pasirodymą. Ne vienam šis pasirodymas buvo debiutas. Jau vėliau, po renginio, ne vienas kalbėjo, kad tas mažiausiųjų pasirodymas buvo ypatingai pilnas emocijų.

  Filialo vadovė Erika vadovauja net penkiems šokių kolektyvams: Širvintų kultūros centro Bagaslaviškio filialo vaikų (dvi grupės – mažųjų ir pradinukų) ir jaunimo šokių kolektyvas „Šypsnis“, moterų šokių grupė „Liepsna“, moterų šokių grupė „Upė“. Pastaroji grupė susibūrė tik rugsėjį, joje šoka garbingo amžiaus damos. Šis pasirodymas joms taip pat buvo debiutinis, bet sprendžiant iš žiūrovų aplodismentų, jų šokis ir šypsenos patiko visiems.

   Po siautulingų šokių į sceną lipo Širvintų kultūros centro tradicinė kapela „Noragas“, kurio vadovė Gintarė Jakštienė. Oi kad išjudino žiūrovus… Dainos sklido iš po kaukių, rankos plojo, o akys spindėjo. Akivaizdžiai patiko senos mūsų tautos dainos. „Noragas“ sulaukė net biso (prašymo pakartoti), tad ir vėl skambėjo užburianti muzika. Juos keitė, kiek ramesnės, bet smagios Širvintų kultūros centro Šiaulių filialo folkloro grupės „Linksmosios močiutės“ moterys, jų vadovė Danutė Stungienė. Jos dainavo ir lietuviškai, ir lenkiškai. Pasirodo, abi tautos turi vienodų dainų.

   Šventėje dalyvavo ir Širvintų seniūnijos seniūnė laikinai einanti Gelvonų seniūno pareigas Rima Jasevičienė.