Prezervatyvai: dažniausi klausimai ir klaidingi įsitikinimai

 Ar prezervatyvai veiksmingi? Ar jie visada būtini? Kaip teisingai užsidėti prezervatyvą? Net jei prezervatyvą dėvite ne jūs, naudinga žinoti atsakymus.

   2018 m. “Clue” kartu su Kinsey instituto prezervatyvų naudojimo tyrimų grupe (KI-CURT) atliktame tyrime 75 % moterų teigė, kad dėl prezervatyvų naudojimo sprendžia kartu su partneriu.

Kiek veiksmingi yra prezervatyvai?

    Taip. Tyrimais nustatyta, kad maždaug viena iš 50 moterų, puikiai naudojančių prezervatyvus per visus lytinių santykių metus, patiria nėštumą. Jei atsižvelgsime į žmones, kurie prezervatyvus naudoja neteisingai, jie vis tiek yra labai veiksmingi – iš 100 moterų, turinčių lytinių santykių per metus, pasitaiko 15 nėštumų. Kai prezervatyvą naudojate teisingai, jis yra labai veiksminga kontracepcijos forma – ir apsauga nuo lytiškai plintančių infekcijų (LPI).

Ar prezervatyvai apsaugo nuo visų lytiškai plintančių infekcijų?

    Priklauso nuo to. Jie veiksmingiausi nuo lytiniu keliu plintančių LPI, kurios perduodamos per kūno skysčius Nuoseklus ir teisingas latekso prezervatyvų arba vidinių prezervatyvų naudojimas susijęs su reikšmingu bendro gonorėjos, chlamidiozės ir sifilio paplitimo sumažėjimu tarp moterų, kurios laikomos turinčiomis didelę riziką užsikrėsti.

   Kai kurios lytiškai plintančios infekcijos, pavyzdžiui, herpesas, žmogaus papilomos virusas (ŽPV) arba lytinių organų opų ligos, tokios kaip sifilis ir šankeris, plinta per odos sąlytį. Jei prezervatyvas neuždengia infekuotos vietos, prezervatyvas negali apsaugoti nuo šių lytiškai plintančių infekcijų. Tačiau jei užsikrečiama tik tose vietose, kurias dengia prezervatyvas, tuomet šių ligų plitimo rizika sumažėja .Įrodyta, kad prezervatyvai apsaugo nuo šių lytiškai plintančių infekcijų.

Ką daryti, jei mano partneris nenori naudoti prezervatyvo?

    Jei jūsų partneris nenori naudoti prezervatyvo, pasikalbėkite su juo, kodėl jis to nenori, ir pažiūrėkite, ar galite kartu rasti sprendimą. Galbūt negalėsite pakeisti jo nuomonės, bet galite nustatyti savo ribas. Pavyzdžiui, galite nuspręsti, kad jei kas nors nori turėti lytinių santykių su jumis, jis turi naudoti prezervatyvą. Jei jie nenori naudoti prezervatyvo, tai jų reikalas, bet tada jie negalės turėti lytinių santykių su jumis.

Padeda jaustis ramiau

   Prezervatyvai gali padėti žmonėms jaustis ramiau dėl lytinių santykių ir sumažinti nerimą dėl lytiškai plintančių ligų ir neplanuoto nėštumo . Daugelis prezervatyvų turi papildomų funkcijų ,kurios gali padaryti seksą malonesnį abiem partneriams. Jei prezervatyvas nepatogus, yra įvairių dydžių ir rūšių prezervatyvų, kurie gali geriau tikti. Svarbu naudoti tinkamo dydžio prezervatyvus, nes per maži ar per ankšti prezervatyvai gali dažniau plyšti, o per dideli – nuslysti.

Ar reikia naudoti prezervatyvą oralinio ar analinio sekso metu?

    Taip, jei norite apsisaugoti nuo lytiškai plintančių infekcijų.__ Lytiškai plintančios infekcijos, įskaitant ŽIV, sifilį, herpesą, gonorėją, ŽPV, trichomonozę ir chlamidiozę, gali būti perduodamos oralinio sekso metu . Štai kodėl rekomenduojama apsisaugoti save ir savo partnerį oralinių lytinių santykių metu naudojant prezervatyvus .Galima įsigyti aromatizuotų prezervatyvų tiems, kuriems nepatinka latekso skonis.

   Tuo tarpu JAV atlikto tyrimo metu nustatyta, kad kai prezervatyvai buvo naudojami analinio sekso metu su ŽIV infekuotu partneriu, jie buvo 70 % veiksmingi užkertant kelią viruso perdavimui . Naudojant lubrikantą analinis seksas taip pat gali būti saugesnis. Naudojant silikono arba vandens pagrindo sumažėja prezervatyvo plyšimo tikimybė užsiimant analiniu seksu, priešingai nei naudojant aliejaus pagrindo lubrikantus, seiles arba visai nenaudojant papildomo lubrikanto, kurie padidina prezervatyvo plyšimo tikimybę .

Ar reikia naudoti prezervatyvus, jei vartoju kontraceptines tabletes? Ką daryti, jei palaikau monogaminius santykius?

   Jei norite apsisaugoti nuo lytiškai plintančių infekcijų, tuomet taip. Piliulės neapsaugo jūsų ar jūsų partnerio nuo lytiškai plintančių infekcijų, tačiau prezervatyvai apsaugo. Be to, jei pamiršote išgerti tabletę arba dėl kokių nors priežasčių (pvz., ligos) vėmėte, tablečių veiksmingumas yra mažesnis ir vis tiek galite pastoti.

   Monogamiški santykiai automatiškai neapsaugo tavęs nuo lytiškai plintančių ligų ar nėštumo. Lytiškai plintančiomis infekcijomis gali užsikrėsti bet kas, kartais net be pastebimų simptomų. Nors dėl kai kurių lytiškai plintančių infekcijų atsiranda išskyrų ar kitų matomų požymių, ne visada galima pasakyti, ar žmogus serga lytiškai plintančia infekcija, pažvelgus į jį.

Užsakymas ŠS Nr. 21-135