Migrantai bandė prasiveržti per sieną Lenkijoje

 Pirmadienį Baltarusijos teritorijoje susitelkusi didžiulė migrantų kolona pabandė šturmuoti ir prasiveržti per sieną į Lenkiją. Lenkijos pasienio tarnybos atstovė Ewelina Szczepanska nurodė, kad pasienyje sustiprintos pasieniečių, policijos ir karių pajėgos.

Oficialūs Lietuvos  institucijų komentarai dėl įvykių prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos:

  • Vidaus reikalų ministerija. „Noriu patikinti, kad padėtis Lietuvos-Baltarusijos pasienyje yra visiškai kontroliuojama. Maksimaliai sustiprinome sienos apsaugą – mobilizuoti pareigūnai, visos tarnybos yra aukščiausioje parengtyje, perdislokuojama kariuomenė. Esame pasirengę visiems scenarijams“, – teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Reaguodama į padidėjusią įtampą Baltarusijos-Lenkijos pasienyje, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė siūlys Vyriausybei įvesti nepaprastąją padėtį. Kilus grėsmei, jog neteisėti migrantai šturmuos Lenkijos valstybės sieną.
  • Užsienio reikalų ministerija. Dėl rimto padėties paaštrėjimo Europos Sąjungos ir Baltarusijos  pasienyje šiandien telefonu  su ES vyriausiuoju įgaliotiniu užsienio ir saugumo politikai Josepu Borrelliu kalbėjęs Lietuvos  užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kvietė stiprinti ES sankcijas Baltarusijos režimui ir į sankcionuojamų objektų sąrašą įtraukti Baltarusijos oro uostus, kurie režimo toliau naudojami neteisėtai migracijai organizuoti.
  • LR Prezidentūra. Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį su Lenkijos Prezidentu Andrzejumi Duda telefonu aptarė situaciją Lenkijos pasienyje su Baltarusija. Šalies vadovas išreiškė solidarumą su Lenkija ir teigė, kad Lietuva yra pasirengusi suteikti pagalbą Lenkijai atremiant šiuo metu patiriamą nelegalių migrantų antplūdį iš Baltarusijos. „Baltarusijos režimo vykdomos hibridinės atakos mastas yra beprecedentis. Turime išlikti vieningi ir solidarūs. Lietuva pasirengusi bendradarbiauti su Lenkija ir prisidėti visomis įmanomomis priemonėmis suvaldant šią krizę“, – teigė Prezidentas. Lietuvos ir Lenkijos vadovai sutarė palaikyti ryšį, nuolat keisdamiesi informacija apie situaciją pasienyje su Baltarusija ir koordinuodami veiksmus.
  • Lietuvos kariuomenė. Šiandien pakeltas budinčių Lietuvos kariuomenės pajėgumų budrumo lygis – padaliniams, kurie, esant poreikiui, turi sustiprinti jau esamus Valstybės sienos apsaugos tarnybai padedančius karius, sutrumpintas reakcijos laikas, taip pat kai kurie karių padaliniai perkelti arčiau tų vietų, kuriose labiausiai tikėtini nekasdieniškos apimties mėginimai nelegaliai kirsti valstybės sieną. Ši situacija tiesiogiai nėra ginkluotas konfliktas ar tiesioginė grėsmė šalies teritoriniam vientisumui, tačiau tai yra organizuota nelegali migracija, ir nors šiaip su ja tvarkosi VRM institucijos, mes padedame, nes tai – viena iš taikos meto užduočių kariuomenei.