Įsiteisėjo teismo sprendimas panaikinti Širvintų rajono švietimo įstaigų jungimą

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /
    Gruodžio 20 dieną įsiteisėjo Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas, kuriuo panaikintas Širvintų rajono švietimo įstaigų jungimas. Kaip jau rašėme prieš mėnesį, lapkričio 17 dieną teismui priėmus sprendimą, abi proceso pusės turėjo teisę per 30 kalendorinių darbo dienų jį apskųsti aukštesnei instancijai. Tačiau nė viena pusė tokia teise nepasinaudojo.
   Skaitytojams primename, kad Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, susidedanti iš teisėjų Tomo Blinstrubio, Beatos Martišienės (kolegijos pirmininkė ir pranešėja) ir Gedimino Užubalio, dalyvaujant pareiškėjo atstovei advokatei Gitanai Gudaitei, atsakovės atstovui Justinui Kontrimavičiui, trečiųjų suinteresuotų asmenų Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos atstovei direktorei Jūratei Stankevičienei, Širvintų pradinės mokyklos atstovei direktorei Irenai Sližauskienei, viešame teismo posėdyje žodinio proceso tvarka išnagrinėjo administracinę bylą pagal pareiškėjo Dariaus Šepkaus skundą atsakovei Širvintų rajono savivaldybės tarybai, tretieji suinteresuoti asmenys Širvintų pradinė mokykla, Širvintų „Atžalyno“ progimnazija, Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija, dėl sprendimo panaikinimo.
     Teismas nusprendė pareiškėjo skundą tenkinti ir panaikinti Širvintų rajono savivaldybės tarybos 2021 m. balandžio 28 d. sprendimą „Dėl Širvintų pradinės mokyklos, Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos, Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos reorganizavimo sujungimo būdu“ Nr. 1–97. Priteisti pareiškėjui Dariui Šepkui iš atsakovės Širvintų rajono savivaldybės tarybos 2 913 Eur (du tūkstančius devynis šimtus trylika eurų) bylinėjimosi išlaidų.
    Skaitytojams primename, kad bylą iniciavo tarybos narys Virginijus Sarpauskas. Kadangi teismas nutarė, jog tarybos narys negali skųsti tarybos sprendimo, buvo pasitelktas mokinių tėtis, sutikęs pasirašyti ieškinį. Pareiškėją teisme atstovavo advokatė Gitana Gudaitė.

17 thoughts on “Įsiteisėjo teismo sprendimas panaikinti Širvintų rajono švietimo įstaigų jungimą

  • 2021-12-23 at 14:21
    Permalink

    Keletas citatų iš Mažvydo Jastramskio straipsnio “Demokratijos pasaulyje neapginsime, jeigu patys jos negerbsime”. kurios aktualios mūsų rajonui:
    Jeigu 2010 metais vos 6 procentai pasaulio gyventojų buvo valstybėse su stiprėjančiais autoritarizmo bruožais, tai 2020 metais šis skaičius padidėjo iki 34 procentų.
    Žiūrint griežtai (ne tik į politinių rinkimų egzistavimą), daugiau nei pusė pasaulio gyvena įvairiose autokratijose.
    Einant laikui, silpnesnieji atkrenta. Į nuosmukį yra linkusios tos demokratijos, kurios iki šiol netapo kokybiškomis: rengė konkurencingus rinkimus, pasižymėjo žodžio ir balso teisėmis, bet jų nepalaikė stipria pilietine visuomene, teisės viršenybe, stipriomis, atsakingomis politinėmis partijomis.

  • 2021-12-22 at 17:43
    Permalink

    Kodėl nėra materialinės atsakomybės savivaldybei? Jeigu švietimo reforma buvo vykdoma neteisingai ir gyventojams kreipiantis į teismą ir teismas patvirtino, kad reforma vykdoma pažeidžiant nustatytą tvarką, tai rodo, kad valdžia daro ką nori. Jeigu padaryta materialinė žala dėl valdžioje dirbančio vieno ar kito žmogaus, tai kodėl jis neatsako ir neatlygina žalos, kodėl turi mokėti visi gyventojai iš sumokėtų mokesčių.
    Gyventojai nepajėgūs kovoti su rajono valdžia, kadangi advokatai kainuoja, reikia daug laisvo laiko. Ar čia yra vienintelis būdas gyventi, dirbti tik per teismus? Ar ne tik vienas žmogus rajone sprendžia kokius veiksmus vykdyti ir ką jis nori matyti? Čia yra ne pirmas ne antras, ne trečias teismas, kai savivaldybė pralaimi teismuose prieš rajono gyventojus.

  • 2021-12-22 at 13:55
    Permalink

    Gerb. pensininke, jūs visiškai teisus. Yra keli žmonės miesto gimnazijoje, kurie labai norėjo versti naują lapą savo karjeroje kitame pastate, tarp naujų kolegų. Taigi, kai kurių žmonių lūkesčių teismo sprendimas bus nepatenkinęs.

  • 2021-12-22 at 11:11
    Permalink

    Mano mokykla, kaip juridinis asmuo, apginta. Bet ar joje dirbantys to norėjo? Ji jau pakitusi ir be neįvykusios reorganizacijos. O po metų vyksiantys savivaldos rinkimai ar įneš bent minimalius pokyčius savivaldybės teritorijoje? Atsakys į balsadėžes pakliuvę rinkimų biuleteniai.

  • 2021-12-21 at 22:54
    Permalink

    Kadangi buvau paminėtas, tai dar kartelį pakomentuosiu.

    Veikti bandžiau iki vasario 10 d. Pamačiau, kad beprasmiška, nes nėra palaikymo, ir, Virginijus neleis pameluoti, įspėjau jį apie tai, jog dėl žmonių, kurie patys už save nekovoja neverta eikvoti jėgų.
    Tuo metu norėjau visai padėti tašką, ir net komentarų nerašyti. Pasirodo, ne taip paprasta, kai jau esi įsitraukęs į reikalą. Bet kuo toliau, tuo lengviau, nes problemos darosi nebeaktualios. Nusprendžiau neeikvoti energijos dėl visų, o dėmesį sutelkti dukrų individualiam egzaminų ruošimui.

    Merės komanda kitais metais gali užsukti naują mokyklos reformos ratą. Šį kartą vargu ar kas dar bandys priešintis. Bet galbūt jie jau patys suprato, kad naudos iš tokios reformos mažai

  • 2021-12-21 at 21:48
    Permalink

    Tai kad visiems viskas gerai. O kam buvo negerai, tai arba išsikraustė iš rajono, arba dirba ne rajone. Tylioji ir nuolankioji (o gal gudrioji) dauguma širvintiškių prisitaikys prie bet kokių sąlygų, o drąsesnių žmonių nebeliko. Jeigu p. Virginijus nesutelks žmonių bendrai veiklai, tai jis ir liks atkaklus, bet vienišas kovotojas su vėjo malūnais. Suprantu p. Dainiaus apmaudą, bet ir jis linkęs užimti vertinančio eksperto poziciją, o veikti, būti lyderių neplanuoja.

  • 2021-12-21 at 20:22
    Permalink

    Vergų sindromas. Apkalba savo grupelėse, bet į akis lankstosi

  • 2021-12-21 at 20:10
    Permalink

    Nežinau, ar tyla tinkamiausias žodis. Laimėta byla… Nei džiaugsmo, nei pykčio… Tik abejingumas…
    Š****, o ne audra čia bus

  • 2021-12-21 at 16:11
    Permalink

    Jeigu visi Širvintų rajono gyventojai garsiai pradėtų kalbėti ir reikšti savo nuomonę, tai Pinskų šeimyninė ranga baigtų gyvuoti Širvintų rajone. Kol kas tyla, bet tyla būna prieš audrą.

  • 2021-12-21 at 11:18
    Permalink

    Viskas vietinės reikšmės politologų rankose.
    Būtinai juos išrinksime, kai tik vietinės reikšmės politologai nebijos komentarų pasirašinėti vardu ir pavarde, pradės aktyviai bendrauti su visų miestelių gyventojais, suburs stiprią komandą ir su ja kandidatuos rinkimuose, pristatydami išsamų darbų planą kitiems 4 metams

  • 2021-12-21 at 10:27
    Permalink

    Visi kartu galėtume ponios ir jos chebrytės neišrinkti dar vienai kadencijai. Kaip ir visur kitur, kur tos kadencijos yra, taip ir čia žmonės išsisemia. Gal jau užteks?

  • 2021-12-21 at 10:01
    Permalink

    Dėkui sveikam protui ir teisingumui, kad nesugrūdo vaikų vienoje mokykloje. Taip ir dėl virusų saugiau, ir mažesniems lengviau. O jei reikia taupyt, tegu padaro vieną administracinį aparatą visom trim mokyklom, kaip darželiuose padarė.

  • 2021-12-21 at 10:01
    Permalink

    Įdomu, ką ponas Virginijus būtų daręs, jeigu gimnazijos bendruomenė būtų užėmusi tokią pačią poziciją kaip ir kitų dviejų miestelio mokyklų bendruomenės?

  • 2021-12-21 at 09:53
    Permalink

    Geras! Sveikinu Virginijų, Darių, Neringą, na, ir aišku, Gitaną, kurie daugiausiai prie to prisidėjo
    Neįtikėtina, kad savivaldybė nesibylinėjo iki galo, nors merė žadėjo bylinėjimąsi iki 2023 m.
    Įdomu, ar tai pabaiga. ar tik pradžia kito gudresnio ėjimo? Dabar jų pozicija gaunasi nei šiokia, nei tokia, o savivaldybės ir 3+1 ugdymo įstaigu feisbukuose įtartina tyla…

  • 2021-12-21 at 08:35
    Permalink

    Už Pinskus balsuoja nemąstantys ir pataikūnai, o per juos kenčia visas rajonas

  • 2021-12-21 at 08:03
    Permalink

    Jei vienas Sarpauskas sugebėjo tai padaryti, tai kiek padarytume visi kartu? Tai rodo, kad ir ligoninę galėtume išsaugot, ir autobusų parką. Ir dar daug. Gal ana verkti ir imkim vieną kartą veikti?

  • 2021-12-21 at 06:25
    Permalink

    Ponia pradeda ruoštis savivaldos rinkimams, todėl sprendimas neapskųstas.

Comments are closed.