Mokykla Nepriklausomybės aikštėje

/ MANO ŠIRVINTOS /
   Širvintų “Atžalyno” progimnazija ir Nepriklausomybės aikštė. Jau užaugo kelios kartos, kurios net neįsivaizduoja, kad kadaise buvo kitaip. Atsukime laiko ratą atgalios.
   1990 metais atgavome Nepriklausomybę. 1985 metais buvo pastatyta Širvintų antra vidurinė mokykla, progimnazijos pirmtakė.
   O kas buvo dar seniau? Seniau buvo pokaris. Buvo nacionalizacija. Nepriklausomybės aikštės kampe, trečiu numeriu pažymėtas labai įdomios architektūrinės formos namas. Dar įdomesnė jo istorija. Seni šaltiniai liudija, kad kadaise čia buvo žydų maldos namai – sinagoga. Tikriausiai ji buvo nacionalizuota, nes vėliau čia buvo įkurdinti pionierių namai. Todėl ir šalia esanti aikštė turėjo sovietmečio laikmečiui pritinkantį pavadinimą – Pionierių aikštė. Jos visą perimetrą juosė aukšti medžiai. Pati aikštė buvo taisyklingos formos. Simetriški takeliai, einantys skersai ir išilgai. Centre – gėlynas. Tuometiniai pionierių namai neturėjo miesto centrinio šildymo. Buvo kūrenamos kelios krosnys.
    Dar įdomesnė Širvintų “Atžalyno” progimnazijos istorija. Tiksliau, ne tiek jos pačios, kiek tai, ką ji slepia. O jeigu dar tiksliau, kas po ja slepiasi… Bet tai jau labai seni laikai…
    Iki 1985 metų mieste veikė viena vienintelė vidurinė mokykla. Mokslas vyko dviem pamainomis, tačiau vis tiek mokiniai netilpo. Nežinantiems ir patiems nepatyrusiems bus sunku patikėti. Toje vietoje, kur dabar stovi progimnazija, būta dar vienos mokyklos. Tai buvo vieno aukšto, nemažas gyvenamas namas su priestatu. Greičiausiai ir jis, kaip ir sinagoga, buvo nacionalizuotas. Stovėjo palei Ukmergės gatvę, prie tuometinės Pionierių aikštės.
  Mokslo procesas vertas apsakymo. Mokykla buvo šildoma keliomis koklinėmis krosnimis. Tualeto nebuvo, tiksliau – šalia buvo lauko tualetas, veikiantis tiek rudenį, tiek ir žiemą su pavasariu. Būtų galima pavadinti – tualetas “keturi metų laikai”. Elektrinio skambučio nebuvo, tai į pamokas kviesdavo rankinis skambutis.
    Statant antrąją vidurinę mokyklą, senoji medinė buvo nugriauta. Pionierių namuose įsikūrė muzikos mokykla. Atgavus nepriklausomybę, Pionierių aikštei suteikėme Nepriklausomybės aikštės pavadinimą.
   Ši istorija galbūt nėra itin tiksli. Gal ir vizualizacijos nėra tikslios. Bet gal bendromis pastangomis sudėliokime, gal mūsų tarpe atsiras geriau menančių? O gal kas ir nuotraukų turite? Lauksime.

4 thoughts on “Mokykla Nepriklausomybės aikštėje

  • 2022-01-03 at 17:15
    Permalink

    Ale kaip nudepiliuotas miestas!

  • 2022-01-03 at 17:13
    Permalink

    Šiaip tai Širvintų iki ponios valdymo pradžios beveik nebuvo. Dar vis nesuprantat

  • 2022-01-03 at 14:53
    Permalink

    Aš mokiausi senojoje mokykloje 1961-65m.Baigiau 4 klasės.Ten pat po pietų buvo muzikos mokyklą,dir.Pauliukonis.

  • 2022-01-03 at 11:06
    Permalink

    Jei neklystu dabartinė gimnazija buvo pastatyta 1968 metais. Kol mokiausi antrosios pamainos nebuvo. Mano laida (dvi klasės ir tik 46 abiturientai prieš tai baigę ir Vileikiškių, Šešuolėlių, Kiauklių, Zibalų, Bartkuškio aštuonmetes). Tuo metu Pionierskoje mokėsi pradinukai. 1974 metais buvo pristatyta dabartinė gimnazijos aktų salė.

Comments are closed.