2022-ieji metai pasitikti audringiau nei praėjusieji

Sausio 1 dieną užregistruotų skambučių ir skubiosios pagalbos tarnyboms perduotų pranešimų skaičius

    2022 metų sausio 1-ąją dieną Bendrajame pagalbos centre sulaukta 9684 skambučių, užregistruota ir tarnyboms perduota 5871 pagalbos prašymas. Lyginant su praėjusių metų sausio 1-ąja diena, kai Lietuvoje galiojo karantino režimas ir jo metu taikomi ribojimai, šie skaičiai yra didesni.
Palyginus ilgesnio laikotarpio – 2016–2022 metų – statistiką matyti, kad bendras skambučių skaičius sausio 1-ąją vis tik mažėja: ikipandeminiu laikotarpiu jų būdavo daugiau nei 10 tūkstančių. Tai džiuginanti tendencija, kuri siejama su galbūt didėjančiu gyventojų sąmoningumu ir geresniu numerio 112 paskirties supratimu. Bet užregistruotų ir skubiosios pagalbos tarnyboms perduotų pranešimų skaičius šiemet didesnis nei bet kada anksčiau. Iš dalies tai galima paaiškinti tuo, kad buvo perimtas greitosios medicinos pagalbos skambučių administravimas, tačiau ir policijai skirtų prašymų šiais metais buvo užregistruota ir perduota daugiau nei 2018 ar 2019 metų sausio 1-ąją.
Policijos kompetencijai priskiriamų įvykių pirmąją šių metų dieną buvo užregistruota 2644, greitosios medicinos pagalbos – 2600. Priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai buvo skirta 152, aplinkos apsaugai – 23 prašymai.
Naujametės nakties pagalbos prašymai daugiausia buvo skirti policijai. Tiesa, šiemet jų buvo kiek mažiau nei praėjusiais metais. Galiojant karantino režimui buvo gauta labai daug pranešimų dėl karantino taisyklių laužymo ir kelių skirtingų namų ūkių susibūrimų. Šiais metais pirmosiomis valandomis po vidurnakčio daugiau skųstasi dėl sprogdinamų fejerverkų ir triukšmo. Kai kurie žmonės dėl triukšmingai besilinksminančių kaimynų negalėjo ilsėtis dar net 5 ar 6 valandą ryto. Taip pat buvo nemažai konfliktų, muštynių. Apie įvairius viešosios tvarkos pažeidimus naujametę naktį gauta 399, apie smurtą artimoje aplinkoje – 251, apie nusikaltimus asmeniui – 166 pranešimai.
Ugniagesiai gelbėtojai šią naujametę naktį sulaukė daugiau pranešimų nei praėjusiais metais – ypač daug degė konteinerių. Gesinti degančių šiukšlių konteinerių, šiukšlių ir fejerverkų likučių ugniagesiai gelbėtojai vyko 50 kartų.
Greitosios medicinos pagalbos prireikė įvairaus dydžio traumas ir sužalojimus patyrusiems, alkoholio padauginusiems žmonėms. Kaip visada buvo nukentėjusiųjų dėl nesaugiai sprogdinamų petardų ir fejerverkų.
Nors jau buvo minėta, kad pastebimas bendro skambučių skaičiaus mažėjimas, naujametę naktį sulaukta ir įvairių netikslinių skambučių: gyventojai kreipėsi dėl dingusios elektros, užstrigusio lifto, nerodančio televizoriaus… Netikėtas buvo skambutis iš vienos ligoninės: ten gulinti pacientė prašė atjungti lašelinę.
Piktybiškai trukdančių neblaivių asmenų ir žaidžiančių vaikų pasikartojantys skambučiai buvo nukreipiami ir užlaikomi specialiame filtre – tokių skambučių pirmąją šių metų dieną buvo beveik 500.

Vilma Juozevičiūtė, Bendrojo pagalbos centro atstovė viešiesiems ryšiams