Kokia turi būti valstybės baudžiamoji politika, kad visuomenėje būtų daugiau humanizmo nei žiaurumo

/ ŽURNALISTŲ NAMAI /
 Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainą iškėlė daugybę klausimų apie tai, kodėl tokia didelė Rusijos visuomenės dalis yra žiauri ir abejinga kitų žmonių skausmui. Šalis, kurioje daugybę metų visuomenė buvo ir tebėra „auklėjama“ baudžiamosiomis priemonėmis už valdžios sugalvotus įvairiausius „rimtus“ nusižengimus. Nuolatinis įvairios žmonių veiklos kriminalizavimas yra tapęs norma.
   Šiandienos laidoje Dainius Radzevičius diskutuoja su Vilniaus Universiteto doc. dr. Gintautu Sakalausku apie tai, kokia turi būti valstybės baudžiamoji politika, kad visuomenėje būtų daugiau humanizmo nei žiaurumo.
   Gintautas Sakalauskas daugybę metų savo dėmesį skiria keletui sričių – tai baudžiamoji teisė, kriminologija, baudžiamoji politika, bausmių vykdymas, nepilnamečių justicija. Jis ne kartą yra atvirai kalbėjęs, kad esame vieni pirmųjų Europoje pagal įkalintų žmonių skaičių 100-ui tūkst. gyventojų ir šioje kategorijoje mus lenkia tik tokios šalys kaip Rusija ir Baltarusija. Jis pažymi, kad įkalinimo bausmės taip pat labai ilgos ir, deja, nelabai veiksmingos. Docentas abejoja, ar nors vienas asmuo atlikęs bausmę išeina pasitaisęs.
   Kviečiame klausyti.