Įsibėgėja dviračių ir paspirtukų sezonas!

   Širvintų rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnės skuba priminti, kad dviratininkai yra lygiateisiai eismo dalyviai ir privalo laikytis Kelių eismo taisyklių: važiuoti važiuojamąja kelio dalimi (gatve)  dviračiu vaikams leidžiama ne jaunesniems kaip 14 metų, o turintiems mokymo įstaigos išduotą pažymėjimą – ne jaunesniems kaip 12 metų, prižiūrint suaugusiajam, važiuoti važiuojamąja kelio dalimi dviračiu leidžiama nuo 8 metų, o gyvenamojoje zonoje dviratininkų amžius neribojamas. Dviračiais ar paspirtukais važinėjančius mažiausius suaugusieji turi prižiūrėti visada. Tik nuo mažų dienų ugdydami vaikams drausmingumą, atsakomybę ir pagarbą, užtikrinsime saugumą kelyje.

   Įsidėmėkite, kad važiuodamas važiuojamąja kelio dalimi, dviračio/paspirtuko vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turi degti baltas šviesos žibintas, o gale – raudonas šviesos žibintas.

  Dviračio vairuotojai (keleiviai) iki 18 metų, važiuodami (vežami) keliu, PRIVALO būti užsidėję ir užsisegę dviratininko šalmą. Dažnai paspirtukininkai ir dviratininkai važiuoja didesniu nei leidžiama greičiu, o šalmus dėvi retai kuris!

  Atminkite, pėsčiųjų perėjos skirtos pėstiesiems saugiai pereiti gatvę, jeigu dviratininkams/paspirtukininkams tenka jomis naudotis, jie PRIVALO nuo dviračio/paspirtuko nulipti ir perėja eiti vesdamiesi dviratį/paspirtuką.

  Primename, kad paprastu paspirtuku, kaip ir riedučiais ar riedlente, važiuojantis asmuo yra pėsčiasis. Todėl paprastų paspirtukų vairuotojams galioja visi reikalavimai ir pareigos, kurie Kelių eismo taisyklėse keliami pėstiesiems.

   Elektrinių paspirtukų, kurie atitinka motorinio dviračio apibrėžtį (galia ne didesnė kaip 1kW, o didžiausias projektinis greitis ne didesnis kaip 25 km/val.), vairuotojai privalo laikytis Kelių eismo taisyklių VIII skyriuje „Reikalavimai dviračių vairuotojams“. Neretai kyla pavojus, kai šalia važinėja jokių saugumo taisyklių nesilaikantys paspirtukininkai! Vis dar opi problema – neblaivūs dviratininkai ir paspirtukininkai. Iš tiesų didelio skirtumo – ar apsavaigęs dviratininkas, ar paspirtukininkas – nėra, eisme jie vienodai pavojingi!

   Pasirinkite saugų greitį, atsižvelgiant į aplinkos sąlygas, asmeninius važiavimo įgūdžius. Būkite supratingi, kultūringi ir atsakingi eismo dalyviai!

Širvintų rajono policijos komisariatas