Kviečiu ir kitus, padėkime mūsų broliams ukrainiečiams integruotis, ir jaustis kaip namuose

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS, Širvintų rajono svaivaldybės tarybos narys /

   Nuo pat vasario 24 dienos, kai militaristinė Putino Rusija be jokio pagrindo užpuolė Ukrainą, tapo aišku, kad Europą užpuls didžiulė migrantų banga. Jau per pirmą savaitę Ukrainos – Lenkijos sieną kirto šimtai tūkstančių karo pabėgėlių. Antrą karo savaitę, Putino Rusija, nesugebėjusi Ukrainos užimti per pirmas dvi – tris dienas, ėmėsi kito plano – iki pamatų naikinti Ukrainos miestus.

   Jau pirmąją karo savaitę visi supratome, kad nekyla jokių abejonių, ar Lietuva sulauks ukrainiečių, klausimas visai kitas – kiek dešimčių tūkstančių.

   Jau antrą savaitę ėmė aiškėti karo Ukrainoje mastai ir neliko abejonių, kad siekiama kuo labiau sugriauti miestus, naikinant ne tik infrastruktūrą, bet ir ligonines, bibliotekas ir mokyklas. Visi supratome, kad karas greitai nesibaigs, net jeigu ir baigtųsi, vis tiek nebus kaip grįžti į griuvėsiais likusius miestus.

Ir Vyriausybė ėmė kurti ne tik pabėgėlių priėmimo planus. Tapo aišku, kad, ukrainiečiai pas mus ne tik gyvens, bet ir dirbs. O kadangi 90 procentų pabėgėlių, tai moterys su vaikais, Švietimo ir mokslo ministerija ėmė kurti ukrainiečių vaikų ir moksleivių integravimo į mūsų švietimo sistemą planus. Suprantant, kad ukrainiečiai pas mus gyvens tikrai ne mažiau nei tris metus, buvo nuspręsta juos iš karto mokyti lietuvių kalba. Lengva nebus, pradžioje reikės bendrai dirbti kartu su ukrainietėmis mokytojomis, jeigu tokių pakaks visoms mokykloms. Tačiau, kaip reikės nemokant lietuvių kalbos mokytis iš lietuviškų vadovėlių…

   Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija, norėdama prisidėti prie ukrainiečių ir ypač vaikų lengvesnio integravimosi į mūsų visuomenę, ėmėsi iniciatyvos. Štai jos kreipimasis:

   „Lietuvos bibliotekų durys atviros prieglobstį nuo karo mūsų šalyje randantiems Ukrainos gyventojams. Pažadame, kad atėjusieji į bibliotekas, čia jausis laukiami, saugūs ir galės naudotis visomis bibliotekų teikiamomis paslaugomis.

   Šiuo metu bibliotekoms įsigyti leidinių ukrainiečių kalba yra sudėtinga, turimos kolekcijos labai ribotos, tad labai prašome gyventojų, įstaigų, organizacijų, kurios turi knygų, stalo žaidimų, žurnalų ukrainiečių kalba, padovanoti jų artimiausiai viešajai bibliotekai. Ypač laukiamos vaikams skirtos knygos!

   Pasidalinkite šia žinute ir padėkite bibliotekoms papildyti fondus dokumentais ukrainiečių kalba. Tik kartu mes esame stiprūs! Slava Ukraini!“

   Šį kvietimą išgirdau kovo 7 dieną. Tą pačią akimirką ėmiau ieškoti knygų ukrainiečių kalba. Nesėkmingai. Esu kelias knygas pirkęs svetainėje Sena.lt. Radau kelias ukrainietiškas knygas, bet lietuvių kalba. Parašiau dviems pardavėjams, kad vis viena perku jų knygas, ir tuo pačiu paklausiau, o gal turi knygų ir ukrainiečių kalba. Ir mano nuostabai, viena kaunietė aplankiusi kelis Kauno knygynus rado tris naudotas knygas ukrainiečių kalba. Po kelių dienų knygos buvo mane.

  Šiandien tas tris knygas ukrainiečių kalba, bei Ukrainos rašytojų knygas lietuvių kalba, bei vieną gražią pasakų knygą padovanojau Igno Šeiniaus viešajai bibliotekai.

  Kviečių ir kitus, padėkime mūsų broliams ukrainiečiams integruotis, ir jaustis kaip namuose. Gal turite knygų, gal sėkmingiau ieškosite ir rasite. Padovanokime bibliotekai. Ji įtrauks į savo fondus ir galės paskolinti visiems, kam jų reikės. Slava Ukraini!

LRT televizijos reportažas:

Gausėjant į Lietuvą atvykstančių ukrainiečių gretoms, bibliotekos kviečia dovanoti knygas ukrainiečių kalba – LRT

Naudingos nuorodos:

Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus viešoji biblioteka

https://sirvintuvb.lt/?p=25550

Lietuvos leidėjų asociacija

Knygos vaikams ukrainiečių kalba – Lietuvos leidėjų asociacija (lla.lt)

Žalioji Pelėda: Elektroniniai ištekliai vaikams ukrainiečių kalba (zaliojipeleda.blogspot.com)

Ukmergės Rajono Savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka:

Stiprūs kartu – Ukmergės Vlado Šlaito Viešoji Biblioteka (ukmergesvb.lt)

Kvietimu dovanoti bibliotekoms knygų ukrainiečių kalba pasidalino:

Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka

Marijampolės Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka

Kėdainių rajono savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešoji biblioteka

Akmenės rajono savivaldybė

Anykščių rajono savivaldybė

Rokiškio rajono savivaldybė

Kauno rajono savivaldybė

Lietuvos radijas ir televizija

Radviliškio rajono savivaldybė

Šiaulių miesto savivaldybė

Vilkaviškio rajono savivaldybė

Kauno diena

Atvira Klaipėda