Viskas, ką reikia žinoti apie vandens slidinėjimą

   Kiekvienas, kuris kada nors yra stebėjęs vandens slidinėjimo varžybas, greičiausiai yra pagalvojęs, jog norėtų ir pats tai išbandyti. Iš tiesų šis sportas nėra toks naujas, kaip tik šiais metais yra minimas vandens slidinėjimo šimtmetis. Tai – puiki proga pradėti mokytis visų tokios vandens pramogos/sporto šakos subtilybių. Jei susidomėjote, kaip tik šiame straipsnyje pateiksime visą pagrindinę informaciją, ką reikėtų žinoti apie vandens slidinėjimą. 

Kas yra vandens slidinėjimas?

   Vandens slidinėjimas – tai sportas, kuomet yra naudojamos vandens slidės, panašios į žiemą naudojamas slides, kurių bei katerio, motorinės valties ar lyno pagalba yra slystama vandens paviršiumi. Kuo labiau žmogus yra pažengęs, tuo greičiau jis gali būti tempiamas katerio, valties ar lyno, na, o kuo didesnis greitis, tuo daugiau įvairių triukų galima atlikti. Šiuo metu tokia pramoga vis labiau ir labiau populiarėja visame pasaulyje bei yra rengiami įvairūs čempionatai ir varžybos, kuriose galima parodyti visus savo įgūdžius, įveikiant slalomo trasą ir atliekant tam tikrus triukus. 

Kur galima užsiimti vandens slidinėjimu?

   Galbūt nustebsite, tačiau norint užsiimti vandens slidinėjimu, tikrai nebūtina vykti į šiltus kraštus, ši pramoga galima ir Lietuvoje. Dažniausiai vandens slidinėjimo klubai yra įsikūrę netoli įvairių ežerų ar kitų vandens telkinių, kur galima rasti visą reikalingą įrangą bei net užsirašyti individualioms ar grupinėms pamokoms su gerai savo darbą išmanančiais instruktoriais. Priklausomai nuo jūsų norų ir poreikių, galite pamokas pirkti atskirai – tiek, kiek jaučiate, jog norite ir jog jums reikia, arba užsirašyti į reguliarius užsiėmimus, kuriuose būtų mokoma visų vandens slidinėjimo subtilybių. Taip pat verta žinoti, jog dažniausiai tokiose vietose slydimas vandeniu yra išgaunamas lyno pagalba, dėl ko čia užsiėmimai kainuoja žymiai pigiau nei kainuotų tuomet, kai jus temptų kateris ar motorinė valtis. 

Kokia įranga reikėtų pasirūpinti?

  Jei vandens slidinėjimu nuspręsite užsiimti tam pritaikytuose klubuose, tuomet visa įranga jums bus suteikta ten. Viskas, ką reikia pasiimti į tokį užsiėmimą, maudymosi kostiumėlis ar maudymosi šortai. Jei vanduo šaltesnis, tuomet jums papildomai bus duodamas ir hidrokostiumas, apsaugantis nuo diskomforto ir leidžiantis vėsiame vandenyje išbūti kur kas ilgiau. Taip pat visuomet užsiimdami šia veikla turėsite dėvėti ir gelbėjimosi liemenę, kuri užtikrintų didesnį saugumą. Kai kurie žmonės slidinėdami vandeniu mėgsta mūvėti pirštines, kad būtų geresnis sukibimas. Galvos apsauga, panaši kaip kalnų slidinėjimo šalmai, nėra reikalinga tol, kol nenuspręsite atlikti įvairių šuolių. Kas liečia pačias vandens slides, pradedantiesiems geriau tinka tokios, kurių paviršiaus plotas yra kiek didesnis. 

Nuo ko pradėti mokantis?

  Mokantis vandens slydinėjimo, laikykitės tokio požiūrio, jog vienas žingsnis vienu metu. Dėl to, pradėkite nuo pagrindų. Tik turėdami juos, galėsite tinkamai tobulėti. Iš pradžių išmokite slysti vandeniu tiesia trajektorija, o tuomet, kai tai gerai įvaldysite, pereikite prie posūkių. Sudėtingumą didinkite palaipsniui, kadangi tik taip pavyks prisijaukinti vandens slidinėjimą. Žinoma, taip pat įsitikinkite, ar jus mokantis instruktorius turi reikalingą žinių bagažą bei ar jūsų požiūriai sutampa. Kartais užtenka tiesiog pakeisti mokytoją ir visas procesas tampa kur kas lengvesnis, malonesnis bei greitesnis. 

Kaip patikrinti įrangą?

  Nors dažnai vandens slidinėjimo instruktoriai visą įrangą patikrina už jus, visgi gerai prie to įprasti ir patiems, ypač kadangi kartais pasitaiko ir žmogiškų klaidų, kuomet tam tikri dalykai yra netyčia praleidžiami pro akis. Taigi, prieš užsiimdami šia veikla, būtinai gerai apžiūrėkite virvę ir įsitikinkite, ar nėra įtrūkimų arba kitų silpnų vietų aplink mazgus. Jei virvė yra jūsų nuosava, taip pat atkreipkite dėmesį, kiek laiko ją jau naudojate. Tarkime, naudojus visą praeitą vasaros sezoną tą pačią virvę, o per žiemą ją laikius garaže, galbūt jau atėjo laikas ją pakeisti nauja. Nutrūkusi virvė slalomo metu gali būti įvairių traumų priežastis, o to tikrai nesinori. 

  Tikimės, jog šis straipsnis padėjo geriau susipažinti su vandens slidinėjimu. Jei seniai norėjote jį išbandyti, nieko nelaukite ir užsirašykite šiems užsiėmimams!

Užsakymas ŠS Nr. 22-63-3