Ką reikia žinoti parduodant automobilį

   Kasdien Lietuvoje pasirašomos begalės automobilio pirkimo-pardavimo sutarčių. Neretai tiek pirkėjams, tiek pardavėjams kyla begalės klausimų – pradedant nuo vietos, kur talpinti ar kur ieškoti norimo automobilio, baigiant mokesčių ir atsiskaitymų klausimais. Tam, kad informacijos gausybėje nenusilaužtumėte kojos, šiame straipsnyje jums pateikiame esminius dalykus, kuriuos reikia žinoti norint parduoti automobilį.

Nuo ko pradėti?

   Norint parduoti automobilį turite tinkamai įvertinti jo būklę, galimybes, trūkumus, amžių ir nustatyti rinkos kainą atitinkančią pinigų sumą. Parduoti automobilį kartais gali būti išties sudėtinga, ypač jei tai darote pirmą kartą. Visgi, dažniausiai parduodami automobiliai talpinami įvairiose internetinėse transporto priemonių pardavimų svetainėse. Automobilių skelbimų talpinimas dažnai nėra sudėtingas, o sulaukiamas susidomėjimas siūloma preke išties nemažas.

Parduodamas būkite budrus – pardavėjus taip pat šantažuoja

   Taip, taip, perskaitėte teisingai. Neretai automobilį parduodantis asmuo atsispausdina ir pasirašo tipinę pirkimo-pardavimo sutartį, kurią laisvai galima rasti Regitros internetinėje svetainėje. Tokios sutartys tinkamos, tačiau neapsaugo pardavėjo interesų – pasitaiko atvejų, kai automobilį įsigiję asmenys bando šantažuoti ankstesnį jo savininką, prašo apmokėti už nebūtų gedimų remontą.

   Tam, kad išvengtumėte tokios nemalonios situacijos tereikia standartinę pirkimo-pardavimo sutartį papildyti vos keliais sakiniais, nurodančiais, kad pirkėjui buvo suteikta galimybė patikrinti automobilio būklę ir ši jį tenkina, taip pat jei yra įvardinti visus automobilio trūkumus. Vos keli žodeliai gali apsaugoti pardavėją nuo nemalonaus konflikto.

   Visgi, jei sumąstysite gudrauti ir nuslėpti defektus – galime jus nuvilti, mat pagal Civilinį kodeksą pirkėjas turi teisę reikalauti iš pardavėjo gražinti dalį pinigų sumos ar pakeisti tinkamos kokybės automobiliu, jei buvo sąmoningai nuslėpti defektai.

Už parduotą automobilį gali tekti sumokėti GPM

   Dažnai automobilį parduodantį asmenį kamuoja klausimas dėl mokesčių – ar reikės mokėti už parduotą automobilį, kiek, kada ir panašiai. Galime nudžiuginti – mokėti reikia ne visiems.

   Valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad mokesčiai už parduotą automobilį skaičiuojami tik tuo atveju, jei transporto priemonė buvo parduota anksčiau, nei praėjus trims metams nuo įsigijimo, o sandoris pelningas. Vadinasi, jei parduodate automobilį jo neišlaikius savo nuosavybėje tris metus ir gaunate didesnę pinigų sumą, nei pirkdamas mokėjote jūs – teks paploninti kišenes.

   Tokiu atveju neužteks turėti SDK, pasirašyti pirkimo-pardavimo sutartį ir deklaruoti automobilio pardavimą Regitroje. Jums dar reikės gautą pelną deklaruoti metinėję pajamų deklaracijoje, o po to dar ir sumokėti 15 proc. pajamų mokesčių. Tad, jei kažkada automobilį pirkote už 1000 eur., o dabar, neišlaikę jo savo nuosavybėje trejus metus parduodate už 2000 eur., nuo uždirbtų 1000 eur. mokesčiams jums teks sumokėti 130 eurų.

   Jei automobilį įsigijote seniau, nei prieš trejus metus, jokių mokesčių nuo parduotos transporto priemonės mokėti nereikės.

Norint parduoti automobilį būtina turėti SDK

   SDK – unikalus transporto priemonės savininko deklaravimo kodas – būtinas norint parduoti ar registruoti transporto priemonę. Šis 8 raidžių kodas privalomas visoms šalyje esančios ir Lietuvos gyventojams ar įmonėms nuosavybės teise priklausančioms motorinėms transporto priemonėms ar priekaboms. Kiekvieną kartą keičiantis transporto priemonės savininkui sugeneruojamas naujas unikalus kodas.

   Kiekviena iki 2021 m. gegužės 1 d. įsigyta ir Lietuvoje įregistruota transporto priemonė šį kodą jau turi. Jį sužinoti galite internete. O tie, kurie parduoda vėliau nei minėtoji data Lietuvoje įregistruotą automobilį, patys turi kleiptis į Regitrą dėl šio kodo sugeneravimo pateikiant nuosavybės teisę įrodančius dokumentus. Šis kodas reikalingas deklaruojant transporto priemonės nuosavybės pasikeitimą. Šį žingsnį privalote padaryti prieš parduodant automobilį. SDK rekomenduojame įrašyti pirkimo-pardavimo sutartyje.

Užsakymas ŠS Nr. 22-65