Ką turėtumėte žinoti apie dalinę darbuotojų paiešką ir atranką?

   Dalinė darbuotojų paieška ir atranka – paslauga, įgalinanti darbdavius dalyvauti darbuotojų atrankos procese, praleidžiant darbuotojų paieškos etapą. Dalinės paieškos ir atrankos metodas puikiai tinka įmonėms, norinčioms taupyti brangų savo laiką bei ieškančioms racionaliu kainos ir kokybės santykiu pasižyminčios paslaugos, įgalinančios greitesnę pasyvių ir aktyvių kandidatų į jų siūlomas darbo vietas paiešką bei pritraukimą.

Kokiais atvejais tikslinga rinktis dalinės darbuotojų paieškos ir atrankos metodą?

  Specialistai rinktis dalinės darbuotojų paieškos ir atrankos metodą rekomenduoja tada, kai nėra ieškoma „nišinių“ specialybių atstovų ar įvairių grandžių vadovų. Pastarųjų darbuotojų paieškai yra taikomi kiti darbuotojų paieškos ir atrankos metodai, pavyzdžiui, „galvų medžioklė“. 

Kokie yra dalinės darbuotojų paieškos ir atrankos etapai?

   Dalinė darbuotojų paieška ir atranka gali apimti pirminę atranką arba skelbimų sklaidą. 

  Abiem atvejais, pirmasis proceso etapas yra įmonės poreikių analizės atlikimas. Šio etapo metu dalinę darbuotojų paiešką ir atranką atliekanti kompanija, bendraudama su įmone, kuri siekia savo komandą papildyti naujais nariais, išsiaiškina realius šios įmonės poreikius ir juos išanalizuoja, t. y., išsiaiškina visus įmonės potencialiems darbuotojams keliamus reikalavimus (išsilavinimą, profesinę patirtį, kalbų mokėjimo lygius ir pan.).

  Antrasis etapas tiek pirminėje atrankoje, tiek skelbimų sklaidos paslaugoje – tai profesionalaus darbo skelbimo parengimas. Darbo skelbimus dalinę darbuotojų paieškos ir atrankos vykdanti įmonė rengia, vadovaudamasi atlikta įmonės poreikių analize ir jų reikalavimais, keliamais būsimiems darbuotojams. Pažymėtina, kad profesionalus darbo skelbimas turi aiškią struktūrą ir yra skirtas iškomunikuoti aiškią žinutę apie laisvą darbo vietą potencialiems kandidatams, kurie geriausiai atitinka reikalavimus.

  Trečiasis etapas yra darbo skelbimo sklaida pasirinktuose kanaluose. Profesionalus darbo skelbimas, žinoma, yra privalomas, tačiau ne ką mažiau svarbu pasirinkti tinkamus kanalus (darbo paieškos portalus, socialinius tinklus ir t. t.) šio skelbimo sklaidai. 

  Pirminėje atrankoje, esant poreikiui didinti darbo skelbimo pasiekiamumą, dalinę darbuotojų paiešką ir atranką vykdanti įmonė rūpinamasi mokama reklama. Taip pat pirminėje atrankoje, atliekama ir pasyvių kandidatų CV paieška didžiausių karjeros portalų ir vidinėje įmonės bazėje. Pageidautina, kad ji būtų gausi ir nuolat pildoma, kad būsimam darbdaviui būtų galima greitai pateikti jo reikalavimus atitinkančių potencialių kandidatų gyvenimo aprašymus. Pirminėje atrankoje taip pat gali būti vykdoma pasyvių kandidatų paieška ir pritraukimas Linkedin platformoje.

  Tuomet skelbimų sklaidos paslaugoje įvykdoma gautų gyvenimo aprašymų atranka. Kandidatuodami į laisvą darbo vietą žmonės ne visada paiso visų darbo skelbimuose nurodytų reikalavimų. Tokių kandidatų patirtis, kvalifikacija ar kt. savybės gali neatitikti įmonės, ieškančios darbuotojų savo komandai, nustatytų reikalavimų. Dalinę darbuotojų paiešką ir atranką atliekanti įmonė peržiūri visus gautus gyvenimo aprašymus, juos išanalizuoja ir atrenka tuos, kurie geriausiai atliepia būsimo darbdavio lūkesčius.

  Pirminėje atrankoje ir esant, poreikiui, skelbimų sklaidos paslaugoje, atliekami interviu su kandidatais telefonu pagal su klientu suderintus 3-5 kriterijus.

  Pirminėje atrankoje taip pat gali būti vykdoma pasyvių kandidatų paieška ir pritraukimas LinkedIn platformoje.

  Tuomet reikalavimus atitinkantys gyvenimo aprašymai su trumpais komentarais apie kiekvieną iš jų pateikiami įmonei, ieškančiai darbuotojų.  
   Pati personalo atranka pagal pateiktus gyvenimo aprašymus yra vykdoma būsimo darbdavio atstovų.

 

 Užsakymas ŠS Nr. 22-67