Mes švenčiam pergalės dieną, ir mes pagal Tapino dūdelę nešoksime!!!

 / VIRGINIJUS SARPAUSKAS, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys /

  Taip, Karlai, tu sutiksi, kad dabar laikas matuojamas ne tik „iki ir po“ Kristaus gimimo.

  Dabar laikas matuojamas dar ir „iki ir po“ Vasario 24 – osios. Dabar nėra juoda, balta ir dar 50 pilkos atspalvių. Dabar yra tik Juoda ir Balta. Ir mes visi, Karlai, renkamės būti Gėrio ar blogio pusėje.

  Balandžio 1 – ąją Ukrainos kariai išlaisvino Bučą. Taigi, Karlai, atsiranda dar vienas laiko matavimas – „iki ir po to“ kai Pasaulis pamatė Bučos genocido nuotraukas. Balandžio 3 – ioji , tai buvo lūžio taškas Pasaulio bendruomenės suvokime apie tai, kas iš tiesų vyksta. Tai vyksta Mordoro kova prieš visą civilizuotą Pasaulį.

  Balandžio 4 – ają LR Užsienio reikalų ministerija, suderinusi poziciją su Prezidentūra, priima sprendimą pažeminti diplomatinį atstovavimo lygį, taigi Rusijos Federacijos ambasadorius privalėjo išvykti iš Lietuvos. Taip pat uždaromas Rusijos konsulatas Klaipėdoje.

  Balandžio 5 dienos pradžioje Andrius Tapinas imasi iniciatyvos ir kreipiasi į Seimo narius, prašydamas inicijuoti įstatymų pakeitimą, kurie leistų demontuoti monumentus, postamentus ir paminklus, šlovinančius sovietinės armijos, kurios įpėdiniai dabar rengia skerdynes Bučioje, didybę. Po kelių valandų Andrius atnaujina informaciją, pranešdamas, kad Seimo nariai tikina, kad tai reglamentuojantis teisės akto projektas jau gali būti svarstomas šioje sesijoje, galbūt esant visuomenės dėmesiui ir spaudimui tai pavyktų padaryti greičiau. Ir čia pat Andrius dar kartą atnaujina informaciją, jog Kultūros ministras Simonas Kairys praneša, kad reikiamas įstatymo projektas ministerijoje baigiamas šlifuoti, mechanizmai sudėlioti. Ir čia pat Andrius deda paskutinį akcentą: „Kreipkitės į savo miesto ar rajono merą ir tarybą. Jei esate tarybos narys ar visuomenininkas inicijuokite klausimo sprendimą taryboje“

  Ir man, ir tau, Karlai, ir visiems čia viskas aišku. KADA, JEI NE DABAR?

  Nors skubu į renginį, bet viską metęs, tos pačios dienos pavakarį lekiu fotografuoti Širvintų sovietinių karių kapinių ir ten esančio obelisko.

   Balandžio 12 dieną vyksta Širvintų rajono savivaldybės tarybos komitetų posėdis. Apie sovietinių karių kapinių sutvarkymą ir obelisko pašalinimą tyla.

  Balandžio 14 dieną vyksta Širvintų rajono savivaldybės tarybos posėdis. Ir vėl šiuo klausimu tyla. Po tarybos posėdžio vyksta neplanuotas pasitarimas. Tema: kokią vienkartinę pagalbą iš savivaldybės biudžeto lėšų skirti nuo karo, skerdynių ir genocido pabėgusiems ukrainiečiams. Gerą pusvalandį vykdomas pasakojimas, jog tie ukrainiečiai yra labai jau visokie… Ir šiokie, ir anokie. Ir štai, Karlai, jos pasidomėjo, kokia tvarka ir kokio dydžio pagalbą moka kitos savivaldybės. Taip, jos labai stengėsi ir pagaliau rado mažiausiai mokančią savivaldybę. Bingo !!!. Ir jos galvoja, kad tiek ir pakaktų. Širvintose tai dienai registruota apie 110 karo pabėgėlių. Mano kantrybė trūksta. Siūlau „Kiekvienam po šimtą eurų“. Man nepritaria nei vienas tarybos narys. Lieku vienas kaip pirštas.

   Balandžio 14 dienos pavakary, Karlai, įvyksta tai, kas įvyksta: „Į Rūtos Janutienės klausimus atsako Živilė Pinskuvienė“. Tai čia dar kartą „iki ir po“. Po to, kai tu jau pabuvai pas Janutienę, tai atbūti atgal jau nebeįmanoma.

  Balandžio 14 dienos vakare tiriamosios žurnalistikos centro Siena prenumeratoriai turi galimybę paskanauti deserto: „Jonas ir generolas. Tyrimas apie Jono Pinskaus ryšius su Rusija“.

   Man, Karlai, viskas senai ir kur kas plačiau bei giliau aišku apie juos. Bet važiuojam toliau.

  Balandžio 20 dieną įsigalioja Kultūros ministro pasirašytas įstatymas.

  1. Sprendžiant dėl teisinės apsaugos reikalingumo nevertinami objektai (išskyrus neveikiančiose kapinėse, palaikų laidojimo ar užkasimo vietose esančius kapus ir antkapius), kuriuose vaizduojama arba kurių sudedamoji dalis yra:

10.2. SSRS ar Lietuvos SSR vėliava, herbas, sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklas ar sovietinė penkiakampė žvaigždė.

   Ant Širvintų sovietinių karių kapinėse esančio obelisko yra viskas: ir sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklas,  ir sovietinė penkiakampė žvaigždė, ir ginklas, ir durklas.

  Balandžio 26 dieną vyksta Širvintų rajono savivaldybės tarybos komitetų posėdis. Prieš pat posėdį paskambina bičiulis ir pasako, kad kapinėse dirba savivaldybės UAB „Širvintų šiluma“ vyrai. O bet tačiau, istorija kartojasi – apie sovietinių karių kapinių sutvarkymą ir obelisko pašalinimą tyla.

   Po posėdžio nuvažiuoju pasižiūrėti. Randu kaltais pakankamai daug nukaltą stiprų cementinį tinką ir nuimtą sovietinę penkiakampę žvaigždę su kūju ir pjautuvu. Nuo obelisko viršaus nuimta žvaigždė su ją juosiančiu vainiku. Manau, kad taip imituojamas sprendimas, vietoje to, kad nugriauti visą obeliską, nuimami tik sovietiniai simboliai.

  Balandžio 28 dieną vyksta Širvintų rajono savivaldybės tarybos posėdis. Ir vėl šiuo klausimu tyla. Kadangi tai paskutinis posėdis prieš gegužės 9 – ają dieną, pasibaigus posėdžiui skubu pakelti ranką ir paklausti. Merės klausiu, tai ką darysime su sovietinių karių kapinėse esančiu obelisku? Merė nustemba. Ir atsako, tai ką atsako: „O ką mes darysim? Sutvarkys jį ir atstatys atgal. Dar neatstatė šiandien?“.

  Bet čia posėdžio transliacija nutrūksta, tai belieka tik atpasakoti pokalbio detales. Merės teigimu: „MES PAGAL TAPINO DŪDELĘ NEŠOKSIME“. MES nieko nedarysime. MES lauksime, kol kultūros ministerija lieps. Ir duos PINIGŲ. Ta žvaigždė… na ji buvo apipaišyta… dažais. Ir aplamai vos laikėsi… Tai MES sutvarkysime ir atstatysime atgal. Ir vėl absoliučiai visi tarybos nariai tyli, nei vienas nepritaria ir nei vienam tai nėra aktualu. Lieku vienas kaip pirštas.

  Bet čia, Karlai, viskas dėsninga.

   Ko gero esu vienintelis tarybos narys, kuris nešvenčiu kovo 8 – osios, „Moterų dienos“

   Ko gero esu vienintelis tarybos narys, kuris nešvenčiu vasario 23 – osios. „Tikrų vyrų dienos“.

   Posėdžiui pasibaigus nuvykstu į sovietinių karių kapus. Jau važiuodamas matau ryškiai kruvinai raudonai iš tolo rėkiančią žvaigždę. Ji yra kokių septynių metrų aukštyje, tai važiuojant jos nematyti neįmanoma.

   Bet čia gal būt reiktų apibendrinti.

   Nuo pirmo pasiūlymo pašalinti monumentus, postamentus, obeliskus ir paminklus, praėjo 25 dienos. O Širvintose tyla. Rašė visi portalai, vyko begalė diskusijų visose žiniasklaidos priemonėse. O Širvintose tyla. Gal būt eiliniams žmonėms tai atleistina, jeigu jie viešai nepasisako. Bet…

  Ką apie tai galvoja tarybos nariai? Tyla.

  Ką apie tai galvoja partijų skyrių pirmininkai? Tyla.

  Ką apie tai galvoja partijų nariai? Tyla.

  Ką apie tai galvoja Širvintų tremtinių ir politinių kalinių draugija? Tyla.

  Ką apie tai galvoja šaulių Širvintų 10 – oji kuopa? Tyla.

  Pabaigai grynai techninis pastebėjimas. Turiu balandžio 5 dienos nuotraukas. Tiek viršuje esanti žvaigždė su vainiku, tiek akių lygyje esanti žvaigždė su sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklu, bei ginklu, ir durklu buvo vienspalviai ir nublukę. Į akis nekrito. Pastaroji žvaigždė buvo labai stipriai įtinkuota, laikėsi tvirtai. O kaip dėl merės teiginio, kad viskas buvo ištepta dažais? Ir obelisko viršuje, septynių metrų aukštyje? Merė yra sakiusi, kad karių kapinėse yra kamera, kurioje aiškiai viskas matosi, kas ir ką veikia. Tai puiku. Aš tuoj pateiksiu vieną pasiūlymą…

  O kokį vaizdą žmonės išvydo balandžio 28 dieną? Apačioje esanti žvaigždė su kūjo ir pjautuvo ženklu, bei ginklu, ir durklu nudažyta ryškiais blizgančiais geltonais dažais. O viršuje esanti žvaigždė trykšta kruvinai raudona spalva. Kitaip, nei tyčia, tokio veiksmo pavadinti negalima. Bet, jau turiu patirties ir numanau kaip galėtų būti išsivartyta. Spėju, kad čia kraštiniai bus UAB „Širvintų šiluma“ vyrai. Regėjimas ir klausia silpnoki, nenugirdo, nesuprato… Kaltų nėra.

Reziumė.

Nr. 1. Kiekvienam nuo karo pabėgusiam ukrainiečiui siūliau pagalbą:  „Kiekvienam po šimtą Eurų“. Širvintų rajono savivaldybės taryba, nei vienam neprieštaraujant, nutarė skirti:

52.8.1. vienam gyvenančiam asmeniui – 60 Eur;

52.8.2. pirmam bendrai gyvenančiam asmeniui – 50 Eur;

52.8.3. antram bendrai gyvenančiam asmeniui – 40 Eur;

52.8.4. trečiam ir paskesniems bendrai gyvenantiems asmenims – po 30 Eur.

Tai savivaldybės biudžetui padarys žvėrišką smūgį. Kokie 5000 Eurų.

Nr. 2. Ar minėsime Gegužės 9 – ają, kaip Genocido Ukrainoje aukų atminimo dieną? Tai, kaip suprantu, minėsime atnaujinę sovietinę represinę, raudonosios armijos simboliką?

23 thoughts on “Mes švenčiam pergalės dieną, ir mes pagal Tapino dūdelę nešoksime!!!

  • 2022-05-01 at 22:23
    Permalink

    Pasidalinsiu nuomone apie vienkartinę pagalbą. Tai paprastesnė dalis.
    Šiam momentui šių metų savivaldybės biudžetas 22 000 000 Eur. Ukrainiečių į Lietuvą atvažiuoja vis mažiau. Tai didelė tikimybė, kad mūsų rajone jų registruosis iki 150 ukrainiečių. Ir čia prasideda vertybiniai dalykai. Žmonės praradę artimuosius, namus, turtą. Daugiausia atvyksta moterys su vaikais, tai jų vyrai arba kariauja su rusų žmogžudžiais, o gal jau žuvę. Tai, kaip turėtume elgtis mes? Skaičiuoti kiekvieną maisto kaloriją? Kiekvieną tualetinio popieriaus ritinėlį? Tai niekinga.
    Jeigu būtų pritarta mano pasiūlymui, kiekvienam skirti vienkartinę 100 Eur paramą, tai biudžetui būtų kainavę 15 000 Eur.
    Arba, tai viso labo 0,068 proc. nuo viso nepilno biudžeto.
    Dabar, tikėtina, kad vidutinė išmoka bus apie 50 Eur. Tai viso labo 0,034proc. nuo biudžeto.
    Dar komitetų posėdžio metu sakiau, kad tas sugaištas laikas, daugiausiai skirtas nuomonės suformavimui, nevertas tų pinigų.
    Vilnius skiria 257 Eur, Kaunas 126 Eur.
    Bet ne vienas, lyg kiaulės akis išvertęs, eis į begalinius “Nemokamus” šių rinkiminių metų renginius. Apgailėtina.

  • 2022-05-01 at 21:19
    Permalink

    Verta susirasti internete Dariaus Kuolio ir Andriaus Tapino diskusiją būtent tuo klausimu. Likau be jokių abejonių intelektualo ir humanisto D. Kuolio pusėje…Ideologiniai vajai , kaip jie bebūtų gerai ir meistriškai organizuojami , lieka tik vajais, o tikrovė, deja, ne dvi puses turi, o žymiai daugiau….

  • 2022-05-01 at 20:14
    Permalink

    Vis labiau Širvintų merės kalbos, elgesys ir primityvios reakcijos primena prasčiokiško, kaimo lygio veikėjo tipažą. Gal ji įsivaizduoja esanti reikšminga ir girdima, tačiau viso labo demonstruoja savo neišprusimą, nesigaudymą viešuosiuose reikaluose. Jai artimi tik su pinigėliais susiję dalykai. Puiki gyva posakio “ iš purvo- į valdžią” iliustracija. O kapavietes reikia atskirti nuo propagandinių paminklų.

  • 2022-05-01 at 20:02
    Permalink

    Kiek daug ženklų, kad mūsų ponia politikoje – „mušta korta“

  • 2022-05-01 at 16:10
    Permalink

    Ačiū, paskaitėme. Tik bėda su Tapinu, kad jis šmaikščiai kandus liberalas tik prieš kameras, o savo feisbuke šmaikščiai kandžios arba šiaip tiesiog diametraliai priešingos nuomonės pakęsti negali – trina arba blokuoja nesismulkindamas. Todėl ten nerasite objektyvios diskusijos ir nuomonių įvairovės. Tik pritarybą. Bet paskaitinėti žmonių nuomones įdomu.

    Kaip galima buvo manyti, skirtingi rajonai elgiasi skirtingai. Pavyzdžiui, Rokiškis, Palanga, Šakiai jau nuiminėja kapinių memorialus, o tuo tarpu Druskininkai, Ukmergė, Kelmė, Rietavas ne.
    Dar buvo išsakyti raginimai širvintiškiams rinkti peticijos parašus, rengti protesto akcijas prie memorialo. Politikai, prašom pirmyn, renkite.

  • 2022-05-01 at 15:04
    Permalink

    Dar ir dar kartą perskaičiau tekstą. Ir kuo toliau, tuo baisiau. Gerai, kapinės diskutuotinas klausimas.
    Bet pagalba ukrainiečiams aiškus ir vienareikšmiškas dalykas. Nėra čia apie ką ginčytis. Bet… ar teisingai supratau, kad savivaldybė pagailėjo,,, 100 eurų už žmogų? Apskritai, tai kiek viso per šį laikotarpį savivaldybė skyrė pagalbai Ukrainai ir jos žmonėms Lietuvoje? Gal kas turi tokios informacijos?

  • 2022-05-01 at 13:59
    Permalink

    Jūs geriau pasakykit, koks asilas Paširvinčio kapinėse sugalvojo konteinerius perstatyti?

  • 2022-05-01 at 13:11
    Permalink

    Širvintos jau antrą kadenciją šoka pagal ponios ŽP dudelę ir toliau šoks. Kas jums čia nepatinka? Už visus pagalvota ir nuspręsta pagal savo galvojimo galimybes. Manau, kad simboliai išryškinti dėl dėmesio stygiaus. Po šio veiksmo tikrai gaus savo “dozę”. Interneto troliai parašys apie nežemišką grožį ir būsimą prezidentę. Viskas ganėtinai primityvu ir aišku

  • 2022-05-01 at 13:04
    Permalink

    Na va. Tai yra reikšminga. Tada bendruomenė turėtų spręsti tokius dalykus, o ne UAB Širvintų šiluma, kurios direktorė garsiai skelbėsi esanti ukrainietė. Galėtų pasisakyti tų širvintiškių artimieji apie tuos simbolius. Turėtų jie ten būti ar ne. Turėtų būti jie išdažyti aukso ir rėkiančiai raudonomis spalvomis ar perdažyti į prieš tai buvusią metalo spalvą.

  • 2022-05-01 at 12:26
    Permalink

    Palaidoti ir širvintiškiai žuvę Afganistane.

  • 2022-05-01 at 10:41
    Permalink

    Gal kas turi informacijos apie pačias kapines? Kas ten palaidota? Nuo to priklauso aprašytų įvykių vertinimas. Internete informacijos apie kapines beveik neradau. Štai skurdus aprašymas:

    Tai yra kapinės atminti sovietų kariams, kurie žuvo antrojo pasaulinio karo metais. Kapinių plotas 60×40 m., yra palaidoti 313 asmenų iš kurių 6 nežinomi. Kapinės yra Vilniaus g., arti įvažiavimo į Kabaldą, šale futbolo lauko.

    Jeigu ten nėra palaidota lietuvių, tik rusai, tai, kiek teko girdėti, pagal dvišalį susitarimą kapines turi prižiūrėti patys rusai. Prie ko čia savivaldybė? Kodėl būtent dabar?
    Susidaro toks įspūdis, kad yra tyčia pasirinktas toks, įmanomai pats nepalankiausias, kapinių tvarkymo momentas. Gal norint kažkam įgelti, gal sukiršinti ar šiaip bukai parodyti kokiai ideologijai simpatizuoja kiemo šeimininkas

  • 2022-05-01 at 09:34
    Permalink

    Ne putino, ne stalino, ne dar kažkokio bolševiko portretas pakabintas, tai yra simboliai žuvusiems. Jie žuvo tuometinėje santvarkoje… palikit juos ramybėj! Palikit tą betonine tvora aptvertą kampą Jiems! O virsarpai siūlau žiūrėti savo kiemo, nes jame daug paslapčių , kurių ,,nieks neturi sužinoti”…

  • 2022-05-01 at 09:10
    Permalink

    Čia jautrus klausimas. Dabartinėje situacijoje natūralu būtu visus tuos simbolius pašalinti načiort. Tačiau yra du dalykai, kurie stabdo:
    1) Kapų tvarkimą reglamentuoja Ženevos konvencija. Aišku, galima būtų nesilaikyti jos, nes iš esmės pasikeitė aplinkybės, bet punktas žemiau sako, kas gali laukti, jei jos nesilaikysime
    2) Analogiškus kapus lietuviai turi Rusijoje. Nesinorėtų, kad lietuvių kapus nusiaubtų rusai. Čia sprendimas turėtų būti toks – elgtis turėtume simetriškai taip, kaip rusai elgiasi lietuvių kapų atžvilgiu

    Dar 2016 metais buvo toks straipsnis šia tema diena.lt svetainė:

    Nors sovietinė simbolika Lietuvoje uždrausta įstatymais, miesteliuose šalia bažnyčių ar mokyklų esančiose karių laidojimo vietose apstu kūjų ir pjautuvų, rašo dienraštis Lietuvos žinios.

    Atsakingų Lietuvos institucijų atstovai pabrėžia, kad kūjus su pjautuvais, penkiakampes žvaigždes ir okupacinės kariuomenės karių statulas gyventojai matys tol, kol Lietuvos ir Rusijos vyriausybėms pavyks susitarti dėl šių sovietų armijos karių kapinėse esančių paminklų pakeitimo neutraliais. Tuo tarpu Lietuvos ir Rusijos vyriausybių derybos šiuo klausimu nejuda iš mirties taško.

    Kultūros viceministras Romas Jarockis dienraščiui pabrėžė, kad Antrojo pasaulinio karo karių kapinėms, kaip ir šalyje esantiems dvarams, piliakalniams ar kitoms kultūros paveldo vertybėms, taikoma teisinė apsauga. Nepavykus susitarti su Rusija dėl abiejų šalių teritorijose esančių kapinių tvarkymo nuostatų, Lietuvoje, pasak R. Jarockio, imta vadovautis Ženevos konvencija, kuri įpareigoja gerbti jos teritorijoje palaidotas karo aukas ir tose kapinėse savo nuožiūra nesiimti jokių pertvarkymų.

  • 2022-05-01 at 08:35
    Permalink

    Juk nuo kapų niekas nieko negriauna. Esam žmonės ir gerbiam mirusius net priešus. Bet okupanto, žudančio nekaltus vaikus, moteris, senolius, ženklų mūsų rajone kaip ir visoj Lietuvoj neturi likti

  • 2022-05-01 at 07:59
    Permalink

    Visi mato tik vieną pusę, o kur žuvusiųjų atminimas ? Juk Jiems visa tai…
    Kodėl ,,žymus kovotojas ” fotografuoja tik paminklą? Tegu praneša tai kas parašyta ant atminimo lentos…
    virsarpa daro šou , tuom viskas pasakyta…

  • 2022-05-01 at 07:45
    Permalink

    Autokratinio valdymo metodai išsiugdyti prorusiškų mokymų nuo žengimo į politiką pradžios patvirtina įprasmintą raudonosios aikštės prieš savivalybę projektą. Raudonosios žvaigždės švytėjimu , tikimasi artėjantiems merų ir kitiems rinkimams prorusiškos pagalbos.

  • 2022-05-01 at 00:00
    Permalink

    Tu pats visada pasirenki likti vienas, kaip pirštas, manęs šioje diskusijoje nebuvo, šita paryškinta, šviečianti žvaigždė, man nepriimtina.

  • 2022-04-30 at 23:57
    Permalink

    Idėja Kalėdoms: sutaupysime kelis tūkstančius eurų eglutės karkaso nuomai, belieka obeliską apkabineti eglišakiais, o žvaigždė raudona jau spindi iš tolo.

  • 2022-04-30 at 23:49
    Permalink

    Gera mintis! Buvo gražiausia eglutė, dabar bus raudoniausia žvaigždutė.

  • 2022-04-30 at 23:26
    Permalink

    Atvykite pasižiūrėti ir isitikinsite

  • 2022-04-30 at 23:14
    Permalink

    Belieka laukti parado. Juk taip uoliai merė prižiūri sovietinius simbolius ir papuošė miestą būtent prieš gegužės 9.

  • 2022-04-30 at 23:05
    Permalink

    Širvintiškiai, tai tiesa? Pas jus tokie dalykai darosi?

Comments are closed.