Apie raudonąją merę, neturinčią laikmečio/politinės nuojautos

Anna Kuznecovienė
Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė
LSDP Širvintų rajono skyriaus pirmininkė

/ ANNA KUZNECOVIENĖ, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė, LSDP Širvintų rajono skyriaus pirmininkė /

   Visa ši situacija su sovietiniu obelisku Širvintose iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti juokinga. Tačiau ypatingai šiandieniame tarptautinės politikos kontekste, kai brutalus Rusijos karas prieš Ukrainą tęsiasi, ji, deja, yra absurdiškai tragikomiška ir labai liūdna.

   Po balandžio 1-osios, kai pasaulis išvydo kraupius Bučos prie Kyjivo žudynių įrodymus, Lietuvoje iškart sujudo visuomenininkai ir politikai, siekdami inicijuoti teisės aktų pakeitimus, kurie leistų demontuoti paminklus, šlovinančius sovietinę armiją, kurios įpėdiniai šiandien be skrupulų prievartauja ir žudo taikius Ukrainos gyventojus. Ilgai laukti nereikėjo – balandžio 20-ąją išėjo kultūros ministro įsakymas, pagal kurį sovietiniai paminklai kapinėse nuo šiol nebus saugomi kaip paveldas ir gali būti nukelti. Įsakymo įgyvendinimas paliekamas savivaldos institucijoms, kurios taip pat turi užtikrinti deramą pagarbą žuvusiems (mirusiems) ir jų palaidojimo vietoms bei garantuoti tinkamą šių vietų apsaugą.

   Tačiau sekant Širvintų rajono politinį gyvenimą šį pavasarį, atrodo, kad savivaldybės valdančioji koalicija su administracija gyvena savame uždarame pasaulėlyje, visiškai atskirame nuo nacionalinės vidaus, o juo labiau – ir užsienio Lietuvos politikos, visiškai nejaučiant nei visą tarptautinę bendruomenę krečiančių įvykių Ukrainoje pulso, nei šio tikrai istorinio laikmečio dvasios.

   Dar kovo pradžioje Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė surengė labdaros nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams akciją, o kovo 11-ąją – ir Ukrainai palaikyti skirtą bėgimą. Tačiau, regis, ji nesuprato nei Bučos įvykių reikšmės, nei girdėjo diskusijų apie sovietinius paminklus, o juo labiau nežinojo apie balandžio 20 d. kultūros ministro įsakymą?

   Balandį pagal visas sovietinių laikų tradicijas Širvintų rajono savivaldybės administracija, panašu, surengė tvarkos mėnesį ir Širvintų karių kapinėse. Balandžio 26 d. ten nuėmė sovietinę penkiakampę žvaigždę su kūju ir pjautuvu, o nuo 7 metrų obelisko viršaus –  žvaigždę su ją juosiančiu vainiku, tačiau tik tam, kad po kelių dienų viską grąžintų ten, kur buvo,  restauruojant sovietinius ženklus taip, kad atrodytų geriau nei originalai – net su raudonai šviečiančia obelisko žvaigžde.

   Bravo, mere! Juk svarbiausia – tvarka, švara ir gera vadyba mieste! Kam čia reikalinga kažkokia politinė nuojauta ar laikmečio dvasios pajautimas?! Koks dar nacionalinės ir tarptautinės politikos kontekstas?! Kokia dar empatija ukrainiečių patiriamam skausmui?!

   Kilus skandalui per visą Lietuvą, įsijungia nezgrabūs Živilės Pinskuvienės viešieji ryšiai. Girdi, koks siaubas, kas čia taip galėjo, koks nesusipratimas, kažkokie savivaldybės administracijos darbuotojai improvizavo! Tačiau kas galėjo patikėti, kad tokia akyla miesto merė, pro kurios akis net musė Širvintose nepraskrenda nepastebėta, nematė, nežinojo, ką po jos nosimi veikia jos vadovaujama savivaldybės administracija?!

   Viskas – ne laiku ir ne vietoje. Ar reikėjo tuos sovietinius ženklus iš viso restauruoti ir restauruoti būtent dabar, kai Ukrainoje prieš gegužės 9-ąją vyksta lemiamos kovos? Kodėl Širvintų merė nepagalvojo pasinaudoti naujuoju kultūros ministro įsakymu, nuimti tuos sovietinius ženklus ir galbūt sugalvoti ir įgyvendinti naująją koncepciją, pasitelkiant ir vietos menininkus, kaip pagerbti žuvusius karius, palaidotus Širvintų kapinėse? Kažin, ar tose kapinėse palaidotų vietinių širvintiškių, besikovusių ir beprasmiškai žuvusių Afganistane,  artimieji norėtų, kad jie būtų pagerbti naujai perdažyta raudona sovietine žvaigžde? O gal jau pats laikas šiuos lietuvių karius pagerbti kaip karo ir sovietinio režimo aukas?

   Ukrainos karas mums labai akivaizdžiai parodė, kad tokiais sudėtingais istoriniais laikotarpiais, kaip priešiškos valstybės invazija, lemiamą vaidmenį vaidina ne tik valstybės prezidentas su vyriausybe sostinėje, bet net ir mažų miestų bei kaimų, kur dažnai sprendžiasi itin svarbios karo lauko mūšių pasekmės, vadovai. Rusijos kariuomenė grobia, žudo arba verbuoja juos į savo pusę.

   Tikėtina, kad NATO atgrasymo užteks, Rusija apsiramins su savo nesveikomis ambicijomis, ir Lietuvos jos agresija nepasieks. Tačiau svarstau, kaip turime būti pasiruošę karine prasme, taip turime būti pasiruošę jau dabar pasirinkti teisingai – kad ir kas nutiktų būti savo tėvynės pusėje. Sovietinio obelisko istorijos kontekste kyla pagrįstas klausimas, ar Širvintų merė pasiruošusi pasielgti teisingai, jei Lietuvą, neduok Dieve, ištiktų tamsiausioji karo valanda?

12 thoughts on “Apie raudonąją merę, neturinčią laikmečio/politinės nuojautos

  • 2022-05-10 at 21:19
    Permalink

    Atskaitos taškas- balandžio pirmoji? Tik dabar socdemų skyriaus pirmininkė ėmė suprasti, kas vyksta Ukrainoje? Vėluojama ne vienu mėnesiu. Geriau vėliau nei kada nors arba niekada- tokie pasvarstymai verti grašio, o valdžiažmogių pasiteisinimai, dirbtinės ašaros tv reportažuose ir panašios politinės rinkodaros priemonės apgailėtinos. Rajono ponia niršta, kad viskas ne pagal jos įgeidžius, gal ne pagal milijonierių generolų komandas. Širvintos, buskite iš kolchozinės letargijos: valdžia dirba, valdžia pelnosi, valdžia netrukdo kitiems- ideali mafija.

  • 2022-05-10 at 13:53
    Permalink

    Anonimui
    Tu virgi gal jau iššok iš savo vaikų darželio mamaaaa, mane muuuušė. Suaugti jau būtų laikas

  • 2022-05-10 at 10:43
    Permalink

    Kas prašė Graužinį oranizuoti apklausas? Ko jos vertos? Nereikia susireikšminti. Akivaizdu, kad Saulės tikslas supriešinti opoziciją. Kieno užsakymu? Irgi toli ieškoti nereikia.

  • 2022-05-10 at 08:06
    Permalink

    Šiandien autobusų stotelėje prieš savivaldybę ant stiklo parašyta: “Dainius myli….”. Ką?

  • 2022-05-09 at 23:01
    Permalink

    Dainiau saulele, čia tu?

  • 2022-05-09 at 10:34
    Permalink

    Saulute, kodėl pradėjote slėptis po slapyvardžiu juk mėgstate pasirašyti vardu ir pavarde.

  • 2022-05-09 at 10:16
    Permalink

    Nezinau, gal as kazko nesuprantu. Prasau man paaiskinti.
    1. Prie ko cia traktoristai?
    2. Kur buvo Ana tuos 8-12 metu (nezinau ar 2 ar 3 kadencijas taryboje)? Ar nors viena zvakele ant kapu ar prie motinos paminklo nunese iki siandien dienos? Rinkimai arteja? Alina be jokiu provakacinių temu organizavo naujo paminklo sutvarkymo darbus, gaila, kad istatymus neisgliaudėjo iki galo, nors kaip tarybos nare turetu tikslingiau paziūreti, ir naujas paminklas-lenta kariams taip ir neatsirado.
    3. Gerbiu opozijos narius, kurie uzduoda klausimus, tikslinasi informaciją per tarybos posedzius. O ka dare iki siol Ana? Is kur dabar islindo? Gal kazkas uz ja parase (nes paprastai bijo kazka pasakyti) straipsni ir dabar platina? kur iki siol buvote?
    4. Tik nereikia sakyti, kad merė viska blokuoja. Iniciatyvos, idėju nera. Buvo kulturos dienos, ar vazevote? vienoje sventeje Alina pasirodė, kitoje Vidmantas. Tai gal merė ir i sventes draudzia vaziuoti, gal prie radiatoriaus pririsus laiko?
    5. Merė uzblokavo Virgniju, o Virgnijus D. Grauzini. Ar ne is vieno kurpaliaus visi esat?
    6. Linkiu, kad pagaliau turėtume aktyvia taryba. Jeigu opozicija sėdi po krūmu, o D. Grauinis organizuoja apklausas ir iniciatyvas. Tai jau gėda….

  • 2022-05-07 at 20:59
    Permalink

    Į politiką nelendu. Nes partijose vyksta paprastam žmogui nesuprantami dalykai.
    Širvintose parama ukrainiečiams; pirmiausiai įsigyta uniformą, paskui gražiai sudėtos, užklijuotos dėžutės, Širvintų aikštėje Pinskuvienė šokinėja (šypsena), sumontuota nuotrauka; (savivaldybės paskyroje) trys Širvintų rajono savivaldybės mergaitės su šypsena ir šalia nuotrauka, kur vyksta karas.
    Nieko nesuprantu.

  • 2022-05-07 at 13:42
    Permalink

    Įdomu ką anūkai griaus pagal politinę situaciją.

  • 2022-05-06 at 20:06
    Permalink

    Pagarba LSDP ir Annai. Konkretus, korektiškas straipsnis ir aiškus požiūris bei nuomonė.
    Akivaizdžiai bene vienintelė kažką rimtai veikianti opozicinė jėga Širvintose.

  • 2022-05-06 at 15:57
    Permalink

    Puiku, kad bent jau išsakėte savo poziciją. Tik pasigendu KONKREČIŲ PASIŪLYMŲ bendruomenei ką toliau daryti su ta vieta po viso to, kas įvyko.
    Variantų yra įvairių:
    1) Palikti kaip buvo
    2) Nuimti tarybinę simboliką
    3) Pašalinti obeliską ir palikti vietą tuščią
    4) Pašalinti obeliską ir pastatyti naują šiuolaikinį
    5) Pašalinti obeliską ir pastatyti atminimų lentą
    6) ir t.t, ir t.t.

    Ar partija neturi lyderystės ir vis laukią ką raudonoji merė pasiūlys, o tada pritarsime arba ne?

  • 2022-05-06 at 15:28
    Permalink

    Prajuokinot. Raudonoji merė

Comments are closed.