Širvintų KIETAI VIRTI tarp 42 stipriausių Lietuvos komandų

  Kiek daugiau nei 5 metai. Tiek laiko prireikė KIETAI VIRTIEMS, kad tą šeštadienio popietę Palangoje, „Auksinio Proto“ gyvų žaidimų finale, tarp 42 geriausių ir protingiausių komandų būtų galima pamatyti savo komandos pavadinimą ir širdžiai mielą miestelio pavadinimą – ŠIRVINTOS.

  Ir siekti šio tikslo tikrai buvo verta, kaip verta gyvenime turėti kažkokį siekį, kad jis turėtų prasmę, o jį pasiekus pajusti begalinį malonumą ir sau pasakyti: „aš tai padariau“. Pasakyti, kad pats finalas labai patiko, sužavėjo išskirtiniais klausimais, žaidimo formatu – beveik nieko nepasakyti. Iki pat smulkmenų apgalvotas kiekvienas klausimas, užuomina. Nepriekaištingas organizavimas (o dalyvavo beveik 400 žmonių), nuotaika, siurprizai – viskas aukščiausiame lygyje.

  Na bet apie viską iš pradžių.

  Šeštadienio rytą Širvintose dar šurmuliavo turgus ir niekas net nepastebėjo, kaip šeši Kietai virti pradėjo kelionę savo svajonės link. Kelelis, žinoma, neprailgo: juokeliai, linksmos istorijos, ir lengva treniruotė kartu su žaidimo organizatorių knyga – lengvas apšildomasis protmūšio turas. Atsitiktinė tema: šunys. Žaidžiam, iš 10 klausimų atsakome 9, su forma viskas gerai

  Na štai ir pajūris, o tuščiu skrandžiu teisus nebūsi, taigi sotūs pietūs privalomi. Atlikta. Pietų metu gimsta slaptas planas, kaip padaryti, kad Saulius žaistų už KIETAI VIRTUS, o ne vedėjų komandą. Planas sugalvotas, tinklai užmesti, sotūs lauksim kas bus…

  Lieka dar laiko, o kas privaloma atvykus į Palangą? Lauktuvės antrosioms (žinoma, geriausioms) pusėms. Kokios lauktuvės? Taip, rūkyta žuvis

  Na ir prie jūros! Jau kelionės pradžioje kilo įtarimų, kai Vytenis pasiėmė rankšluostį. Kai kas nusiavė, kad kiek pabraidyti, o Vytenis… Pasipuošęs Adomo kostiumu tik pyyyst ir į jūrą, tik niurkt, tik žybt… Susidėjome atvėpusius žandikaulius atgal, Vytenis rengiasi, o Vidas reziumuoja „na bent jau sausai nepralošim “, o Andrius paklausia: „tai argi ne Kietai virtas?“.

  Na ką? Į šturmą!!!

  Pakeliui į „Vanagupę“ prisijungia Linas, o šalia jos jau laukia Ramūnas su Kristina. Susirinkom. Visi. Aštuoni. Kol kas

Salėje susirandame šio žaidimo organizatorių ir jo sielą kraštietį Artūrą (Artūro močiutė gyvena Širvintų rajone), kuris yra be galo nuostabus, draugiškas ir paprastas žmogus. Trumpas pokalbis, neatremiami argumentai ir jis sutinka, kad reikia Sauliui duoti paskutinį šansą sužaisti už numylėtus ir visada širdyje nešiotus Kietai Virtus. Ačiū!!!

  Kietai virti jau devyniese, tai yra pilna komanda, maksimalus galimas dalyvių skaičius. Susėdam, kaupiamės. Kauptukų nėra, bet žinome kur gauti  Ant stalo atsiranda ne tik atsakymų lapeliai ir rašikliai.. Tuoj prasidės.

  Kokie mūsų tikslai? Pajuokaujam, kad kaip ir TV žaidimuose, atsakyti nors į vieną klausimą. Nerimta. Apsisprendžiam: pakilti nors per vieną vietą nuo startinės pozicijos ir (nors atrodo nelabai realu) aplenkti „amžinus konkurentus“ – „Šaraškino kontorą“ iš Ukmergės. Nekukliai. Kietai virti startuos iš 36 pozicijos, o tai ir yra realus komandos pajėgumas, gal net ir geresnis. Visi tai supranta ir su tuo sutinka. Kaip sakoma, būkime biedni, bet teisingi…

  Andrius (kapitonas), Danielis, Tauras, Vytenis, Vidas, Saulius, Linas, Ramūnas ir Kristina. Šiam devynetui likimas davė progą įrašyti Širvintas į populiariausio Lietuvoje nacionalinio gyvų žaidimų protmūšio „Auksinis protas“ istoriją.

  Prasideda. Geriausių reguliaraus sezono komandų apdovanojimai ir pirmasis turas.

  Klausimas nėra lengvi, bet tai ir suprantama, juk finalas, reikia išsiaiškinti pačius geriausius ir protingiausius. Viskas gerai, klausimai sunkūs ne tik mums. O jau klausimų grožis! Deja, pavyzdžių nepateiksime, nes suprantame ir gerbiame žaidimo organizatorių autorines teises.

  Pirmame ture surenkame 7 taškus, labai svarbu, kad atsakome į bonus klausimą ir gauname papildomą kortą. Lentelėje šauname į 27 vietą. „Šaraškino kontora“ (toliau – ŠK) 19-toje vietoje su 8 taškais. Viskas gerai, tik pirmas turas.

  Antrame ture taupyklę papildome šešiais taškais, ir po jo esame 31-mi. ŠK surenka 4 taškus ir krenta į 33-ią vietą. Nejaugi?

  Trečiame ture pirmą kartą žaidžiame su klausimų žemėlapiu (fantastiškas formatas!). Šis turas mums atneša net 12 taškų, o ŠK sukrapšto tik 8. Negali būti, po trijų turų prieš ŠK turime +5 taškus. Nejaugi pagaliau?

  Ketvirtas turas dar geresnis – 14 taškų. ŠK vėl tik 10. +9 po keturių turų!!! Šventė jau visai šalia mūsų kiemo.

  Penktas turas sukelia dvejopus jausmus. Surinkti 9 taškai, lyginant su kitomis komandomis nėra daug. Bet svarbu, kad Sauliaus monetų kolekcionavimas užtikrina 3 taškus bonus klausime ir, labai svarbu, dar vieną papildomą kortą. ŠK penktame ture surenka net 14 taškų ir belieka +4… Atėjo laikas atkrentamąjam turui.

  Teisingo atsakymo vertė atkrentamąjame ture – 4 taškai. Neteisingo atsakymo kaina – minus 1 korta. Jei baigsis kortos ir atsakysime neteisingai, žaidimas komandai bus baigtas…

  Va taip va. Ore tvyro įtampa. Skaičiuojam kortas. Turim keturias. Neblogai. O kaip ŠK? Oho, jei neatsakė nei vieno bonus klausimo ir turi tik dvi. Labai gerai, bet šią komandą puikiai pažįstame ir žinome, kad jos nuvertinti tikrai negalima. Viską lems ateinančios minutės.

Pirmas klausimas ir nusivylimo atodūsis išgirdus atsakymą visoje salėje. Teisingai atsakė tik viena komanda. Bet ne ŠK  Tie patys +4, pas mus dar trys kortos, pas juos viena….

  Antras klausimas. Apmaudu, turėjome teisingą variantą, bet pasirinkome kitą. Daug komandų atsakė teisingai, bet… ŠK atstovas irgi neša atiduoti kortą! Tie patys +4, pas mus dvi kortos, ŠK – 0. Jei atsakys neteisingai, jie iškris…

  Trečias. Keliaujam su Simarono žirgu, bet Vytenio minties eiga keliauja link Vytauto ir Trakų. Vienareikšmiškai, Trakai. Laukiam teisingo atsakymo. Teisingas atsakymas…. Trakai!

  Hmm, jei parašysiu, kad džiaugsmingai sušukome, tai nebūtų tiesa. Mes rėkėm, staugėm, bliovėm! Atrodo, kad per penkis metus susikaupę visi nusivylimai, nesėkmės, emocijos, įtampa išsiveržė nevaldomai. Bet pelnytai. Artūras „ant visos Lietuvos“, kad labiausiai teisingu džiaugiasi Kietai virti. Ech Artūrai, jei tu žinotum, kiek visko reikėjo, kad būtume čia ir galėtume „džiaugtis“. Tiesiog, tai akimirka, dėl kurios verta gyventi.

Ok, apsiraminam. Nė velnio neapsiraminam! Tik trys komandos atsako teisingai. Trys, suprantat? Geriausios visoje Lietuvoje. Trys. Viena iš jų – KIETAI VIRTI iš Širvintų.

  Na ok, tai suvokti pabandysim vėliau. +4 taškai. Šaunu.

  Tiesa, kaip ŠK? Jų nėra tarp tų trijų, šalia Kietai virtų… Jie iškrenta, mes juos padarėm!!! Pirmą kartą!!!

  Nirvana.

  Kas buvo toliau? Kiek pamenu, neatsakėm kitų trijų klausimų ir iškritom.

  Rezultatas: 32-a vieta Lietuvoje (startavom 36ti) – tikslas pasiektas. „Šaraškino kontora“ užėmė 36tą vietą (simboliška, taip?), surinkome 8(!) taškais daugiau. Šis saldus saldus tikslas irgi pasiektas!

  Manome, kad pasirodėme geriau, nei tikėjomės, nes tikėjome savimi! Aplenkėme šiais didesnį už mus reitingą turėjusias komandas: „Padūmokim“ iš Kauno (17 vieta Lietuvoje), „Žinių bagažas“ iš Kupiškio (53), „Fosilijos“ iš Tauragės (41), „Šaraškino kontora“ iš Ukmergės (57), KK2 iš Birštono (42), „Pagirys“ iš Biržų (36), „Toli gražu“ iš Birštono (45).

  Žaidimą, antrą kartą iš eilės, pelnytai laimėjo „Brandaus jaunimo klubas“ iš Vilniaus. Sveikinimai jiems.

  Kas toliau? Kelionė namo besidalinant įspūdžiais. Netikiu, kad tą naktį automagistralėje buvo koks kitas toks automobilis, kuriame sėdėtų tiek daug laimingų, išsišiepusių vyriškių…

   Keletas komandos narių minčių ir įspūdžių:

 Vidas: Puiki atmosfera bei valandas besitęsiantis azarto ir iššūkių malonumas! Tiek įtraukia, kad jei nedalyvaučiau, mielai atvažiuočiau bent jau kaip  žiūrovas.
Ir kas dar nepaprastai gerai nuteikia – cituojant renginio organizatorių ir vedėją Artūrą – “Malonu žaisti su sąžiningais žmonėmis, kurie patys save ‘įduoda’ [jei vertintojai suklysta]”. Šildo ir teikia vilčių mintis, kad protingiausiems žmonės būdinga stipri moralė. Galima pagalvoti, kad sukčiavimas ir gudrus melas visai ne proto, ir tuo labiau ne auksinio, požymis, ar ne? 😉

   Danielis: Nereali diena fantastiškoje kompanijoje su nuolat ore tvyrančia labai gero humoro doze. Labai smagu mėgautis kiekviena sekunde labai aukšto lygio renginyje su tikrai išskirtiniais klausimais, vertais būti finale. Nejautėme jokios įtampos, nes startavome iš lentelės galo. O dėl euforijos kupinų momentų atsakius į klausimą, į kurį sugebėjo atsakyti tik dar dvi protingiausios komandos, tikrai buvo verta keliauti visus 5 metus į finalą.

   Kas bus toliau?

  Bus naujas sezonas, naujas šansas. Ne tik Kietai virtiems, bet ir visoms Širvintose žaidžiančioms komandoms.

   Ačiū, kad esate protmūšių bendruomenės dalis!

   O jau pasiilgusiems žaidimų priminsiu, kad visą vasarą, kiekvieną trečiadienį 19 valandą žaidžiame „Alkaname Briedyje“.

Saulius Voveris, Širvintos, protmūšių organizatorius ir vedėjas.

P.S. Kai kurios nuotraukos su komentarais ar pavadinimais, kai kurių, deja, negalima paviešinti (N-18)