Seime svarstomi Vietos savivaldos įstatymo pakeitimai

/VIRGINIJUS SARPAUSKAS, Tarybos narys, TS-LKD Širvintų skyriaus pirmininkas /
   Seimui pritarus Konstitucijos pataisoms, įteisinančioms tiesioginius merų rinkimus, nuosekliai rengiamas Rinkimų kodeksas ir rengiami Vietos savivaldos įstatymo pakeitimai.
   Šiandien per LRT radiją teko girdėti Vietos savivaldos įstatymo pakeitimų pristatymą. Jį komentavo seimo narys Stasys Šedbaras.

Seimo darbo grupės dėl rinkimų sistemų peržiūros vadovas Andrius Vyšniauskas savo Facebook paskyroje pasidalino trumpa šio įstatymo santrumpa. Pakeitimų daug, jie nėra galutiniai, seimo nariai dar diskutuos ir tobulins, bei kažkiek keis, tačiau jau dabar galima susipažinti ir komentuoti.

   LRT radijo laida 60 minučių. Diskusija apie istatyma nuo 35 minutės. 60 minučių. Seimas rusų veiksmus Ukrainoje pripažino genocidu, o Rusiją teroristine valstybe – LRT

 

/Andrius Vyšniauskas / 

  Valio❗️Seimas po pateikimo pritarė dideliam Vietos savivaldos įstatymo pakeitimų paketui. 1/3 įstatymo kelio nueita.
  Tai yra projektas, prie kurio dirbome keletą mėnesių, kuris buvo šlifuojamas, derinamas ir to derinimo metu einama į kompromisus. Tai buvo daroma suprantant, kad dėl Konstitucijos pataisos, įteisinančios tiesioginius merų rinkimus, ir įstatymo reikia plataus politinių jėgų sutarimo.
  Kokias naujoves atneš šis įstatymas?
✔️Meras taps vykdomosios valdžios vadovu. Jis nebus tarybų nariu, o vadovaus savivaldybės administracijai.
✔️Tiesa, merai formaliai ves tarybos posėdžius ir turės iniciatyvą sudarant tarybos darbotvarkę. Taip, dėl šio posėdžių vedimo ir man keista, bet merai ir opozicija to labai norėjo. Padarytas kompromisas.
✔️Merų kadencijos bus apribotos – jie galės eiti ne daugiau 3 kadencijas po 4 metus. Nors trys kadencijos nėra įprastas dalykas, bet vėlgi – tai kompromisas. Galbūt apie šį skaičių dar bus diskutuojama komitetuose.
✔️Administracijos direktorių skirs meras vienasmeniškai, bet taryba galės tarybos narių dauguma išreikšti nepasitikėjimą administracijos direktoriumi. Daug diskusijų kilo dėl “administracijos direktoriaus” pavadinimo, nes na jo funkcijos susiaurės ir jis nebus įstaigos vadovas. Šias pareigas eis meras, todėl galbūt geriausia būtų ieškoti naujo šių pareigų pavadinimo. Puikiai tiktų ministerijose jau naudojamo “kanclerio” pavadinimas. Šis siūlymas į projektą bus teikiamas.
✔️Vicemerus skirs meras tarybos pritarimu. Vicemerai kaip ir meras negalės būti tarybos nariais, nes vėlgi jie bus vykdomosios valdžios dalimi ir turės administracinius įgaliojimus. Darbo grupėje daug diskutavome, o ką daryti, jeigu meras ir taryba nesutaria? Panašių atvejų dabar vis daugiau. Pateiktame projekte galutinio sprendimo teisė suteikta merui. Visgi grupėje siūliau, kad nei meras, nei taryba neturėtų galutinio sprendimo teisės, bet turėtų rotuojamą nominacinės iniciatyvos teisę. Tai verstų tartis ir ieškoti sprendimų, o ne vienai valdžios šakai tiesiog dominuoti. Manau apie tai turėsime dar padiskutuoti.
✔️Labai džiaugiuosi, kad projekte atsirado žymiai daugiau opozicijos galių ir teisių. Atsiras galimybė tarybos nariams registruoti sprendimų projektus, o savivaldybės administracija nebeturės galimybės jų dėl politinių motyvų blokuoti. Šiandien tarybos nariui iš opozicijos užregistruoti sprendimo projektą – misija neįmanoma.
✔️Atsiras Opozicijos lyderis, bus aiškiau apibrėžta dauguma ir mažuma, opozicija kas pusmetį formuos pusę tarybos darbotvarkės ir turės valandą, per kurią galės klausinėti savivaldybės pareigūnų aktualiais bendruomenei klausimais.
✔️Bus ir kitų smulkesnių pakeitimų.
  Šį modelį vertinu kaip tokį, kurio dėka bus labiau išgrynintos ir atskirtos savivaldos institucijų galios. Nebelieka įvairių “hibridų” ir funkcijų dubliavimo. Meras pagaliau įgauna ne tik politinę, bet ir teisinę atsakomybę, nes jo parašas bus labai svarbus.
  Stiprėja ir opozicija, o su ja ir taryba. Tačiau toliau diskutuojant dėl projekto raginsiu kolegas gerai įvertinti, ar visgi neperlenkėme lazdos ir ar nesusilpninome tarybos.    Taryba turi būti stipri ir ne tik sprendimus priimanti, bet ir vykdomąją valdžią kontroliuojanti.
   P.S. Keli žodžiai apie procesą. Jau kurį laiką girdžiu kai kuriuos merus šaukiant, kad vaje vaje kaip čia viskas vėluoja, kad nespėsim ir t.t. Toks vaizdas susidaro būtent tiems merams, kurie nors turėtų išmanyti Lietuvos teisės aktus ar bent jau gebėti juos perskaityti prieš šaukdami, to nepadaro. Nuo pat pradžių buvome aiškiai įsivardiję, kad iki šios sesijos galo visi pakeitimai bus atlikti. Kad jie įvyktų reikia keisti Konstituciją, Vietos savivaldos įstatymą, rinkiminius įstatymus ir t.t. Viskas juda. Maksimaliu galimu tempu, bet ne forsuojant ir neinant buldozeriu. Tariantis, diskutuojant, ieškant kompromisų. Seimas tai ne Širvintų, Druskininkų, Kauno ar Šiaulių tarybos. Čia yra ir demokratija, ir politinė atsakomybė, ir įstatymų, kurie priimami, supratimas.
  Tai čia toks šiaip. Lyrinis palinkėjimas merams.

   Redakcija nebūtinai sutinka su rubrikoje NUOMONĖ išreikšta pozicija. Už šioje rubrikoje skelbiamų publikacijų turinį, informacijos tikslumą atsako jų autoriai.

Mūsų kontaktai: tel. nr.: 8-645 07043

El.p.: info@krastozinios.lt

 

7 thoughts on “Seime svarstomi Vietos savivaldos įstatymo pakeitimai

  • 2022-05-11 at 07:08
    Permalink

    Taryba turi būti stipri ir ne tik sprendimus priimanti, bet ir vykdomąją valdžią kontroliuojanti.

  • 2022-05-11 at 07:07
    Permalink

    Meras pagaliau įgauna ne tik politinę, bet ir teisinę atsakomybę, nes jo parašas bus labai svarbus.

  • 2022-05-11 at 07:06
    Permalink

    Vicemerus skirs meras tarybos pritarimu. Vicemerai kaip ir meras negalės būti tarybos nariais, nes vėlgi jie bus vykdomosios valdžios dalimi ir turės administracinius įgaliojimus

  • 2022-05-11 at 07:04
    Permalink

    administracijos direktoriaus” pavadinimas. nes na jo funkcijos susiaurės ir jis nebus įstaigos vadovas

  • 2022-05-11 at 07:03
    Permalink

    Meras taps vykdomosios valdžios vadovu. Jis nebus tarybų nariu, o vadovaus savivaldybės administracijai.

  • 2022-05-11 at 07:02
    Permalink

    Atsiras Opozicijos lyderis, bus aiškiau apibrėžta dauguma ir mažuma, opozicija kas pusmetį formuos pusę tarybos darbotvarkės ir turės valandą, per kurią galės klausinėti savivaldybės pareigūnų aktualiais bendruomenei klausimais.

  • 2022-05-11 at 07:01
    Permalink

    Atsiras galimybė tarybos nariams registruoti sprendimų projektus, o savivaldybės administracija nebeturės galimybės jų dėl politinių motyvų blokuoti. Šiandien tarybos nariui iš opozicijos užregistruoti sprendimo projektą – misija neįmanoma.

Comments are closed.