Tikra meilė gali atrakinti dviejų valstybių santykius

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukų autorius VIRGINIJUS SARPAUSKAS /

  Šiandien socialiniuose tinkluose ėmė sklisti nuotraukos ir komentarai, kad žymioji Širvintų žvaigždė vėl sulaukė dėmesio. Tarybos narys Virginijus Sarpauskas rašė, kad sovietinę simboliką rado „uždengtą KGB rūsių langų stiliaus grotomis“. Ir čia pat ima spėlioti, ką tai reiškia. Po kurio laiko parašė, kad: „pasibaigus komitetų posėdžiui nuvykstu dar kartą… Nei grotų, nei sovietinio simbolio.“ Visos Tarybos nario mintys yra nuotraukose.

   Dėmesį atkreipiu į Vyginto Šuminsko komentarą: „Simboliska…3 karo mėnesiai UA ir trys valandos performanso“. Peržiūriu ir jo pasidalinimus šia tema (taip pat pridedu nuotraukas).

   Širvintos – mažas miestelis, tad labai greitai išsiaiškinu, kas sumanymo autorius. Paskambinu ir nustembu, kad į klausimą, ar norės kalbėti bent jau anonimiškai, išgirstu atsakymą: „nieko blogo nepadariau ir neturiu, ko slėptis.“

– Taigi, kalbamės su Vygintu Šuminsku apie tai, kas čia įvyko, kodėl tai buvo padaryta. Vyras atviras – jam nuo pat pradžių nepatiko istorija su žvaigžde ir čia pat paaiškina savo požiūrį.

– Žvaigždė pranyko nuo obelisko, o šitas ženklas liko. Ženklas ne ką geresnis už žvaigždę. Mintis augo palengva. Norėjau, kad ženklas būtų nuimtas, o jei nenuimtas, tai kažkaip kitaip paslėptas. Man tas ženklas asocijuojasi su tarybine armija. Tarybinė armija ir Rusijos armija yra vienas ir tas pats. Tad man šis ženklas asocijuojasi su agresija, su karu. Bet pats ženklo nuimti negaliu – iškart būčiau apkaltintas paminklo niokojimu. Taip begalvojant atsirado brėžinys.

– Tai jūs ne padrikai viską darėte? Gal ir grotos turi reikšmę?

– Lietuva ir Rusijos armija yra du priešai. Ir juos atskyriau grotomis. Taip ir gavosi ši interpretacija. Galbūt kažkas matys, kad aš ženklą užrakinau. Ar į kalėjimą sodinau tą organizaciją, kuri žudo nekaltus žmones. Mene įvairios variacijos galimos.

O širdelė ant spynos reiškia, kad atrakinti dviejų valstybių santykius (panaikinti grotas) gali tik meilė. Toks buvo sumanymas.

Penki strypai reiškia penkiasdešimt metų Rusijos gniaužtuose. O trys tarpai tarp jų – tai 30 metų nepriklausomybės. Rankelės, kurios laiko grotas, yra 13 ir 11 centimetrų. Tai simbolizuoja sausio 13 ir kovo 11 d.

– Kiekvienas žmogus kažką darydamas tikisi rezultato. Kokios tikėjotės reakcijos?

– Nesitikėjau tokios puikios pabaigos, kad ženklas bus nuimtas. Maniau, kad gal tik uždengs kuo nors. Aš pats ilgokai pabuvau, mačiau, kaip atvyko savivaldybės atstovai, apžiūrėjau, dar man replikavo, kad aš vėl nesąmones darau. Bet po to važiavau vaiko paimti iš mokyklos. O grįžęs jau radau viską nuimtą.

– Nebijote, kad šiuo poelgiu gali teisėsauga susidomėti?

– Tai kad aš nieko blogo nepadariau. Tai meninis performansas. Nieko nesulaužiau ir nesunaikinau. O ir gyvename nepriklausomoje valstybėje ir turime teisę į saviraišką.

   Ar turės šis įvykis tęsinį – tikimės sužinoti. O šiandien laukiame Jūsų nuomonių, ką reikėtų daryti su obelisku? Kaip taikiai išspręsti šią situaciją, kad nebūtų įžeisti žuvusieji ir nebūtų garbinama svetimos valstybės kariuomenė?

 

   Redakcija nebūtinai sutinka su rubrikoje NUOMONĖ išreikšta pozicija. Už šioje rubrikoje skelbiamų publikacijų turinį, informacijos tikslumą atsako jų autoriai.

Mūsų kontaktai: tel. nr.: 8-645 07043

El.p.: info@krastozinios.lt

 

3 thoughts on “Tikra meilė gali atrakinti dviejų valstybių santykius

  • 2022-05-25 at 08:36
    Permalink

    Vyriausybė pavedė tarybinių simbolių klausimą spręsti pačioms savivaldybėms. Lyg ir viskas turėtų būti paprasta kaip 2×2. Tereikia užsakyti atlikti širvintiškių apklausą, lygiai tokią, kokia buvo užsakyta dėl naujo ekspres autobusų maršruto Širvintos-Vilnius (beje, ar jis buvo įgyvendintas??? kokie rezultatai?).

    Kaip tik rytoj vyks savivaldybos tarypos posėdis. Tarybos nariams kaip tik proga pateikti savivaldybei pasiūlymą vieną kartą ir visiems laikams baigti šį klausimą demokratiniu būdu.

    Beje, apklausa dėl sankryžos prie Maksimos šiai akimirkai rodo tokius rezultatus:
    201 balsavo: Taip, reikia šviesoforo
    137 blasavo: Taip, reikia žiedo
    50 balsavo: Ne, gerai kaip yra dabar, jokių problemų nekelia
    Dar kartą prašau gerbiamų tarybos narių šį klausimą posėdžio gale bent trumpai aptarti (kokia situacija, kada galima tikėtis pertvarkymo?), nes, kaip matome, gyventojams tai labai rūpi. Ačiū

  • 2022-05-24 at 23:44
    Permalink

    Spėju, ne tą zviazdą užrakino

  • 2022-05-24 at 23:35
    Permalink

    Betvarkė valstybėje- kas ką sugalvoja, tas tą daro!

Comments are closed.