Politinė etika pagal Pinskuvienę ir artėjantys savivaldos rinkimai

Anna Kuznecovienė
Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė
LSDP Širvintų rajono skyriaus pirmininkė

Anna Kuznecovienė

Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė

LSDP Širvintų rajono skyriaus pirmininkė

   Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė po sovietinių paminklų remonto skandalo vėl trumpai blykstelėjo Lietuvos politinėje padangėje, šįkart, galima sakyti, – žurnalisto Šarūno Černiausko dėka. Žurnalistas tiesiog giliau patyrinėjo merės vyro, Regionų partijos pirmininko, Seimo nario Jono Pinskaus ryšius su Rusijos generolais savo tyrime „Jonas ir generolas: kas sieją Pinskų ir Rusiją “.

  Ž. Pinskuvienei, žinoma, tai labai nepatiko. Nenorėdama likti skolinga,  gegužės 3 d. LNK KK2 laidoje Š. Černiauską ji apkaltino reketu ir šmeižtu, kadangi jis “yra eilinis pilietis, renkantis su skambiom antraštėm iš žmonių pinigus.”, “Tai galima pavadinti – legalus reketas iš žmonių, su skambiom antraštėm ir šmeižiančia informacija”. Merė ne kartą tyrimą „Jonas ir generolas“ vadino pasaka, taip siekiant visuomenei sudaryti melagingą įspūdį, neva tyrimo turinys buvo išsigalvotas.

   Tiriamosios žurnalistikos centro „Siena“ vadovas Š. Černiauskas, kaip eilinis pilietis, kreipėsi į Širvintų rajono savivaldybės tarybos etikos komisiją. Ir kas atsitiko toliau?

  Gegužės 17 d. Širvintų rajono savivaldybės tarybos etikos komisijos posėdyje vyko numatytas šio etinio klausimo svarstymas. Kadangi komisijoje dominuoja lojalieji, komisijos sprendimas – etikos Ž. Pinskuvienė nepažeidė, nes KK2 laidoje kalbėjo kaip eilinė pilietė, o ne merė.

  Tiesa, etikos sergėtojai neva nepastebėjo, kad toje pačioje laidoje ji buvo pristatyta, kaip Širvintų rajono merė ir pati ne kartą tvirtino, kad ji visą parą esanti merė ir tarnaujanti žmonėms… Bet nieko nuostabaus, nes Širvintų etikos komisijoje juk gali būti pasmerkiami tik opozicijos atstovai, jokiu būdu – ne merė.

  Taigi, viskas vyko pagal Ž. Pinskuvienės politikos etikos vadovėlį. Ir tai tik vienas iš daugelio Širvintų politinio gyvenimo epizodų nuo tada, kai 2015 metais rajono mere tapo Ž. Pinskuvienė.

  Neįmanoma pamiršti tokių ryškių Ž. Pinskuvienės politinės biografijos faktų kaip balsų pirkimas 2015 metų merų ir 2012 metų Seimo rinkimuose. Priminsiu, kad 2015 m. Vyriausioji rinkimų komisija padarė išvadą, kad, vykstant pakartotiniams rinkimams į Širvintų rajono mero pareigas, buvo perkami balsai būtent už tuometinę Darbo partijos kandidatę į Širvintų rajono merus Ž. Pinskuvienę. Tuomet ji tiesiog pakartojo savo pačios jau sukurtą precedentą – juk 2012 m. lapkritį pagal Darbo partijos sąrašą daugiamandatėje apygardoje išrinkta į Seimą, Ž. Pinskuvienė galiausiai į jį nepateko taip pat dėl balsų pirkimo.

  Tada, 2015-aisiais, galiausiai atsisėdusi į Širvintų rajono mero kėdę, Ž. Pinskuvienė be skrupulų įvykdė „didžiąją reorganizaciją“, atleisdama nemažai savivaldybės darbuotojų. Ir atleido neteisėtai, kaip vėliau pripažino teismas, o iš savivaldybės biudžeto, visų širvintiškių mokėtojų sąskaita, tiems žmonėms reikėjo atseikėti nemažai pinigų už blogus merės sprendimus.

   Pernai  Ž. Pinskuvienė nesėkmingai bandė įgyvendinti švietimo ir ugdymo įstaigų reformą. Kodėl jai nepavyko? Ji nei pasitarė su vietos bendruomene, nei išgirdo jos nuomonę.  Reforma be bendruomenės pritarimo neįvyko – teismas ją atšaukė.

   Taigi, dabartinės Širvintų merės politinės etikos suvokimas varijuoja nuo balsų pirkimo iki žurnalistų šmeižimo ir nuolatinio Širvintų gyventojų balsų ignoravimo. Ž. Pinskuvienė save bando reprezentuoti kaip sėkmingą ir efektyvią merę, bet jos sėkmei ir efektyvumui nuolat trukdo būtent politinės etikos ir demokratinės politinės kultūros trūkumas.

  Ne kartą pabrėžiau, kad dabartinei Širvintų merei labai trūksta supratimo, kaip veikia demokratinė sistema nacionaliniu ir vietiniu lygmeniu. Nesupranta ji akivaizdžiai, ir kaip veikia laisva žiniasklaida laisvoje valstybėje.

  Pati Ž. Pinskuvienė veikia kaip kokio sovietinio kombinato direktorė, kuri viską sprendžia ir prieš kurią dreba pavaldiniai, o ne kaip Europos Sąjungos demokratinės valstybės, kur turėtų vyrauti labiau horizontalus valdymas, miesto merė.

  Kitą pavasarį vyks eiliniai savivaldybių tarybų ir tiesioginiai merų rinkimai. Aš labai tikiuosi, kad Širvintose nepasikartos liūdna 2015 m. mero rinkimų istorija, kai VRK pripažino Ž. Pinskuvienę pirkus rinkėjų balsus.

  Per ateinančius rinkimus ji pretenduoja tapti elitinio Lietuvos merų, vadovaujančių savo savivaldybėms daugiau nei dvi kadencijas, klubo nare. Šiam klubui daugiausia priklauso iš pirmo žvilgsnio pakankamai efektyvūs, bet, deja, turbūt nepakankamai skaidrūs merai, kurių prisibijo net gyventojai. Pavyzdžiui, kaip Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, mero kėdėje sėdintis nuo 2000 metų! Ne veltui Vilniaus meras Remigijus Šimašius neketina kandidatuoti į šį postą trečią kartą…

  Neginčijama išimtis šiame neformaliame prestižiniame klube yra Birštono merė socialdemokratė Nijolė Dirginčienė, vadovaujanti kurorto valdžiai nuo 2008 metų.  Birštonas tvarkosi puikiai ir lygiomis konkuruoja su tais pačiais Druskininkais ir kitais šalies kurortais. N. Dirginčienė yra griežta merė, reikli sau, savo pavaldiniams ir bendruomenei. Tačiau ar kas nors girdėjo bent gandų apie korupciją Birštono merijoje per keturiolika šios socialdemokratės valdymo metų?

  Tačiau grįšiu prie Širvintų atvejo. Daugiakadencinis valdymas nėra savaiminė blogybė, bet be politinės etikos ir demokratinės politinės kultūros jis turi sovietinio palikimo efektą. Tokios miestų, rajonų savivaldybės tampa tarsi mažomis autoritarinėmis valstybėlėmis, kunigaikštystėmis, kur viską sprendžia vienas žmogus, kurio beveik visi bijo.

  Ir ką tai mums primena?… Kalbama, kad ilgalaikiai autokratai praranda realybės nuovoką… Vienas Ž. Pinskuvienės valdymo bruožas – begalinis siekis būti už viską ir visur atsakingai. Pavyzdžiui, savivaldybės taryboje ji visada dėmesio centre – ir klausia, ir atsako už visus. Tarsi Rusijos generolai, kurie eina į priešakines fronto linijas vietoj to, kad užduotis patikėtų žemesnio rango kainininkams.

  Žinoma, viską laisvuose demokratiniuose rinkimuose sprendžia rinkėjai, kurie neretai įtiki, kad geresnio už vietinį kunigaikštį neišrinks. Tačiau nepakeičiamų nėra. Aš tik labai viliuosi, kad per 2023 metų tiesioginius merų rinkimus politinės kultūros ir etikos kartelė Širvintose bus žymiai pakelta.

 

 

 

 

   Redakcija nebūtinai sutinka su rubrikoje NUOMONĖ išreikšta pozicija. Už šioje rubrikoje skelbiamų publikacijų turinį, informacijos tikslumą atsako jų autoriai.

Mūsų kontaktai: tel. nr.: 8-645 07043

El.p.: info@krastozinios.lt

 

10 thoughts on “Politinė etika pagal Pinskuvienę ir artėjantys savivaldos rinkimai

  • 2022-06-02 at 21:29
    Permalink

    Koks dabar mums, širvintiškiams, skirtumas kokie šešėliai iškeliauja į Vilnių? Tegul patys vilniečiai kapstosi visame tame gėryje. Kai mes turėjome problemų, niekas, jokios institucijos nesidomėjo, nesigilino, nieko nepadėjo, kad būtų kitaip. O gilintis, audituoti tikrai buvo ką. Juk viešuosius pirkimus metai iš metų laimėdavo vis tos pačios dvi įmonės. Tai dabar tegul patys pjauna derlių, kurį užsiaugino.

    Iššaunu šampaną ir švenčiu. Širvintos bus kitokios (geresnės). Nesvarbu kas beateitų į merus.

  • 2022-06-02 at 20:10
    Permalink

    Suprantama, kad autorė rūpinasi politine savo ateitimi. Svarbiau kitkas: informacija apie dabartinę rajono merę, kuri grasinasi būti Vilniaus, savo Žirgo gatvės miesto, mere. Bet lieka ne tik jos irklininko verslo biografijos šešėlių, kiek vairininkės: buvo rašyta ir rodyta, kad jos mokyklos direktorės, Garbės pilietės jau, vengia klausimų apie vidurinės mokyklos baigimą. O tada natūraliai neaišku, ar ši rajono veikėja baigė aukštojo mokslo studijas. Nusipirko diplomą? Taigi ne tik verslo tamsos intriguoja.

  • 2022-05-27 at 11:31
    Permalink

    Aš už Anną. Gal Širvintų rajone bus permainų dėl paprastų žmonių gyvenimo, jų gerovės.
    Visi darbai dirbami, kaip tampi meru ir savo rankose turi biudžetą, o ne visuomeniniais pagrindais. Ir matosi, kur ir kaip išleidžiami pinigai.
    Širvintų rajone būtinai reikia permainų! Nes tas merės gyrimasis, kaip yra gerai dirbama ir tų nesąmonių per televiziją, nusibodo.

  • 2022-05-26 at 19:25
    Permalink

    Gerbiama Anna, straipsnio gale apeliuojate į rinkėjus. Tik nesuprantu, kodėl jie turėtų Jus girdėti ir paisyti Jūsų nuomonės, jei Jūs visiškai nekreipiate dėmesio į REALIAS gyventojų problemas. 3 kartus kreipiausi į opoziciją čia, “Krašto žinių” komentaruose, ir “Širvintų opozicija” feisbuko grupėje dėl sankryžos prie Maksimos pertvarkymo. Iš opozicijos nulis reakcijos (ne pirmas kartas). O juk tai ne mano vieno asmeninė problema, bet visų 350 apklausoje balsavusių širvintiškių noras.

    Tai dabar atsakykite man jūs, visi esantys opozicijoje, ką tokio turi padaryti rinkėjai, kad opozicija teiktųsi išgirsti jų pageidavimus?

  • 2022-05-26 at 17:56
    Permalink

    oooo, klapčiukai pabudo…

    tegul nekaltoji parašo sakinį, bet jei bus blogai kaltas bus romka ,o jei sakinys su raudona dėme tada dvimetrinis

  • 2022-05-26 at 17:43
    Permalink

    Paprašykit parašyti be klaidų savarankiškai mūsų ponią nors du sakinius. Būsit labai nustebinti…o paskui jau kitus auklėkit

  • 2022-05-26 at 17:40
    Permalink

    Ar uona tikrai moka taip rašyti? Ar kūzė turi raštingumo pradmenys? Viskas ok? Gaila , tačiau kažkieno parašyti pigūs rašinėliai kūzės neišgelbės! Beraštė, parsidavusi asmenybė… jus neįsivaizduojat , kiek reikia darbo įdėt, kad tokią stiprią, vieningą, darbščią politinę jėgą pašalint!!! Apsi…k…. t sarp, kūz, aste, mate, ir t.t. kol pamatys žmonės jūsų rezultatą…

  • 2022-05-26 at 17:30
    Permalink

    Nu iš juoko vos nepagadinau rubu perskaites rašineli….

  • 2022-05-26 at 17:01
    Permalink

    Šaunuolė Ana, visiškas palaikymas už drąsų žodį ir veiksmus. +1 balsas 2023 m.!

  • 2022-05-26 at 14:43
    Permalink

    ŽP jos žodžiais šnekant, tai mama, Pinskus ir jinai gražiausi, protingiausi rajono žmonės. Protu nesuvokiam, kaip nuo 2015 m. tapti tokiam žmogui. kuris tik save mato.

Comments are closed.