Kelionė į Jūrmalą

  Besibaigiančių  mokslo metų proga Bagaslaviškio vaikų dienos centro vaikams, jų tėveliams  birželio 11d. buvo organizuota išvyka į  Latvijos respublikos kurortinį miestą Jūrmalą.  Tai didžiausias Baltijos valstybių kurortinis  ir antras pagal plotą Latvijos miestas, esantis 25 km nuo Rygos. Atvykę į Jūrmalą  erdviu autobusu, keleivius pasitiko senovinių mašinų paroda. Gidė pasakojo, kad kiekvieną savaitgalį  Dzintars prospekte vyksta vis kitokios parodos.  Senoviniai automobiliai stovėjo tiesiog gatvėje, todėl vaikai  turėjo galimybę  juos  pamatyti iš arti. Toliau vaikai ir jų tėveliai skubėjo prie jūros, aplankydami  Dzintari  arba Gintaro parką. Tai  puiki vieta aktyviai praleisti laiką su šeima visiškai nemokamai. Čia įrengtos vaikų žaidimų aikštelės, riedlenčių parkas, veikia kavinės, krepšinio aikštelė, riedučių takas bei tarp medžių ištiesti lynai, kurie leidžia saugiai karstytis po medžius.  Parke įrengtas 33,5 metrų aukščio apžvalgos bokštas, kuris leidžia pasidairyti po Jūrmalos kurortą iš aukštai. Vaikai ir tėveliai  įveikė šį aukštį. Išbandę  medžių lynus,  kitas trasas vaikai  skubėjo pamatyti jūrą ir joje pasimaudyti. Pakeliui galima buvo grožėtis fontanais, žydinčiais augalais, išskirtinio grožio kėdėmis, originaliai įrengtais pardavimo paviljonais,  prie kavinių ir restoranų stovinčiais padavėjais, virėjais, koncertų sale „Dzintaru“,  kur vyksta garsūs Jūrmalos miesto koncertai. Jūra vaikus pasitiko rami, saulė kaitino jų veidus, taip ir norėjosi kuo greičiau atsigaivinti. Nors ir šaltokas buvo Baltijos jūros vanduo, bet vaikams buvo  nešalta. Jie vis kartojo: „O kaip kiti maudosi“. Iš tikrųjų maudymosi sezonas dar neatidarytas. Daugelis žmonių tiesiog vaikščiojo palei jūrą. O vaikščioti čia iš tikrųjų lengva, nes takas iš smėlio kaip asfaltas: kojos visai neklimpsta, gali vaikščioti su batais, basutėmis, basas. Galbūt todėl žmonių vaikščiojančių  palei jūrą buvo tiesiog apstu. Kurorto balto smėlio paplūdimiai driekiasi apie 30 kilometrų, tad nenuostabu, jog Jūrmala neretai vadinama svarbiausiu Latvijos kurortu. Net keli iš kurorto paplūdimių yra pelnę Mėlynosios vėliavos statusą, kuris pažymi paplūdimio kokybę ir tai, jog šis paplūdimys atitinka tarptautinius standartus.

  Pabuvę prie jūros, vaikai ir tėveliai  skubėjo nusifotografuoti prie garsaus vėžlio, pamatyti garsaus  restorano laive, aplankyti mėlyna ir aukso spalva pasipuošusios provoslavų bažnyčios, pasigrožėti centrine Jomas  gatve, dar vadinama lietuvių Basanavičiaus gatve kaip Palangoje. Vykusi mama, kuri ilgus metus gyveno Rygoje ir dažnai atvykdavo poilsiauti į Jūrmalą teigė, kad mieli, gražūs prisiminimai sukėlė ašaras,  kad čia dabar negalėtų  gyventi, nes ją persekiotų   gerai praleistas  laikas. Vaikai nenorėjo išvykti iš Jūrmalos, čia juos žavėjo viskas: atrakcionai, jūra, žaluma, erdvios gatvės, tarpusavio bendravimas…Ir kas nemėgsta keliauti? Esame dėkingi UAB „Wix“ už šios kelionės finansavimą.

  Dienos centro vaikai ne tik keliauja, bet ir dalyvauja edukaciniuose užsiėmimuose. Toliau yra vykdomas projektas „Kaip paprasti dalykai atveda į sėkmę“. Vaikai susitiko su Žilvinu Stankevičiumi  ir gamino kartu kaleidoskopą. Lektorius Žilvinas dirba su eko projektais, savo rankomis pagamino popierinį kaleidoskopą, kuriuo labai didžiuojasi. Jis tai pagamino iš daiktų, kuriuos žmonės išmeta kaip šiukšles.  Surinktas  kaleidoskopas suteikia galimybę laisvai įdėti ir išimti vaizdo formavimo dėžutę, keičiant jį užpildančius elementus (plastikas, spalvotas stiklas, sagos, gėlių žiedai, augalai, vabalai ar bet kas kita…), tobulinant savo individualų kaleidoskopą ar sukurti unikalią dovaną savo draugui. Būtent tokį kaleidoskopą sau pasigamino kiekvienas Dienos centrą lankantis vaikas, kurie dalyvavo susitikime.

    Lektorius Donatas Kubilius, Nacionalinės bibliotekos kūrybinių dirbtuvių vadovas mokė vaikus pasigaminti lėktuvėlių laidyklę Donatui patinka, kai smagumą gali susikurti iš paprasčiausių dalykų. Nuo mažens jam patiko konstruoti, taisyti, perdaryti, būtent todėl jis bibliotekoje tapo vaikams skirtų kūrybinių dirbtuvių įkūrėju. Pasigaminę popierinę lėktuvėlių laidyklę, vaikai  Dienos centre tarpusavyje  lenktyniavo, stebėjo kieno lėktuvėlis lekia toliausiai.

„Gelbėkit vaikus“ Bagaslaviškio vaikų dienos centro informacija