Pristatomas naujas žaidimas “Mėnesio galvosūkis”

   “Auksinio proto” ir Protų Lygos arba “Ko nežino Kazys” gyvų žaidimų Širvintose organizatorius pristato naują žaidimą “Mėnesio galvosūkis”. Taip siekiame platinti protmūšių virusą Širvintose ir norime jums paįvairinti vasarą.

   Jums reikia atsakyti į 20 klausimų ir, jei pasiseks, pasiimti geriausio protmūšių Širvintose draugo MB Draustukas prizą (žinoma, mielai steigsime prizus ir iš kitų rėmėjų): turbūt geriausią kada nors išleistą protmūšių klausimų knygą “Krutink pilkąsias ląsteles”, kurios autoriai – geriausių protmūšių Lietuvoje (tarp jų ir “Auksinis protas”) kūrėjai Artūras Vyšniauskas ir Ignas Ligionis. Trumpai apie knygą:

  Keista, vis dar atsiranda klaidingai manančių, kad protų mūšis – pramoga labai habilituotiems akademikams, esą reikia atmintinai žinoti visus iš eilės Italijos premjerus arba vidutinį afrikinio dramblio uodegos ilgį, arba kelintais metais Jonas Jablonskis metė raudonos spalvos knygą į kampą, pavargęs kurti gramatiką.

  Šioje knygelėje – kitaip: siūloma einant nuo minties prie minties, ieškant užuominų, papildant vienam kitą, diskutuojant, įminti gudrią šiuolaikinę mįslę. Tad, jeigu perskaičius klausimą pirmiausia šaus į galvą mintis „nežinau!”, atidžiai peržvelkite klausimo formuluotę, ir galbūt pamatysite užuominų, idėjų, variantų, sąsajų, kurių iš pirmo karto nepastebėjote, – juk tai ir yra atradimo džiaugsmas!

  Spręskite vieni, su draugais, su šeima, su kolegomis ar net su naminiais gyvūnais (iš esmės vieni, tik su moraliniu palaikymu)!

  Prizai įteikiami net penkiems daugiausiai taškų surinkusiems žaidėjams rugpjūčio 10 dienos gyvo protmūšio „Ko nežino Kazys?“ žaidimo metu, sukant mylimąjį „Laimės ratą“, su sąlyga, kad dalyvaujate tame žaidime (jei nedalyvaujate ir nenorite surinkti atskiros komandos, mielai prijungsime prie kokios jau dalyvaujančios komandos ar rasime kokį kitą sprendimą). SVARBU: Laimėtojų nuotraukos su prizu – privalomos.

Taigi, klausimai:

1.  Dar prieš oficialių varžybų atsiradimą ši sporto šaka buvo populiari pramoga. Pavyzdžiui, Isaacas Newtonas savo mokslinius stebėjimus pradėjo būtent nuo to. Jis pastebėjo, kad DARYTI TAI vėjo kryptimi yra daug efektyviau nei pučiant priešpriešiniam vėjui. I. Niutonas vaikystėje neišsiskyrė ypatingu judrumu, tačiau savo stebėjimų dėka laimėdavo bendraamžių varžybas.Kuri tai olimpinė sporto šaka?

Klausimo vertė: 2 taškai

2.  Didysis Afrikos tyrinėtojas, atradęs Viktorijos krioklį, Davidas Livingstonas, susirgęs maliarija mirė 1873 m. gegužės 1 d. netoli Chitambo kaimo. Tamsiaodžiai mokslininko bendražygiai parodė jam ypatingą pagarbos ženklą: didžiojo keliautojo širdį palaidojo Chitambo mieste, o kūnas buvo nugabentas per 1200 kilometrų į Bagamoyo uostą, kur buvo perduotas britams. 1874 m. balandžio 18 d. atradėjas ir misionierius Davidas Livingstonas buvo palaidotas garbingiausioje vietoje Londone. Kur?

Klausimo vertė: 4 taškai

3.  Šalia Helsinkio olimpinio stadiono stovi 72 metrų 71 centimetro aukščio bokštas. Tai ne atsitiktinumas, jis skirtas legendiniam suomių sportininkui Matti Järvinenui, kuris 1932 metais pasiekė pasaulio rekordą, nuskraidinęs įrankį būtent tokį atstumą. Tiesa, šiomis dienomis dažnai minimas „įrankis“ skrenda gerokai toliau ir visai nesusijęs su sportu. Koks tai įrankis?

Klausimo vertė: 3 taškai

4.  Isaako Niutono dėka monetose atsirado TOKS JIS. Dažnai sukčiai nušlifuodavo monetų kraštus, taip išgaudami auksą. O pirklių svarstyklės ne visada būdavo po ranka. Tada Niutonas pasiūlė savo idėją. Jei moneta buvo nušlifuota, tai iškart buvo pastebima. Niutono, kuris 1699 m. buvo paskirtas monetų kalyklos direktoriumi, dėka valstybės finansų sistema buvo gerokai sustiprinta.Kas yra TOKS JIS?

Klausimo vertė: 7 taškai

5.  Už mokslinius atradimus Izaokas Niutonas karalienės buvo apdovanotas riterio titulu. Mokslininkas reguliariai lankydavosi Lordų rūmų posėdžiuose, bet niekada juose nekalbėdavo. Jo balsas buvo girdimas tik vieną kartą, kai Niutonas paprašė uždaryti JĮ. Įdomu, kad tam tikra prasme, „JIE“ buvo sukurti tik 1985 metais JAV. Kas yra JIS?

Klausimo vertė: 5 taškai

6.  Didžiosios Britanijos lažybų bendrovėse populiarūs ilgalaikiai statymai, kurių baigtis bus žinoma tik po metų ar dešimtmečių. Pavyzdžiui, 1999-aisiais įvyko Anglijos futbolo žvaigždės Davido Beckhamo ir grupės „Spice Girls“ solistės Victoria Adams vestuvės. Bukmekeriai iškart pasiūlė santykiu 1 prieš 1000 lažintis dėl tokios baigties: būsimasis žvaigždžių poros sūnus taps futbolininku ir … Bent dviem žodžiais pabaikite sakinį

Klausimo vertė: 9 taškai

 7.  Ši šalis tapo nepriklausoma nuo Didžiosios Britanijos 1963 metais, jos sostinė yra didžiausias rytinės žemyno dalies miestas, jos stajeriai laikomi geriausias pasaulyje. Neprašome atsakyti kokia tai šalis – atsakykite kokia šalis yra kitame žemyne, ir kurios pavadinimas nuo jau aprašytos šalies skiriasi tik viena balse?

Klausimo vertė: 3 taškai

8.  Legendinis italų alpinistas Reinholdas Mesneris tapo pirmuoju alpinistu pasaulyje, kuriam pavyko įveikti visas 14 planetos viršūnių, kurių aukštis viršija 8000 metrų virš jūros lygio. 2009 metais R. Messneris buvo apdovanotas „Auksiniu JUO“ – prestižiškiausiu alpinistų apdovanojimu. Sudurtiniu žodžiu atsakykite kas yra JIS?

Klausimo vertė: 4 taškai

9.  Pagal bendrą amžinojo sniego skaičių JIE užima trečią vietą planetoje. Daugiau jų yra tik Antarktidoje ir Arktyje. Pats žodis „…“, davęs pavadinimą JIEMS, išvertus iš vienos kalbos reiškia „sniego …“ arba „sniego buveinė“. Tikriniu daiktavardžiu atsakykite kas yra JIE?

Klausimo vertė: 3 taškai

10. Sprintas yra seniausia lengvosios atletikos varžybų rūšis, ji buvo įtraukta į senovės olimpinių žaidynių programą Graikijoje. Tada sportininkai bėgime varžėsi 192 metrų 27 centimetrų distancijoje. 100 metrų bėgimas jau buvo įtrauktas į pirmųjų modernių olimpinių žaidynių, kurios vyko Atėnuose 1896 m., programą. Nugalėtoju tapo amerikiečių sprinteris Tomas Burke’as, nubėgęs per 12,0 sek. Nuo tada 100 metrų bėgimai buvo nuolat įtraukiami į lengvosios atletikos disciplinas visose olimpinėse žaidynėse.Senovės Graikijoje, kad išsiaiškinti nugalėtoją, nebuvo DAROMA TAI, be ko šiuolaikinėse olimpinėse ar kokiose kitose varžybose nebūtų įsivaizduojama jokia sprinto rungtis nuo pat 1896 metų. Kas yra DARYTI TAI?Klausimo vertė:

4 taškai

11. 100 metrų bėgimas jau buvo įtrauktas į pirmųjų modernių olimpinių žaidynių, kurios vyko Atėnuose 1896 m., programą. Nugalėtoju tapo amerikiečių sprinteris Tomas Burke’as, nubėgęs per 12,0 sek. Tomas Burke’as nustebino varžovus ir žiūrovus, vienintelis iš visų dalyvių panaudojęs JĮ. Nors pirmą kartą ši mintis šovė į galvą ne Burke’ui, o kitam sprinteriui iš JAV – Charlesui Sherrillui. Dar 1888 metais Sherrillas, keliaudamas po Australiją, atkreipė dėmesį į kengūrą ir jam kilo ši idėja.Vienos geriausių „Auksinio proto“ komandų pavadinimu atsakykite, kas yra JIS?

Klausimo vertė: 9 taškai

12. Tongos karalystė yra salų valstybė. XVIII amžiaus aštuntajame dešimtmetyje salas tris kartus aplankė garsus keliautojas Jamesas Cookas, davęs joms įdomų pavadinimą – JOS salos. Jis salas taip vadino ne veltui: vietinis vadas jo atvykimo proga surengė nuostabią puotą. Įdomu tai, kad net ir šiandien salyno turizmo pramonė naudoja šį pavadinimą, kad pritrauktų turistus iš viso pasaulio.Kas yra JI, jei nuotraukoje matote tai, kas anksčiau irgi buvo „JI“?

Klausimo vertė: 3 taškai

13. Didžiosios depresijos JAV metu, daug žmonių nesilaikė įstatymų, tam, kad išgyventų. Įstatymą teko pažeisti ir pagyvenusiam šiukšlininkui Emerichui Juttneriui, kuris, beje, buvo vadinamas „sąžiningu padirbinėtoju“.Austrų kilmės amerikietės neblogai piešė, todėl pradėjo gaminti X $ vertės kupiūras ir tai darė net 10 metų. Jam tai pavyko todėl, kad jis spausdino ne daugiau 15 kupiūrų per savaitę ir niekada neatsiskaitydavo toje pat vietoje.JAV teismas buvo originalus: jis skyrė X metų ir X dienų kalėjimo bei X $ baudą.Kas yra X?

Klausimo vertė: 6 taškai

14. Ilgą laiką Kembridže gyvavo įdomi tradicija: mažiausią matematikos egzamino balą gavęs mokinys gaudavo originalią dovaną – TOKĮ JĮ. Tradicija tęsėsi iki 1909 m., o tais metais nelaimingam studentui įteiktas TOKS JIS dabar yra Kembridžo universiteto muziejuje.JIS simbolizuoja sotumą ir klestėjimą, taip pat šeimos santykių tvirtumą. Rusioje buvo įprasta dovanoti TOKIUS JUOS penkerių metų vestuvių metinėms. Kurios, beje, buvo vadinamas „TOKIOMIS“.Kas yra TOKS JIS?

Klausimo vertė: 5 taškai

15. Pirmosios oficialios Anglijos futbolo rinktinės rungtynės įvyko 1872 metų lapkričio 30 dieną Glazge, „Hamilton Crescent“ stadione, futbolo įkūrėjai susitiko su Škotijos nacionaline komanda. Žiūrovų apmaudui, tame susitikime nebuvo JŲ. Po to šios komandos dažnai susitikdavo tarpusavyje ir visada būdavo JIE. Tačiau, po 98 metų JŲ vėl nebuvo. Kas yra JIE?

Klausimo vertė: 4 taškai

16. Kitaip nei dabar, Senovės Romoje JI buvo penkta ir vadinosi Quintilis, vėliau buvo pervadinta Cezario garbei. Lietuvoje, anksčiau, buvo žinoma kaip Griežlinis, Putpelinis, Medunešis, Ungurinis, Šaminis.Kas yra JI?

Klausimo vertė: 2 taškai

17. Įvairiose šalyse požiūris į JUOS labai skyrėsi. Pavyzdžiui, XVIII amžiuje Anglijoje JUOS savo mažuose sklypeliuose augino vargšai, norėdami išmaitinti savo šeimas. O Prancūzijoje JIE buvo patiekiami ant karališkojo stalo. JIE buvo labai populiarūs ir Vokietijoje, kur iš jų buvo gaminama net JŲ dešra. Į Gineso rekordų knygą įrašyta Didžiosios Britanijos gyventoja Janet Harris, kuri 1984 m. vos per valandą suvalgė didžiulį kiekį JŲ – 7175. Įdomu tai, kad pagal statistiką per vienerius metus JK vienam gyventojui užauginama apie 9000 JŲ. Pasirodo, Janet Harris per vieną valandą suvalgė beveik visų metų normą. Kas yra JIE?

Klausimo vertė: 4 taškai

18. Garsiojoje Leonido Gaidajaus komedijoje „Ivanas Vasiljevičius keičia profesiją“ dėl inžinieriaus Timofejevo kaltės į XX amžių patekęs caras įstrigo JAME ir ištarė garsiąją frazę „Užmūrijo, demonai!”. Nelietuviškos kilmės žodžiu atsakykite kas yra JIS?

Klausimo vertė: 2 taškai

19. Du JIE yra Širvintų rajone, vieni Anykščių rajone ir vieni Kaune. Šalyje gera žinomi ir pastaruoju metu dažnai „linksniuojami“ prieš keletą metų „susitrumpinę“ „JIE“. Kas tie JIE?

Klausimo vertė: 9 taškai

20. Daugelio pasaulio kalbų abėcėlių pradžios beveik vienodos, tačiau antroji švedų, portugalų, bulgarų ir dar kitų kalbų abėcėlių raidė nėra antroji lietuvių, islandų ir kitų kalbų raidė. Kokia tai raidė?

Klausimo vertė: 2 taškai

   Atsakymus pateikti iki rugpjūčio 1 dienos. Google Formoje: https://forms.gle/DSkJAVsPrwXc3GBy9

  Primename, kad gyvi protmūšių žaidimai Širvintose vyksta kiekvieną trečiadienį gero maisto namuose „Hungry Moose“ („Alkanas Briedis“), Plento g. Norite dalyvauti? Susisiekime draustukas@gmail.com arba telefonu 8 614 52549. Arba teisiog nurodytu laiku būkite nurodytoje vietoje 🙂