Netikėti susitikimai Respublikiniame tapybos plenere Gelvonuose

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos autorės /

   Liepos 21-25 d. Gelvonuose vyko Respublikinis tapybos pleneras ,,Širvintų kraštas 2022″. Plenere dalyvavo tapytojai iš Lentvario – Asta Radimonienė, Vievio – Adelė Eidėjutė Kasputienė, Sudeikių – Angelė Dikmonienė, Širvintų raj. – Egidijus Sologubas, Aldona Vasiukevičienė, Tamara Zažeckienė, Jolita Jurkevičiūtė, Aldona Ragelskienė.  Ne visi dalyviai buvo kartu susirinkę: vieni vienom dienom, kiti – kitom. Juk darbai ir asmeniniai reikalai neleidžia visiškai atsiduoti kūrybos ir pažinimo džiaugsmui. Tad ir paveikslai ne visi išbaigti. Kai kuriuos autoriai dar tobulins.

   Tapytojai dalijosi puikiais įspūdžiais – jais domėjosi vietiniai gyventojai, vieni kalbino ir klausinėjo, kiti pasakojo apie tapomus objektus, žmones. Tad menininkai džiaugėsi daug sužinoję.

   Tapytojai aplankė Liukonių kryžių su akmenimis, apžiūrėjo dvarvietę, apylinkes, sužinojo Liukonių dvaro istoriją.

   Sekmadienį vyko iškilminga baigiamoji dalis, kurioje tapytojai eksponavo savo kūrinius miestelio aikštėje. Žiūrovai džiaugėsi atpažindami gražiausias miestelio vietas.

  Gelvonų seniūnė Rima Jasevičienė  pasveikino plenero dalyvius ir dėkojo organizatoriams. Juk paveikslai pasklis po visą Lietuvą ir pasakos apie jaukų Gelvonų miestelį, jo įžymybes. O ir patiems gelvoniškiams smagu kitaip pažvelgti į savo gimtąjį miestelį, pavaizduotą paveiksluose. Seniūnė tapytojams įteikė padėkas ir savivaldybės dovanėles.

 Kiekvienas susitikimas suveda žmones. Šis susitikimas nebuvo išimtis. Po daugelio metų susitiko mažoji darželinukė ir jos auklėtoja. Tai Gelvonų seniūnė Rima Jasevičienė  ir tapytoja Tamara Zažeckienė. Auklėtoja Tamara savo buvusiai auklėtinei Rimai ir miestelio šeimininkei dovanojo savo tapytą paveikslą ir pajuokavo „Dovanoju vieną Gelvonų gatvę“.

Auklėtoja Tamara savo buvusiai auklėtinei ir miestelio šeimininkei dovanojo savo tapytą paveikslą ir pajuokavo „Dovanoju visą Gelvonų gatvę“.

      Dar vienas paveikslas padovanotas Gelvonų gimnazijai. Jame būtent gimnazijos vaizdas, išnyrantis pro beržo šakas ir lają.

  Susirinkusiuosius sveikino ir bendruomenės atstovė, buvusi Gelvonų gimnazijos direktorė Onutė Valančienė. Ji priminė, kad kiekvienas žmogus turi palikti pėdą ten, kur augo, kur buvo. Juk kiekvienas ateiname į gyvenimą tam, kad kažką paliktume po savęs. Ji papasakojo apie Marijos pėdą bažnyčios šventoriuje ir kiekvienam dalyviui padovanojo po puodynėlę su Gelvonų herbu, kurio pagrindinis akcentas – Marijos pėda.

   Kiekvienas tapytojas pristatė savo darbus ir papasakojo, kas ir kodėl jiems labiausiai patiko, kodėl pasirinko būtent tą objektą tapyti. Renginyje negalėjusių dalyvauti tapytojų darbus pristatė draugijos pirmininkė Aldona Ragelskienė.

Dar vienas paveikslas padovanotas Gelvonų gimnazijai. Jame būtent gimnazijos vaizdas, išnyrantis pro beržo šakas ir lają.

  Plenerą organizavo Širvintų rajono liaudies meno draugija (LMD). Organizatorius nuoširdžiai dėkojo Gelvonų gimnazijai už sudarytas gyvenimo ir darbo sąlygas  plenero dalyviams. „Ačiū plenero rėmėjams – Gelvonų seniūnijai, Širvintų meno mokyklai.“ – baigdama renginį kalbėjo Širvintų rajono liaudies meno draugijos pirmininkė Aldona Ragelskienė.

   Šį kartą tapytojai išsiskirsto neilgam. Derliaus šventės metu planuojama jų darbų paroda Širvintose, o kitąmet jie ir vėl rinksis, ir vėl kartu ieškos gražiausių vaizdų, vertų menininko teptuko.