Rugsėjo pirmosios šventė ir šešėliai

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys nuo TS-LKD /

   Mieli moksleiviai, gimnazistai, jų tėveliai ir mokytojai. Tikrai džiaugiuosi jūsų švente. Tik retas neklaužada nėra patyręs to virpulio su kuriuo absoliuti dauguma laukia Rugsėjo pirmosios šventės. Nauji puošnūs rūbai, nes pernykščiai jau maži, gėlės rankose ir pagaliau pasiilgti ir vėl sutikti klasės draugai. Suprantu, ką tai reiškia…

   Tik niekaip nesuprantu, kaip mūsų savivaldybėje atsitiko taip, kad grįžo sovietiniai laikai. Mums tuo metu teko matyti vieną tribūną, kurioje vieni ir tie patys “atsakingi partiniai ir tarybiniai darbuotojai”. Buvo viena tribūna, viena partija, viena tiesa ir vienodos šypsenos.
   Nuo 2015 metų mūsų savivaldybėje lygiai tas pats. Nepriklausomai kokia šventė, bet ji visada yra rinkiminė. Miesto, vasaros, rudens, derliaus, eglutės įžiebimas, Naujieji Metai… Lygiai taip, kaip ir šiandien:
Jus sveikina:
Seimo narys Jonas Pinskus,
savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė,
vicemerė Janina Pažusienė,
administracijos direktorė Ingrida Baltušytė,
administracijos direktorės pavaduotoja Dovilė Audėjūtė,
savivaldybės tarybos valdančiosios daugumos tarybos nariai…
   Ir nuo 2015 metų jūs niekada negirdėjote, kad šiaip egzistuoja dar ir tarybos opozicijos nariai. Ir nesvarbu, ar tai būtų miesto, vasaros, rudens, derliaus šventės, eglutės įžiebimas, Naujieji Metai…
   Nuo 2015 metų nei vienas opozicijos tarybos narys nėra buvęs nė vienoje rajono savivaldybės švietimo įstaigoje. Jūs jų nesate matę. Ir jeigu jūs 2015 metais buvote pirmokai ir dabar esate aštuntokai, ar jūs 2015 metais buvote penktokai ir dabar esate gimnazijos ketvirtoje klasėje. Jus visada sveikino, dovanojo dovanas, lankė ir fotografavosi tik Merė Živilė.
   Ir jūs niekada nesulauksite pilietiškumo, visuomeniškumo pamokų. Jums mokytojai niekada nepasakos, kaip atsiranda asmenybės kultas, kaip jis formuojasi, kaip palaikomas…
   Bet jauni žmonės turi tižokią unikalią savybę. Prisimena tik tai, kas jiems asmeniškai buvo svarbu, kas pozityvu. Taigi yra didelė tikimybė, kad diktatūros tvaikas nepadarys jums įtakos, ir jūs niekada nesielgsite taip, kaip elgiasi mūsų “atsakingi partiniai ir komandos darbuotojai”.

10 thoughts on “Rugsėjo pirmosios šventė ir šešėliai

  • 2022-09-04 at 18:32
    Permalink

    Labai prašau, tegu tai būna pirmas ir paskutinis “paradas”. Na tikrai jis nepavyko ir nėra reikalingas mokiniams.

  • 2022-09-02 at 18:04
    Permalink

    …rasinelis vertas premijos…….

  • 2022-09-02 at 13:43
    Permalink

    Musu Mere labai graži .

  • 2022-09-02 at 07:25
    Permalink

    O kodėl seimo narys įteikia savivaldybės dovanėles? Ar jis finansiškai prie jų prisidėjo?

  • 2022-09-02 at 07:24
    Permalink

    Pabuskit. Jau baigėsi coronos bijojimai. Dauguma turi imunitetą. Kas skiepijosi, kas persirgo. Tik neišmokom kultūros. Einam sirgdami į žmones ir virusus dalinam

  • 2022-09-02 at 07:18
    Permalink

    korona rugsejo pirmajai pasieme atostogas?! atstumu, rekomendaciju jau nebereik laikytis?
    cirku cirkas! truksta tik tam tikros veliavos, ir tam tikro himno! ir bus atgal i praeiti!

  • 2022-09-01 at 22:43
    Permalink

    Viskas lyg ir gražu, kaip prieš 30 metų: ir demonstracija, ir tie patys veidai “tribūnoje”, o bet tačiau…kur vėliavos ir portretai?

  • 2022-09-01 at 21:10
    Permalink

    GYVENTOJUI!!!!!
    Būtinai reikalaukite tvarkos. Sakote seniūnai nespėja dirbti, o nespėja, todėl kad dirba per dvi seniūnijas (Pinskuvienės statytiniai), gauna gerus darbo užmokesčius. Paslaugoms kaimui pinigų neskiria. Skiria tik miesto daliai, prie savo rūmų, o likusius pinigus centro valdžia išsimoka patys sau, rengia keliones, šventes, daug skiria reprezentacijai, o mums skurdžiams ir nelieka.
    Seniūnaičiai yra simboliniai, jie atlyginimo negauna. Aš tai visai nedirbčiau.
    Baltušytei ir Audejūtei per paskutinį posėdį Pinskuvienės dauguma patvirtino 40 proc. priedus mokėti. Pinskuvienę Širvintų gyventojai maitina, rengia, moka už paslaugas, pavėžina net iki Vilniaus (surinkti pinigai mokesčių pavidalu), o jinai žmonėms nieko nesistengia dirbti.

  • 2022-09-01 at 19:10
    Permalink

    Galėjo pervažiuot per kaimus, maršrutais, kuriais mokinukus vežios autobusiukai. Visi žvyrkeliai baisūs, neaišku kada greiderį matę. Įdomu, kam tie seniūnaičiai renkami? Kai kur tikrai dirba, matosi rezultatai. Na o kai kur tik vardą nešioja. Galėtų seniūnė daugiau atsakomybės perduoti seniūnaičiams, nes akivaizdu kad nespėja visko sužiūrėt, seniūnijos didelės, darbo daug.

  • 2022-09-01 at 18:13
    Permalink

    Tam buvo visi mokiniai suburti į vieną vietą, kad pasirodytų Pinskus, Pinskuvienė
    Dovanas teikia Pinskus, kalbą rėžė Pinskuvienė. Tai eilinė Pinskų šeimos reklama.
    Man atrodo, kad rugsėjo 1-oji yra mokinių, mokytojų ir tėvelių šventė ir jie turi kalbėti, bendrauti, dovanas teikti ir pan., o rajono valdžia turi organizuoti, skirti lėšų.
    Širvintose yra Pinskų šventiniai pasirodymai. Nieko naujo. Šitas vyksta nuo 2015 m.

Comments are closed.