Vita Voverienė: svarbiausia, norėti mokytis ir tikėti savimi

VITA VOVERIENĖ, Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos anglų kalbos mokytoja

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

  Senoliai sako: viščiukus skaičiuoja rudenį. Taip ir su rezultatais. Prasidėjus naujiems mokslo metams svarbu prisiminti praėjusių mokslo metų rezultatus, juos nagrinėti ir daryti išvadas ateičiai. Apie rajono abiturientų egzaminus rezultatus jau rašėme https://www.krastozinios.lt/2022/07/14/17/50/brandos-egzaminu-rezultatai-rajono-abiturientai-dziaugiasi-trimis-simtukais/ Tad mokslo metų išvakarėse kalbinome mokytoją, garsėjančią puikiais savo mokinių abitūros egzaminų rezultatais, Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos anglų kalbos mokytoją VITĄ VOVERIENĘ:

-Garsėjate kaip šimtukininkų kepėja. Jau ne pirmą kartą kasmet bent vieno Jūsų mokinio žinios abitūros egzamine įvertinamos aukščiausiu balu. Kiek šimtukininkų Jūsų sąskaitoje?

-Tiesą sakant, turiu tik tris mokinius, gavusius 100 balų įvertinimą. 2019 metais pirmasis šimtukas –  Nedos Černiauskaitės (ją ruošiau ir tarptautiniam egzaminui IELTS, kurį ji taip pat puikiai išlaikė), po metų -2020 – Rėjaus Kerevičiaus, ir šiemet – Tado Tuškevičiaus. Taip pat daug kartų iki šimtuko pritrūko vos vos – 90-99 balus yra gavę daugiau nei 20 mano ruoštų mokinių. Niekada nėra buvę, kad kas egzamino neišlaikytų.

-Kokia Jūsų paslaptis? Ar gabius mokinius atpažįstate, ar bendrą kalbą randate ir tuomet kartu siekiate tikslo?

-Sėkmė egzaminuose priklauso nuo daugybės dalykų. Manau, kad svarbiausia yra padaryti viską, ką gali, įdėti kuo daugiau sistemingo darbo, bendradarbiauti su mokiniu kartu siekiant tikslo. Niekada neapsiriboju standartine, programine mokymo medžiaga, seku, domiuosi naujausiais leidiniais, metodikomis. Jei mokinys turi noro, papildomai duodu galimybę naudotis Oksfordo ir kitų universitetų parengta medžiaga ir užduotimis neanglakalbių šalių mokiniams. Taip pat naudingos konsultacijos, kurių metu galime daugiau laiko skirti tiems dalykams, kurie nesiseka. Ir, be abejo, egzaminas visada yra ir šiek tiek sėkmės reikalas.

-Jūs ne tik parengiate šimtukininką, bet ir jo pažymį išpranašaujate dar pieš metus. Kaip tai pavyksta?

-Kalbant apie anglų kalbos mokymąsi, tai pati aplinka šiandien skatina vaikus vartoti kalbą kiekvieną dieną, jie, galima sakyti, joje gyvena (socialiniai tinklai, filmai, muzika ir t.t.). Tačiau tai nereiškia, kad kalba yra lengvas dalykas. Taip, kasdienis vartojimas gali padėti išlaikyti egzaminą, bet, norint pasiekti gerą rezultatą, reikia įdėti nemažai darbo ir pastangų bei, svarbiausia, norėti mokytis ir tikėti savimi.

Dažniausiai dalykinėse olimpiadose dalyvauja tie mokiniai, kuriems anglų kalba patinka, jie ja domisi. Natūralu, kad ir žinių bagažas tada yra didesnis. Kasmet rajone vyksta Lietuvos mokinių anglų kalbos olimpiados (11 kl.) rajoninis etapas, kuriame dalyvuja ir mūsų gimnazijos mokiniai. Todėl po metų, laikydami valstybinius egzaminus, gauna aukščiausią arba beveik aukščiausią įvertinimą.

VITA VOVERIENĖ

-Kaip nutiko, kad pasirinkote mokytojos kelią? Juk puikiai mokėdama anglų kalbą galėjote sukti į verslą, kur nepaslaptis, darbo užmokestis gerokai didesnis.

-Mokyklą baigiau su pagyrimu, stojau į ekonomiką ir verslą (VPU), tuo metu tai buvo nauja, populiaru, konkursas – 19 norinčių į vieną vietą. Dar studijuojant trečiam kurse pakvietė dirbti į Lauryno Stuokos Gucevičiaus gimnaziją, ten nebuvo ekonomikos mokytojos, sutikau. Derinau studijas ir darbą, patirtis taip pat buvo ne pro šalį. Baigusi studijas, susilaukiau sūnaus, dar augindama vaiką, padėjau kaimynų vaikams su anglų kalbos namų darbais. Širvintų kraštas mažas, Musninkų mokykla ieškojo anglų kalbos mokytojo, paskambino direktorius ir pakvietė dirbti. Sutikau. Metus dirbau dvejose mokyklose, po to pradėjau studijuoti anglų kalbą ir likau dirbti Musninkuose. Taip du kartus baigiau LEU ir turiu ekonomikos ir anglų kalbos specialybių diplomus.

Kiekvienam žmogui svarbi savijauta. Darbe aš jaučiuosi „savo rogėse“, puikus Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos kolektyvas. Visada palaikome vieni kitus, padedame, bendradarbiaujame. Taip pat visada jaučiu Gimnazijos vadovės Palmiros Kvietkauskienės palaikymą, paramą. Gera dirbti kolektyve, kur tave vertina, gerbia, palaiko.

-Dėkodama už pokalbį linkiu sėkmės Jums ir Jūsų mokiniams.

One thought on “Vita Voverienė: svarbiausia, norėti mokytis ir tikėti savimi

  • 2022-09-02 at 18:06
    Permalink

    Velnias. negi taip niekas ir nepasakys gero žodžio? Suprantu, sunkmetis – visi pradėjo viską taupyti, bet juk geras žodis visiškai nieko nekainuoja.

    Vita, esate mūsų rajono šviesulys. Labai didžiuojamės Jumis ir Jūsų mokiniais.

Comments are closed.