Kaip pasiruošti pirmajai skvošo treniruotei?

   Skvošas – tai sparčiai populiarėjantis žaidimas, kuris entuziastus suvilioja paprastomis taisyklėmis bei galimybe ugdyti ne tik ištvermę, bet ir mąstymą. Žaidėjai mušinėja kamuoliukus į sieną, neleisdami jiems ant žemės nukristi daugiau nei vieną kartą iš eilės. Nors taisyklės tikrai nėra sudėtingos ir žaidimą gali žaisti įvairaus amžiaus bei skirtingo fizinio pasirengimo asmenys, čia visuomet yra kur tobulėti ir atrasti naujų būdų, kaip įveikti oponentus. Tačiau jei kol kas ruošiatės pirmajai treniruotei, tai padaryti Jums padės žemiau pateikti patarimai.

Pradėkite ruoštis anksčiau

   Pirmiausiai pirmajai treniruotei tinkamai turėtumėte paruošti savo kūną. Prieš ją reikėtų būti gerai išsimiegojus, pailsėjus ir išgėrus pakankamai vandens. Žaidžiant šį žaidimą, teks nemažai pajudėti, tad reikėtų pagalvoti ir apie mitybą. Idealiu atveju likus kelioms valandoms iki treniruotės reikėtų suvalgyti lengvą angliavandenių maistą, pavyzdžiui, ryžių ar makaronų, tačiau jei nuolat laikotės režimo, nuo jo nukrypti nebūtina. Svarbiausia, kad į skvošo treniruotę ateitumėte kupini jėgų – taip pavyks pasiekti kur kas geresnių rezultatų.

Pasirūpinkite pagrindiniais žaidimo reikmenimis

   Šiam žaidimui  nereikės daugybės inventoriaus – tai dar viena iš priežasčių, kodėl jis sparčiai populiarėja. Jums reikės pasirūpinti skvošo rakete ir kamuoliukais. Kaip ir kiekviename sporte, taip ir šiuo atveju yra ne vienas skirtingas jų tipas, tačiau gerai tai, jog gamintojai nurodo, kokios prekės yra tinkamiausios pradedantiesiems – būtent jas Jums ir reikėtų rinktis. Visą skvošo žaidimui pritaikytų reikmenų asortimentą rasite Pigu.lt el. parduotuvėje.

Dėvėkite patogią sportinę aprangą

   Priešingai nei tenise, žaidžiant skvošą, nereikės vaikytis madų ar ieškoti labai specifinių sporto rūbų. Galėsite dėvėti bet kokią Jums patogią sportinę aprangą. Tačiau nereikėtų pamiršti elementarių patarimų: drabužiai turėtų nevaržyti judesių ir gerai kvėpuoti. Jei su jais jausitės lyg su antra oda, bus dar lengviau atsipalaiduoti ir susikoncentruoti į žaidimą. Tą patį būtų galima pasakyti ir apie sportinės avalynės pasirinkimą.

Paskirkite laiko apšilimui

   Geriausia, jei atvyksite maždaug 10 – 15 minučių prieš treniruotę ir šį laiką paskirsite apšilimui. Tai – ne tik efektyvi traumų prevencijos priemonė, bet ir galimybė pagerinti netrukus laukiančią fizinę veiklą. Priklausomai nuo situacijos, galite pasinaudoti kardio treniruokliais ar tiesiog surasti laisvesnį kampą ir ten pabėgioti, pašokinėti, padaryti pritūpimų ir prasukti rankas. Svarbiausia, kad iki treniruotės bent šiek tiek sušildytumėte raumenis.

Apgalvokite treniruotės planą

   Jei pirmąjį kartą treniruositės vieni ar su tokiu pačiu pradedančiuoju bičiuliu, iš anksto turėtumėte pagalvoti, kaip maždaug atrodys Jūsų treniruotė. Geriausia, jei iš anksto susirastumėte technikų ir pratimų, kurie padės geriau pažinti šį žaidimą. Internete tokios informacijos dabar tikrai netrūksta, o savamoksliai žaisdami skvošą gali pasiekti įspūdingų rezultatų – viskas priklauso tik nuo to, kaip uoliai bus treniruojamasi.

Nepamirškite tempimo pratimų

   Kaip ir po bet kokios kitos treniruotės, taip ir šiuo atveju reikėtų atlikti lengvus raumenų tempimo pratimus. Jei nesate fiziškai aktyvūs, tikėtina, kad po pirmojo skvošo žaidimo jausis raumenų įtampa – tai reikš, kad iš tiesų nuoširdžiai padirbėjote. Ją sumažinti ir labiau atsipalaiduoti padės atitinkamoms kūno dalims pritaikytas, pavyzdžiui, kaklo masažuoklis – apie jį verta pagalvoti kiekvienam, dirbančiam sėdimą darbą ar patiriančiam fizinį krūvį.

   Atsižvelgę į šiuos patarimus, deramai pasiruošite pirmajai skvošo treniruotei – tuomet bus daugiau šansų, kad šis žaidimas sudomins jau po pirmųjų bandymų. Tačiau jei jie nebus tokie sėkmingi, kaip kad tikėjotės, nepasiduokite: kartais gali prireikti kelių treniruočių, kad galiausiai sužibėtumėte. 

Užsakymas ŠS Nr. 22-132