Nekaltas

VILNIAUS APSKRITIES VYRIAUSIASIS POLICIJOS KOMISARIATAS
NUTARIMAS
NUTRAUKTI (NEPRADĖTI) ADMINISTRACINIO NUSIŽENGIMO BYLOS TEISENĄ
   Nutarimą priėmė
   Vardenė Pavardenė*, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Administracinių nusižengimų bylų nagrinėjimo skyriaus Vyresnioji tyrėja.
Tiriamas administracinis nusižengimas ar įvykis
(Širvintų rajono policijos komisariato tyrėjo nutarimas)*
2022-05-01 elektroninėje erdvėje – socialiniame tinkle “Facebook”, užfiksuota, kad vartotojas „Virginijus Sarpauskas”, savo asmeninėje paskyroje, kuri yra vieša, 2022-04-30 17.03 val. paskelbė nuotraukas, kuriose matoma atvaizduota komunistinė simbolika – penkiakampė žvaigždė su kūju ir pjautuvu. Taip pat vartotojas 2022-04-30 įkėlė kitas tris nuotraukas, kuriose matoma Širvintų miesto herbas ir jame pavaizduota komunistinė simbolika. Taip pat vartotojas demonstruodamas sovietinę simboliką paskelbė įrašą, kurio nuoroda – https://www.facebook.com/virginij…/postas/5229985427039670 (įrašas bendrintas 33 kartus, yra 91 komentaras ir 189 reakcijos). Tokiais savo veiksmais V. Sarpauskas įvykdė administracinį nusižengimą, numatytą LR ANK 524 str. 1 d.
  Remdamasi tuo, kas išdėstyta, ir vadovaudamasi Lietuvos Respublikos administracinio nusižengimo kodekso 591 straipsnio 1 dalies 1 punktu, n u t a r i a u:
   Nutraukti administracinio nusižengimo bylos teiseną.
  Nutarimo esmė
   Virginijus Sarpauskas pateikė paaiškinimą, kuriame nurodė, kad savo asmeninėje “Facebook” paskyroje “Virginijus Sarpauskas” patalpino vizualines iliustracijas, kuriose matoma žvaigždė, kūjis, pjautuvas, sovietinės santvarkos simbolika. 2022-04-30 nuvykęs į Antrojo pasaulinio karo karių kapines pamatė, kad sovietinė simbolika grąžinta (po restauracijos) i vietą ir perdažyta ryškiomis spalvomis. Todėl nufotografavo ir įkėlė į savo paskyrą (vaizdinėmis priemonėmis), norėdamas atkreipti dėmesį dėl galimo administracinio nusižengimo. V. Sarpauskas griežtai nurodė, kad griežtai smerkia ir nepalaiko sovietinės santvarkos ir jos simbolikos, bei tai viešai išsakė pagrindinėmis žiniasklaidos priemonėmis.
   Atsakomybė pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 524 straipsnį „Nacistinių ir komunistinių simbolių platinimas ar demonstravimas” kyla už nacistinės Vokietijos, SSRS, ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo vėliavų, ženklų ar uniformų, kurių sudedamoji dalis yra nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliava ar herbas, nacistinių ar komunistinių organizacijų simbolių ar uniformų, nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo, nacistinės svastikos, nacistinio SS ženklo, sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklo, sovietinės raudonos penkiakampės žvaigždės ženklo pagrindu sudarytą vėliavų ar ženklų, atsakingų už Lietuvos gyventojų represijas Vokietijos nacionalsocialistą ar SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdų platinimą, naudojimą susirinkimuose ar kituose masiniuose renginiuose arba kitokį demonstravimą, nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himno viešą atlikimą. To paties straipsnio 2 dalyje nustatyta, jog pagal šį straipsnį neatsako asmuo, kuris padaro šio straipsnio 1 dalyje nurodytas veikas muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius rėžimus, švietimo, mokslo, meno, kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais, asmuo, kuris naudoja oficialią egzistuojančios valstybės simboliką ir Antrojo pasaulinio karo dalyvis, vilkintis savo uniformą.
  Nagrinėjamu atveju Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 524 straipsnyje nustatytas pažeidimas laikytinas formaliuoju, nes įstatymų leidėjas jo padarymo nesieja su kokių nors padarinių atsiradimu, t. y. visuomenei pavojingas pats veikimas. Neteisėtas veikimas yra paminėtų simbolių ir vaizdų platinimas, naudojimas susirinkime ar kitame masiniame renginyje arba kitoks demonstravimas. Formaliai šiuo atveju galima įžvelgti administracinio nusižengimo objektyviąją pusę, jeigu minėtą simbolių ir vaizdų patalpinimą www.facebok.com puslapio asmeninėje paskyroje pripažintume platinimu ar kitokiu demonstravimu. Įstatymų leidėjas turėjo omenyje sovietinių ir nacistinių simbolių viešą platinimą ir demonstravimą, t. y. tokių simbolių pasidalinimas su artimaisiais ir draugais neturėtą būti laikomas neteisėta veika, todėl šiuo atveju administracinio nusižengimo bylą dėl nusižengimo, numatyto Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 524 straipsnio 1 dalyje, nutariu nutraukti, nes padaryta veika neturi šio administracinio nusižengimo
požymių.
  Nutarimo administracinio nusižengimo byloje apskundimo tvarka nustatyta ANK 621— 623 straipsniuose. Skundas dėl institucijos nutarimo administracinio nusižengimo byloje gali būti paduotas per 20 kalendorinių dienų nuo nutarimo išsiuntimo ar išdavimo dienos.
*Tyrėjos pavardę pakeičiau. Ir ta proga, tekste linksnius iš formaliųjų vyriškos giminės, pakeičiau į moterišką.
Trumpai priminsiu istoriją.
Balandžio 30 d viešinu esamą situaciją norėdamas ją pakeisti ir įkeliu kelis paveikslėlius su sovietiniais simboliais.
Gegužės 9 d. Gaunu kvietimą į Širvintų rajono policijos komisariatą.
Gegužės 10 d. Ten nuvykstu apklausai.
Liepos 29 d. Skubus ketinimas įtekti protokolą, 30d., šeštadienį jį įteikia.
Rugpjūčio 13 d. paskutinė diena sumokėti 150 Eur. baudą. Nesumoku. Tyla iki vakar.
Rugsėjo 13 d. Pranešimas apie nutarimą nutraukti administracinio nusižengimo bylos teiseną.
P.S. Grotelių instaliacijos autorius Vygintas Šuminskas turi ką papasakoti, jeigu būtų klausiančių.

2 thoughts on “Nekaltas

  • 2022-09-14 at 20:37
    Permalink

    Kuo galvojo policijos pareigūnas? Ar jis nežino įstatymų? Gal jau tokius pakrutint reikėtų?

  • 2022-09-14 at 17:48
    Permalink

    absurdas būtų, jeigu būtumėte kaltas, tačiau daug idiotų jūsų kaltę įžvelgė. Sėkmės jums, ačiū už naujienas, nes durnių leidinio iš principo neskaitau, pasakas skaičiau vaikystėje.

Comments are closed.