Alytė Skeberienė: kokiais įkainiais Širvintų raj. kompensuosime šildymo išlaidas?

ALYTĖ SKEBERIENĖ, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Širvintų skyriaus pirmininkė.

/ ALYTĖ SKEBERIENĖ / Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Širvintų skyriaus pirmininkė /

   Jau kuris laikas pagrindinė diskusijų tema tarp gyventojų – skaudūs kainų šuoliai. Tad ir ateinantis šildymo sezonas tikrai baugina daugelį, nes kainų bumas atsiliepia ir elektros, ir dujų kainoms. Elektros kaina pasiekė naujus visų laikų rekordus. Tad neramu ne tik centriniu šildymu besinaudojantiems, bet ir savo būsto šildymui naudojantiems elektrą, dujas, biokurą. Seimas ir vyriausybė vis svarsto kompensacijas gyventojams dėl išaugusių energijos kainų. Tačiau kalbomis krosnies nepakūrensi. O energetikos ministro Dainiaus Kreivio teiginys, kad kainos, kurias gyventojai moka tiek už šilumą, tiek už elektrą, yra „įkandamos“, matyt, skirtas tik Seimo nario ar ministro algą gaunantiems. Na gal dar ir mūsų rajono vadovėms, kurioms dėl algų ir jų priedų jau tikrai būtų gėda skųstis.

  Ir nors Vyriausybė demonstruoja neatsakingą neveiksnumą ir tik vis žada spręsti krizę kitų metų biudžetu, bet sąskaitas gyventojams mokėti reiks jau šį rudenį. Daug vilčių buvo dėta į Seimo rudens sesiją, tačiau jos darbotvarkėje vis dar nėra įstatymų projektų, sprendžiančių krizę.

  Tad kol kas turime ką turime. O ką turime mūsų rajone? Dar 2019 m. priimtas sprendimas „Dėl Širvintų rajono savivaldybės tarybos 2017 m. rugpjūčio 31 d. sprendimo Nr. 1-201 „Dėl piniginės socialinės paramos teikimo nepasiturintiems gyventojams Širvintų rajono savivaldybėje tvarkos aprašo patvirtinimo“ dalinio pakeitimo. Šiame sprendime numatoma, kad nustatomos būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijoms skaičiuoti taikomos vidutinės kuro kainos: mišrioms malkoms – 34,80 Eur/m3, o suskystintoms dujoms iš balionų – 0,98 Eur/kg

  Pasidomėjusi skelbimuose randu tokias siūlomas kuro pardavimo kainas: baltalksnis, drebulė, pušis, eglė – nuo 70 Eur, juodalksnis – nuo 72 Eur, beržas-  nuo 75 Eur, uosis – nuo 90 Eur. Jos dvigubai didesnės, nei numato savivaldybė! Tad skaičiuoti kompensacijas pagal savivaldybės nustatytas vidutines kuro kainas tikrai nesolidu.

  Komitetų posėdyje būtinai apie tai kalbėsimės su savivaldybės administracija ir siūlysime kuo skubiau svarstyti ir paruošti šio sprendimo dalinį pakeitimą. Kokios reakcijos sulauksime, matysime. Dažniausiai opozicijos pateikti siūlymai (ne vieną tokį esu pateikusi ir pati) net nesvarstomi tarybos posėdžiuose. O kam? Juk ir taip žinoma, kad jei siūlymą teikia opozicija, tai tarybos dauguma, gavę komandą „iš viršaus“, nubalsuos prieš, tad neverta net ir diskutuoti?! Tokia tarybos darbo patirtis stebima jau nuo merės kadencijos pradžios. Tad šį kartą ir vėl žiūrėsime ar vadovėms rūpi ne tik rajono verslininkų -scenos žvaigždžių išgyvenimo šiomis energetikos krizės sąlygomis galimybės. Ir ar merės nuogąstavimai dėl nusidriekusių ir rekordinių bedarbių bei pašalpų prašančių eilių ne dar vienas reklamos triukas. Pakelti šią naštą savivaldybei juk neturėtų būti sunku, kai rajone organizuojama viena šventė po kitos. „Panem et circenes“ – Duonos ir žaidimų“! Šūkis, kuris jau daugiau nei du tūkstančius metų Vakarų Europoje netyla. Buvo laikai, kai paprasti Romos piliečiai be jokios baimės tai išrėkdavo į veidus valdantiesiems, kuriems, kaip tada, taip ir dabar, prieš rinkimus vis prireikdavo gyventojų politinės paramos. Aš atsiras nebijančių išrėkti dabar?

  Panašu, kad sočią algą gaunančios rajono vadovės apsistojo tik ties vienu šio šūkio punktu.

 

7 thoughts on “Alytė Skeberienė: kokiais įkainiais Širvintų raj. kompensuosime šildymo išlaidas?

  • 2022-09-21 at 08:49
    Permalink

    Yra trys darbuotojos savivaldybėje “darbščios, brangios”: Živilė, Baltušytė, Audėjūtė. Joms reikia daug, daug pinigų, tai gal mums paprastiems, skurstantiems kompensacijai už šildymą nelieka pinigų.
    Ką tos ponios dirba šiais metais? Miesto centras sutvarkytas, o toliau nėra ko žvalgytis, ES pinigai pravaryti, Sporto centras AUKSINIS stovi, aikštė dar nebyra. Jonas su Živilė laksto po sceną, kaip pvz.: rugsėjo 1-ąją. Mokytojus pravarė į šonus. o jie du pagrindiniai veikėjai, demonstravo savo grožį, aprangą. Širvintose “puiku”. Ateiviai “dirba” savo naudai.

  • 2022-09-17 at 22:20
    Permalink

    Atsakymas:
    Jau rašiau, Akmenės rajonas kompensuojamoms malkoms moka 104 Eur už kubą. Tai jei Akmenė randa lėšų, Širvintos nesuras niekaip?

    Apie merų rinkimus:
    Valdas Tutkus save pozicionuoja kaip Vilniaus merą (žiūrėti jo feisbuką). Labai rimtai ruošiasi. Pvz. rengia vilniečių apklausas (yra ko pasimokinti Širvintų politikams).
    Bet sako, kad partija dar turi patvirtinti (Pinskuvienė “stabdys”?). Žiūrėti nuo 30:40 minutės:
    youtube.com/watch?v=RT2vnPrEDHQ

    Neringai:
    Būtų neprošal sukurti atskirą temą grynai “off topic” diskusijoms ir šviežiausiai informacijai skelbti. Kartais norisi ką nors pranešti, bet nėra kur parašyti į temą. Artėjant rinkimams naujienų srautas bus didelis.

  • 2022-09-17 at 21:29
    Permalink

    Jeigu vyriausybė delsia ir nesiima veiksmų, tai kompensacijos iš kur.
    Gal vardan Lietuvos iš partijos veiklai skirtų lėšų kompensuos

    Ukrainiečiai skaičiuoja aukas, o mes centus, o gal dar blogiau – reitingų taškus renkam☹

  • 2022-09-17 at 12:59
    Permalink

    Citata: ” jei siūlymą teikia opozicija, tai tarybos dauguma, gavę komandą „iš viršaus“, nubalsuos prieš, tad neverta net ir diskutuoti?! Tokia tarybos darbo patirtis stebima jau nuo merės kadencijos pradžios”

    Autoritarizmas, nėra įsiklausimo, demokratijos? Taip. Tik ar tikrai visi oponuojantys gina demokratiją?

    Pavyzdys:
    Jaunųjų konservatorių protesto metu merė davė sutikimą pašalinti kapinių monumentą, jei gyventojų dauguma sutiks. Lyg ir valio. Laimėjimas!
    Nu, bet ne. Tie, kurie labiausiai norėjo obelisko pašalinimo, gyventojų apklausos padaryme įžvelgia didžiausią problemą. Virginijus Sarpauskas savo feisbuke tai pavaizduoja kaip akmenines klumpes, kurių neįmanoma sunešioti, o Vygintas Suminskas atskiroje temoje (turbūt skirtai man kaip atsakymas į paklausimą) iš vis sako, kad jokių balsavimų nereikia, nes valdžia turi viską padaryti nieko net neatsiklaususi. Tada nesuprantama, ko šie vyrai neina protestuoti prie vyriausybės durų, nes, anot Vyginto Suminsko, Latvija (suprask, Latvijos vyriausybė) priėmė atitinkamus įstatymus ir išgriovė visus paminklus (citata iš Vyginto Suminsko puslapio: A 260-foot-tall obelisk in Latvia’s capital, Riga, was destroyed as part of the GOVERNMENT’s effort to remove symbols of the Soviet era )

    Tai vadinama patogiąja demokratija – kai man naudinga prisidengiu demokratija, o kai ne – ištraukiu mažumų kortą ar pirštu rodau į rinkėjų tamsuoliškumą

  • 2022-09-16 at 23:47
    Permalink

    Gyventojai, kurie kūrena malkomis mažai žino apie kompensaciją už būsto šildymą, kadangi šis aktualus klausimas nėra aktyviai svarstomas, gyventojams nepateikiama konkreti informacija apie prašymų pateikimą dėl kompensacijų ir pan.
    Živilei pirmiausiai turėtų rūpėti RAJONO ŽMONĖS, o ne Regionų partijos retingai bei rinkimai į merus, televizija ir pan. Reikia dirbti rimtus darbus, padėti žmonėms pagal įstatymus pasiekti tai, kas jiems priklauso ir bus tiesus kelias į valdžią.
    Malkų kainos dabar siekia net iki 100 Eur už m3 (beržinės).
    Ačiū tarybos narei už pastebėjimą, dėl kompensacijų už būsto šildymą.

  • 2022-09-16 at 18:13
    Permalink

    Akmenės rajonas kompensuojamoms malkoms moka 103,99 Eur (su PVM) už 1 m3
    akmene.lt/naujienos/kompensacijos-uz-kietaji-kura-dides/4650

  • 2022-09-16 at 17:54
    Permalink

    Nieko tokio, aš pernai likau ir be kompensacijos. Nors briketų kaina jau buvo sukilusi lyginant su ankstesniais. Nors viena auginu du vaikus, vaikų tėvas išlaikymo nemoka, antstuoliams perduotas. Bet nebuvo skirta, nes pajemos per mažos T.y. susirgom kovid ir saviizoliacija + sirgimas užtrūko daugiau nei 3 savaites, kurios išsiskirstė per du mėnesius (vieno pabaiga, kito pradžia), ko pasekoje negalėjau uždirbti minimalių pajemų. Lyg ir logiška, galų gale visokeriopai viena turiu pasirūpinti vaikais.
    O kadangi nebuvo “minimumo” tai vadinasi nieko ir nepriklausė. Tai ar tai parama mažas pajemas gaunantiems?

Comments are closed.