Tas dviprasmis Tete-a-tete

VIRGINIJUS SARPAUSKAS, Širvintų rajono tarybos narys, TS-LKD Širvintų skyriaus pirmininkas

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS, Širvintų rajono tarybos narys, TS-LKD Širvintų skyriaus pirmininkas /

 2015 m. kovo 1 d. Nors iki paskutinio momento niekas netikėjo, bet tai atsitiko. Rinkimuose į Širvintų rajono savivaldybės tarybą tuometinė Darbo partija laimėjo 9 vietas, plius dar du, apie kuriuos patylėsiu, ir tapo daugiau nei pusė.

  2015 m. kovo 15 d. Antrasis rinkimų turas. Merė išrenkama MerėŽivilė.

 2015 m. kovo 21 d. Atskleistus rinkimų įstatymo pažeidimus pripažinusi šiurkščiais, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) panaikino merų rinkimų rezultatus vienmandatėje Širvintų rajono savivaldybės rinkimų apygardoje. Be to, kovo 15 d. policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise (pagal BK 172 str. 1 d.). Tyrimą kontroliuojantis Vilniaus apygardos prokuroras informavo, jog nustatyta, kad buvo perkami rinkėjų balsai Darbo partijos kandidatės į merus naudai, įtarimai pareikšti dviem asmenims, galbūt mėginusiems papirkti apie 50 rinkėjų. Įtariamiesiems skirtos kardomosios priemonės.

  2015 m. balandžio 1 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nusprendė netenkinti pareiškėjos Živilės Pinskuvienės skundo, o Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) 2015 m. kovo 15 d. sprendimą, kuriuo ši pripažino negaliojančiais savivaldybių tarybų rinkimų rezultatus vienmandatėje Širvintų rajono apygardoje – paliko nepakeistą.

  2015 m. birželio 7 d. Pakartotiniai rinkimai į Širvintų mero postą. Nors tyrimas dėl balsų pirkimo tęsiasi, rinkimuose dalyvauja ir juos laimi MerėŽivilė.

  2015 m. birželio 22 d. iš darbo atleidžiamas kultūros centro direktorius Erikas Druskinas. „Už pravaikštas“. Erikas Druskinas žodžiu (Tete-a-tete) informavo laikinąją Širvintų vadovę apie planuojamą išvyką ir, anot ieškovo, dėl to neišgirdo jokio prieštaravimo, priešingai – pasiūlymą parašyti prašymą.

  2015 m. gruodžio 10 d. 21 savivaldybės darbuotojui tai buvo paskutinė darbo diena. „Reorganizacija“, nors iš tiesų tai kai kam galvoje buvo „Razrucha“. Širvintų PSPC ir Širvintų ligoninės direktorės atleistos po Naujųjų, nes „Staiga pradėjo blogai dirbti“. Visi kreipėsi į teismą ir pripažinti atleisti neteisėtai. Savivaldybės administracija apmokėjo visas teismo išlaidas ir išmokėjo kompensacijas. Bendra skaičiuojama šimtais tūkstančių.

  2016 m. pradžia. Širvintas apgaubė tamsa. Ir tapo tylu, tylu. Žmonės nustojo kalbėtis, nustojo bendrauti.

  2016 m. rugsėjis. Daugumai visiškai netikėtai, į viešumą įsilieju ir aš. Ir atviru tekstu prieštarauju MereiŽivilei. Dar, ir dar, ir dar kartą. Po kelių akimirkų žmonės gatvėje „nepastebėdavo“, „staiga“ jiems prireikdavo pereiti į kitą gatvės pusę. Po miestą pasklido kalbos, kad, „toks geras žmogus, bet greičiausiai su opozicija susidėjo, tai pagadino“. Ir bandė gelbėti, į teisybės kelią gražinti.

  2017 m. spalio 17 d. Ukmergės rajono apylinkės teismas paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį dviem asmenims, kurie pirko balsus Darbo partijos atstovės Živilės Pinskuvienės naudai Širvintų rajono mero rinkimų metu. Teismas kaltais pripažino du asmenis – Saulių Bartusevičių ir Arūną Šarmavičių, kurie kartu organizavo trukdymą pasinaudoti rinkimų teise. S. Bartusevičiui skirta 150 MGL (5649 eurų) bauda, o A. Šarmavičiui – 100 MGL (3766 eurų) bauda.

  2018 m. sausis. Neapsikenčiu, paviešinu tai, kas iš tiesų vadovauja TS-LKD Širvintų skyriui. Atspėti nėra sunku. Teisingai, atspėjote…

  2018 m. balandis. Nors visą gyvenimą buvau prisiekęs Sąjūdinis konservatorius, TS-LKD narys nebuvau. Santykius išgryninu, įstoju į partiją.

  2018m. rugsėjis. Esu rinkimų sąrašo lyderis, kandidatas į merus. Formuojame rinkimų sąrašą. Skyrius praretėjęs, tai prisimenu, apmąstau visus rimtus, padorius žmones, kuriuos pažįstu, kuriais pasitikiu, ir kuriuos norėčiau pakviesti į TS-LKD Širvintų skyrių ir/ar į rinkimų sąrašą. Patirtis unikali. Visi atsiliepę kalba, nei vienas nemeta „ragelio“. Su kiekvienu kalbamės ilgai, pusvalandis tai tik lengvas užkandis. Dalis atviriau, kita dalis Ezopo kalba duoda suprasti, kad negali prisijungti, ir aš tai turėčiau suprasti. Suprantu, kad bijo. Dėl savęs, dėl vaikų ar tėvų. Pokalbiai – tikrasis Tete-a-tete, jų niekada neatskleisiu. Bet kaip žmonių baimę įrodyti?

  2018 m. ruduo. Kai tampa vieša, kad esu kandidatas į merus, pasipila žinutės su tekstukais ir veideliais. „Facebook“ ir žiniasklaidos svetainėse „Komanda“ darbuojasi iš peties. Tikslas, kad nepatekčiau net į tarybą. Ir visa tai viešai matoma.

  2018 m ruduo. Renkame parašus rinkimų sąrašui paremti. Akistata su tikrove…

  2019 m. pradžia. Reikia deleguoti rinkimų komisijų narius. Vėl pokalbių maratonas. Vėl užuominos, ir leidimai suprasti. „Kaip tik tą dieną negaliu“. „Pusbrolio jubiliejus“. „Anūkai atvažiuoja“. Nors kelių žmonių trūksta, bet šį kartą išsiverčiu. Rinkimų stebėtojų randu tik pusę…

  2019 m. pavasaris. Parašų, rinkimų į Europarlamento ir Prezidento rinkimus sąrašams paremti rinkimas. Akistata su tikrove… Rinkimų nariai ir stebėtojai lieka tie patys.

  2020 m. ruduo. Seimo rinkimai. Rinkimų komisijų narių randu gal tik apie 80 proc. Stebėtojų neturime nė vieno…

  2021 m. sausis. MerėŽivilė paskelbia apie „Mokyklų tinklo pertvarką“ ir planus sujungti visas tris Širvintų miesto mokyklas. „Jau viskas nuspręsta ir nieko pakeisti negalima“. Bet aš ir mokytojai žino tikrąsias sujungimo priežastis, tai nedelsdamas viešinu užmačių absurdiškumą. Įvyksta visiškai neįtikėtinas Širvintoms dalykas. Iki vasario 28 dienos tarybos posėdžio buvo surengtos trys peticijos ir bendrai surinka virš 900 nepritariančiųjų parašų. Gimnazistų, jų tėvų, mokytojų. Gali būti, kad kokia tai dalis kartojasi, tai kaip bebūtų, 600 unikalių žmonių vis vien bus. Žinau iš pasakojimų, kad su kiekvienu gimnazistu, tėvu buvo pakalbėta… atsiprašant, Tete-a-tete.

  2021 m. birželis. Samdau advokatę ir duodu savivaldybę, tiksliau tarybą į teismą. Didelė tikimybė, kad pareiškėju negalėsiu būti, tai į pagalbą kviečiu Seimo narius. Du, susipažinę su skundo turiniu, sutinka padėti. Bet vis tik yra tikimybė, kad ir Seimo nariai negalės būti pareiškėjais. Paskelbiu viešai, kviečiu prisijungi ir tapti pareiškėjais. Tylu. Skambinu gimnazistams, tėvams, mokytojams. Trijų dienų maratonas. Tikrasis Tete-a-tete. Unikalu ir nepakartojama. Bijo. 900 žmonių pasirašė peticijas, o tapti pareikėjais bijo. Staiga. Bet kaip žmonių baimę įrodyti? Sutinka vienas tėtis, kuris, mane ir Seimo narius atmetus, lieka vienas vienintelis pareiškėjas.

  2022 m. sausio vidurys. Sužinau, kad yra įsikūręs JKL Širvintų skyrius. Nustembu, kad jauni žmonės „gali sau leisti“ būti nors ir jaunaisiais, bet vis vien konservatoriais. Širvintose? Netikiu. Tikrinu. Pasirodo, viskas gerai. Tikra. Dauguma mokosi Vilniuje. Lygtai du gimnazistai Širvintose. Bloga nuojauta pasitvirtina. Gan greitai širvintiškiai „neturi laiko“… Tikiu. Ir jūs juk tikite?

  Kadangi JKL Širvintų skyrius yra visiškai nepriklausomas ir nėra man pavaldus, aš jų vidinių reikalų ir paslapčių negaliu atskleisti. Bet, vis vien norisi paklausti…

  Kadangi JKL yra jaunimo organizacija, jie turi apie save informuoti Širvintų rajono savivaldybės Jaunimo reikalų tarybą. Gal Jaunimo reikalų tarybos pirmininkė galėtų papasakoti, kaip džiugiai ir svetingai sutiko žinią apie Jaunųjų KONSERVATORIŲ lygos Širvintų skyriaus atsiradimą?

  Lygiai taip pat norėtųsi Širvintų Lauryno Stuokos Gucevičiaus gimnazijos lep. direktorės paklausti, ar JKL Širvintų skyriaus jaunimas rašė el. laiškus? Ar norėjo vykdyti projektinę veiklą? Ar ją pristatė? Ar jaunimas norėjo susitikti su gimnazistais? Ar JKL Širvintų skyrius sulaukė atsakymų, jeigu klausė?

  2022 m. liepa. Parašo jaunieji ir papasakoja, kad turi planų surengti žygį – protestą. Susitinkame, kalbamės, papasakoju apie realią situaciją, koks kontekstas. Išsiskirstom. Tyla. Nujaučiu kokia priežastis.

  2022 m. rugpjūčio 1 d. Paduodamas prašymas protestui. Po kurio laiko gaunamas prašymas patikslinti informaciją.

  2022 m. rugpjūčio 12 d. JKL Širvintos į savo puslapį įdeda plakatą su užrašu „Merė neatstovauja jaunimo“. Sekančios dienos ryte plakato nėra. Negaliu atskleisti, kas vyko vėlyvą vakarą. Spėkite. Taip, teisingai, atspėjote. Bet, kaip tai įrodyti? Juk viskas aptakiai, Tete-a-tete, atsiprašant…

  2022 m. rugsėjo pradžia. Galutinai aišku, kad Širvintų skyrius „dėl priežasčių“ vienas surengti protesto negalės, nes… Todėl viešoje erdvėje paskelbiama, kad tai bus bendras JKL renginys ir rinksis visi, kas tik gali iš visų skyrių.

  2022 m. rugsėjo 6 d. MerėŽivilė savo stiliumi facebook paskyroje apie protestą parašo, tai ką parašo…

  2022 m. rugsėjo 9 d. MerėŽivilė savo stiliumi facebook paskyroje apie protestą dar kartą parašo, tai ką parašo… Kad visiems būtų aiški MerėŽivilės pozicija.

  2022 m. rugsėjo 10 d. 13.30 val. Atvykstu į miesto aikštę. Šeštadienis, tokios tuščios aikštės dar niekada nesu matęs. Prie aikštės iš visų pusių stovi trys policijos ekipažai. Dar kokie penki važinėja ratais. Ir nė vieno žmogaus.

   2022 m. rugsėjo 10 d. 14 val. Ar niekam nekyla klausimų, kodėl nebuvo eisenos? Nes ir pati MerėŽivilė anonsavo, kad „Ne bet koks – su eitynėmis ir procesijomis!“

   Buvo „Stovėsena“, nors turėjo būti „Eisena“. Nes leidimo eisenai nedavė. Ir dabar, kai viskas aprimo, ir susidėliojo į savas vietas, darosi viskas aiškiau.

   Leidimo eisenai nėra. Aišku, kad jaunimas stovės aikštėje, kaip ant lėkštutės. Labai patogiai. Ir čia itin netikėtai aikštėje apsireiškia Rūta Janutienė. Bet tai visiškas atsitiktinumas. Ir vėliau, Rūtai jaunimą apšildžius, aikštėje pasirodo MerėŽivilė. O, jeigu būtų buvusi eisena, Merei ir Rūtelei nebūtų taip patogu? Manau, viska suprantate…

   Tai ar dabar aiškiau, kodėl, į protestą susirinko tik dešimt JKL jaunų žmonių? Kodėl renginį organizavo ne Širvintų skyrius, o renginys buvo jungtinis? Ir kodėl nebuvo NĖ VIENO JKL Širvintų skyriaus nario?

   Ar tai nėra pats tikriausias įrodymas, kad jaunimas bijojo? Daug kas yra, atsiprašant, Tete-a-tete, ir ką nors įrodyti galimybių neįtikėtinai mažai.

12 thoughts on “Tas dviprasmis Tete-a-tete

  • 2022-09-25 at 09:45
    Permalink

    Varge varge… Vos keli rašantys ir tie patys kliūva. Gerbiamasis, rašykite pats, ir kuo daugiau. Prašom. Visi tik apsidžiaugs. Mielai užleisime (bent jau aš) šias garbingas pozicijas.
    Atsimenu, 2021 metais tuometinėje mokyklų pertvarkos feisbuko grupėje labai panašiai kaikas užsipuolė su priekaištais. Viešai grupėje pasiūliau tam asmeniui ir visiems kitiems norintiems imtis veiklos vietoj manęs. Spėkite ar apsiėmė?

    Mane tai “užknyysa” anonimai, kurie drąsūs tik po kauke, o sutikus šypsosi ir giria, bet vos tik nieks nemato, kitus išdeda į šuns dienas. Tačiau už Jūsų nuomonę vis tiek ačiū. Naudinga žinoti su kokiais žmonėmis aplinkui turi reikalą.

  • 2022-09-24 at 23:47
    Permalink

    Gerb. Dainiau ir Virginijau, taip atrodo, kad jūs abu nelabai turit ką veikti… Vienas be perstojo rašo rašinėlius apie bet kokią problemą… Kitas visų temų specas… Dainiau tu nepyk, bet tavo komensai visur ir visada jau užknyso. Jau tikriausiai visi jaučia, kad esi valdovės pakalikas, ir gerai atlieki savo pareigą. Jūs gal abu susitikit ir pasikalbėkit visom temom. Kam čia vargstat rašydami….

  • 2022-09-22 at 21:28
    Permalink

    Tik pritarti galiu – tai kodėl gi domėtis mūsų partijos reikalais ir vidinėmis problemomis?
    “Neįtikėtina! Viena iš herojų KONSERVATORIŲ partijos atstovė Irena Vasiliauskienė. Va, čia tai bent! Nu, šaunuoliai konservatoriai! Bravo!!!”
    2015 metų traukinys jau seniai išvažiavo.
    Dainiau, ar kada nors prašiau patarimo, pagalbos, nuomonės, komentaro?
    Netrukdau reikalus suprasti sau patogia apimtimi.

  • 2022-09-22 at 21:10
    Permalink

    Gerbiamasis, kodėl turėčiau domėtis Jūsų partijos reikalais ir vidinėmis problemomis?

    Jūs, opozicinės partijos, esate tiek aptingę, kad įsivaizduojate, jog rinkėjai turi patys gilintis į Jūsų partinius reikalus, aiškintis skirtumus tarp partijų, domėtis partijų narių biografijomis, susirasti ir išsistudijuoti Jūsų partines programas bei miesto vizijas (o, paskritai, jas turite?).
    Tarsi mes, paprasti gyventojai, daugiau neturime ką veikti apart partijų reikalų domėjimosi.

    Nusileiskite ant žemės

  • 2022-09-22 at 20:38
    Permalink

    Virginijau, jei kas girs Širvintas, nuo šiol bent jau galėsite didžiuotis: ne vien Pinskuvienė, mes (konservatoriai) irgi prisidėjome prie Širvintų išgražinimo.

    Kita medalio pusė: deja, bet nebeturite moralinės teisės kažkam priekaištauti už praeitos kadencijos abejotinus sandorius. Visa parija turi prisiimti atsakomybę, o ne bandyti priskirti padarytas klaidas vienam partijos žmogui. Kas jį skyrė ir patvirtino partijos pirmininku? Kas pritarė koalicijai su Darbo partija? Žodžiu, kaip partija susimovėte kaip reikiant.

  • 2022-09-22 at 19:47
    Permalink

    Irena Vasiliauskienė.
    Iki 2018 m. partijos Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, Širvintų rajono skyriaus pirmininkė.
    Nuo 2018m. partijos Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija, Širvintų rajono skyriaus pirmininkė.
    Dar būtų galima pasidomėti, kas vyko 2014, vasario pradžioje savivaldybės taryboje, su valdančiąja dauguma.
    Ir dar būtų galima pasidomėti, kas vyko su TS-LKD Širvintų skyriumi 2014m. pabaigoje.
    Ir kaip visa tai, ir dar daugiau įdomių ir subtilių dalykų, atrodo iš laiko retrospektyvos. Nes viskas labai gražiai dėliojasi į vientisą suokalbį, kurį režisavo viena ir ta pati artistė…
    Ir aplamai, reikia labai daug kuo domėtis.

  • 2022-09-22 at 17:27
    Permalink

    Kadangi pavardės buvo nutylėtos, tai pasidomėjau kas tie 2 herojai atvedę Darbo partiją, o galiausiai Živilę, prie valdžios.
    Neįtikėtina! Viena iš herojų KONSERVATORIŲ partijos atstovė Irena Vasiliauskienė. Va, čia tai bent! Nu, šaunuoliai konservatoriai! Bravo!!!

    Kitas herojus – liberalų sąjūdžio Širvintų skyriaus pirmininkas Darius Valkauskas

  • 2022-09-19 at 20:05
    Permalink

    ….cha cha..apdovanojima rasinelio autoriui…

  • 2022-09-18 at 19:33
    Permalink

    Dėkingas už įvertinimą.

    Dėl statuso, pripažinimo ir valdžios Virginijus nebent su Živile kaunasi. Tarp mūsų tik politiko-rinkėjo santykiai. Gaila, kad taip ilgai Virginijus to nesuprato.

    Beje, sveikinu Virginijų su kandidatu į merus išrinkimu

  • 2022-09-18 at 12:14
    Permalink

    Virginijui iš visos širdies linkiu sėkmės jo pasirinktame kelyje. Dėl šios priežasties nuoširdžiai prašau, burkite apie save žmones, nedirbkite vienas. Nėra būtina, kad kiekvienas komandos žmogus galvotų tik taip, kaip Jūs. Nuomonės įvairiais klausimais gali ir šiek tiek skirtis. Lenkiu galvą ir prieš Dainių. Tikrai vienas racionaliausių viešai nuomonę reiškiančių žmonių Širvintose. Patirtis sako, jeigu vyrai kausis tarpusavyje dėl statuso, pripažinimo, valdžios ir pan., tai laimės moteris 🙂

  • 2022-09-18 at 10:36
    Permalink

    Ačiū, geras tekstas. Kai ko iš senesnių dalykų nežinojau. Gaila, kad su nutylėjimais, be konkrečių pavardžių.

    Visgi su viskuo sutikti negaliu. Pavyzdžiui, rašote: “Žinau iš pasakojimų, kad su kiekvienu gimnazistu, tėvu buvo pakalbėta…”. Niekas su manimi ir mano vaikais apie nieką NIEKADA nekalbėjo. Tada kyla abejonių ar tikrai kitose dalyse aprašyti dalykai yra objektyviai nušviesti.

    Dėl protesto:
    Esate patys kalti, kad dalyvavo tiek mažai žmonių. Na, nebent nenorėjote, kad dalyvautų nepartiniai. Nesugebėjote net patalpinti kvietimo į protesto akciją “Krašo žiniose”. Pats būčiau už dyką pareklamavęs renginį, jei kas būtų paprašęs. Prieš mitingą čia, “Krašto žinių” komentaruose, kažkas paklausė koks protesto tikslas, sakė gal sudalyvautų. Niekas nesiteikė atsakyti žmogui, Tai ko tada stebėtis, kad niekas nedalyvavo? Atseit, bijojo. Nebijojo. Dalis elementariai nežinojo apie renginį, dalis nesijautė pakviesti, dalis nesuprato net kada renginys vyks (mitingo laikas buvo pakeistas, bet niekas viešai nepaskelbė apie pasikeitimą), dalis nesuprato dėl ko protestuojama.
    Pats dvejojau nueiti-neiti į mitingą. Bet prisiminimai, kad net nesisveikinate gatvėje padėjo apsispręsti.

    Dar daug turiu ką pasakyti aprašyta tema. Bet juk Jūs kitaip manančių pakęsti negalite, o juo labiau, jei dar kažką “mokina”…

Comments are closed.