Akcija „Prieš – po“

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys nuo TS-LKD /
/ Nuotraukų autoriaus /
   2016m. vasaros pabaigoje, nutarus rekonstruoti Širvintų miesto centrinę aikštę, joje esantiems brandiems medžiams buvo iškilusi egzistencinė grėsmė. Jų turėjo nelikti, nes… jie maišė trinkelių jūrai, o gal net visam vandenynui. Ąžuolas, skroblas ir švediškas šermukšnis turėjo virsti malkų krūvele. Nutariau nedelsti, padaryti kuo išsamesnes, gražesnes aikštės ir medžių nuotraukas, informuoti ir perspėti visuomenę, bei ją sutelkti. Tą kartą mums pavyko ir savivaldybės vadovė atsitraukė.
2018m. vasaros pradžioje buvo pristatytas kitas aikštės rekonstrukcijos projektas. Pateiktos vizualizacijos atrodė visai pakenčiamai, ir turint mintyje, kad brandūs pagrindiniai medžiai paliekami, nutariau pritarti. Vis tiek tai juk buvo laimėjimas. Pateikiau pasiūlymus, ir raginau apie ąžuolą palikti bent lajos pločio laisvą vejos plotą. 2018m. rugsėjo 3d. vyko formalus projekto pristatymas, ir kaip dabar matosi, į aptarime dalyvavusių žmonių pasiūlymus nebuvo atsižvelgta.
Jau praeitų metų vasarą matėsi, kad su ąžuolu kažkas negerai. O šiais metais nuo pavasario visi laukėme, kada gi ąžuolas pagaliau išsprogs. Baigėsi pavasaris, vasara įpusėjo…
  Kadangi fotografavau 2016m. rugpjūčio 28 – rugsėjo 15 dienomis, nutariau ir šiais metais sulaukti to paties meto. Lyginti reikia tapačius dalykus. Atsispausdinau 2016m. nuotraukas, pasiėmiau tą patį objektyvą ir ieškojau tų pačių fotografavimo vietų. Kad kuo objektyviau būtų galima lyginti situaciją prieš ir po rekonstrukcijos.
Aikštės rekonstrukcija prasidėjo 2019m. vasarą. 2020m. liepos mėnesį ji buvo baigta. Aikštės atidarymo metu, 2020m. liepos 24d. ąžuolas jau buvo ne toks, kaip 2016m. Daug nereikia, ąžuolai ypatingai jautrūs oro ir vandens trūkumui.
2016m. ąžuolo laja gausi, nors ant žemės šiek tiek lapų. Tokia ji buvo ir 2017, 2018 ir 2019 metais.
2022m. ąžuolo lajos gal tik pusė likę, ant žemės vienas kitas lapas.
Nors tai ir ne Vilniaus istorija, bet pateikiu kaip pavyzdį. Eikite ir kokybiškai fotografuokite tas Vilniaus vietas, kurioms iškyla „rekonstrukcijos“ grėsmė. Gal būt pavyks sutelkti visuomenę, gal pavyks padaryti projektų pakeitimus. O jeigu, ne, tai turėsite neginčijamus įrodymus, kaip buvo prieš rekonstrukciją, ir galėsite lyginti su tuo, ką turite po.
  Žmonių vaizdinė atmintis nėra tobula ir objektyvi. Daug kas užsimiršta, prasideda interpretacijos. Be to, dar priprantama prie permainų.
  Nuotraukų darymas būtų labai stipri žinutė valdžiai, nes ji suprastų, kad visuomenė, ypač aktyvistai yra labai gerai organizuoti ir argumentuoti.

9 thoughts on “Akcija „Prieš – po“

  • 2022-09-25 at 20:47
    Permalink

    Citata: “Tai yra absoliutus melas.”

    Opa! Niekas Jūsų už liežuvio netraukė. Rizikuojate užsidirbti absoliutaus melagio vardą. Prašykite Neringos, kad kuo greičiau ištrintų komentarą, o pirmadienį kolegei nuneškite gėlių. Apsimesime, kad nematėme Jūsų komentaro.

    Tvirtinate, kad tai absoliutus melas. Tai reiškia, kad visas teiginys neteisingas, t.y. Alytė nepasiūlė idėjos medžių nukirsti, komitetas nesutiko tuopas nukirsti, Savivaldybė medžių nenukirto, gyventojai nepatenkinti.
    Man atrodo, šioje vietoje Jūs kaip reikiant viešai apsimelavote. Nebent pateiksite “abosliutų melą” įrodančius faktus. Deja, akivaizdus visiems matomas faktas, kad tuopos nukirstos, teritorija sutvarkyta, gyventojai patenkinti. Nereikia pavydėti tiems, kurie imasi ir bendromis jėgomis padaro kažką gero bendruomenei.

    Niekas nepaneigs ir to fakto, kad pasiūlymas kirsti tuopas subrendo “Širvintų opozicija” feisbuko grupėje, kurią įkūrė Alytė Skeberienė. Netrukus po diskusijų toje grupėje buvo nukirstos tuopos. Yra grupės archyvai, diskusijų liudininkai (aš pats dalyvavau ir puikiai atsimenu kas prie ko). Viską nesunku sugretinti pagal datas.

    Galiu užtikrintai pasakyti, kad jei ne Alytė, tuopos stovėtų kur stovėjusios dar ir šiandien. O jūs patys spręskite – verta jai pasakyti “Ačiū”, ar ne.

  • 2022-09-25 at 16:43
    Permalink

    Dainiui
    Nr.1. “Pavasarį Alytė Skeberienė komitete pateikė siūlymą pašalinti riziką keliančias tuopas prie Sodros. Komitetas pritarė. Savivaldybė įgyvendino. Gyventojai (dauguma) patenkinti. Situacija “win-win” (visi išlošė)”
    Tai yra absoliutus melas. Ar teko kalbėti su Alyte? Ar pasakojo, kaip praėjo bendras komitetų posėdis? Tai būtų gerai jos pačios paklausti, ką kalbėjo merė Živilė. Būtų paprasčiau, nereiktų man apie tai rašyti, nemanau, kad kam nors būtų malonu…
    Nr.2. “Myliu – nemyliu” plika akimi matoma. Tą supratau prieš pusantrų metų.
    Nr.3. Taigi jums nerūpi konservatorių vidaus reikalai… Nesidomėjot savivaldybės politika nuo 2013 metų, tai suprantu, kad sunku apgraibom kažką rankioti.
    Nr.4. Jeigu nesunku, nekomentuokite mano straipsnių. Ačiū.

  • 2022-09-24 at 22:31
    Permalink

    Straipsnio retorika pasirinkta keista. Aikštės projektą sukūrė be kitų partijų ir konservatoriai. Tad labai įdomiai atrodo konservatorių viešas nepasitenkinimas konservatorių sprendimais.

    O jei tikrai norime išgelbėti ąžuolą, tai darykime konkrečius žingsnius. Pvz. pirmadienį šį klausimą juk galima būtų aptarti atitinkame komitete. Gal valdantieji net būtų visai nieko prieš kažko imtis.

    Konkretus gero bendradarbiavimo pavyzdys:
    Pavasarį Alytė Skeberienė komitete pateikė siūlymą pašalinti riziką keliančias tuopas prie Sodros. Komitetas pritarė. Savivaldybė įgyvendino. Gyventojai (dauguma) patenkinti. Situacija “win-win” (visi išlošė)

  • 2022-09-24 at 21:54
    Permalink

    Statutiniai darbuotojai negali priklausyti partijai

  • 2022-09-24 at 19:30
    Permalink

    Tai taip ir įvardinkite: mūsų partija ąžuolo negelbės. Kam tie išvedžiojimai?

  • 2022-09-24 at 19:19
    Permalink

    Kai žmogus moko kitus, knieti paklaust, o ką tu padarei? Nuo pradžios iki galo?

  • 2022-09-24 at 19:15
    Permalink

    Norint išgelbėti ąžuolą, reiktų kviesti aplinkosaugininkus, bet problema ta, kad jie sėdi ne kur kitur, o Vilniaus 45…

    Labai norint galima būtų sukelti rimtus aplinkosaugininkus iš Vilniaus ant kojų. Reikia tuo užsiimti. Bet nėra kam. Opozicinės partijos bedantės. Anot vienos “mes visuomeniniais pagrindais nedirbame”. Eiliniai žmonės asmeninėse problemose paskendę. Ir šiaip jiems tai mažai įdomu. Kas dar belieka?

  • 2022-09-24 at 19:13
    Permalink

    Aš Jums kartoju nuo 2021 vasario. Reikia anksčiau rytais keltis nuo geltonos sofos ir domėtis gyvenimu bei politika. Nieko asmeniško. “Virginijau, nenorite visiems papasakoti?” Būtent, kad, VISI ir žino viską. O tie, kurie miegojo ant geltonos sofos, viską pramiegojo.

  • 2022-09-24 at 18:50
    Permalink

    Čia pretenzijos dėl aikštės kam?

    Širvintų miesto centrinės aikštės projektas buvo pristatytas visuomenei 2016 metais. Kokios partijos tuo metu buvo valdžioje? Virginijau, nenorite visiems papasakoti?

Comments are closed.