Medžio gyvybinė erdvė

    Visose medžių priežiūros ir aplinkos tvarkymo rekomendacijose nurodama, kad medžio apsaugos, jo gyvybinės erdvės zona yra mažiausiai jo lajos pločio. Tai yra, kokia medžio laja, tokia mažiausia teritorija aplink medį turi būti neuždengta, nesuplūkta. Kitaip sakant, žemė turi būti lengva, puri, neužteršta, laidi vandeniui ir orui.
    O kaip yra su Širvintų centrinės aikštės ąžuolu? Vakar buvau pamatuoti. Aišku, lajos pločio pamatavimas yra gan sąlyginis. Lajos plotis ne mažiau 21 metro, laisvas plotas be trinkelių 7,2m.
   Taigi, Karlai, paskaičiuokime. Juk prisimeni, kad S = π*r2. Ir ką turime?
   Kai lajos diametras 21 metras, laisvos žemės plotas turėtų būti 346,23 kv.m.
   Kai paliktos vejos diametras 7,2 metro, laisvos žemės plotas tėra tik 40,7kv.m.
   Skirtumas 8,5 karto. Likusius privalomus 88 procentus ąžuolo gyvybinio ploto užima kieta danga.
   Kas tą kietąją dangą sudaro? Skalda, kartais smulkintas betonas, akmens atsijos ir aišku, naujos betoninės grindinio trinkelės.
   Taigi, Karlai, paklausyk, ar betoninės trinkelės yra chemiškai neutralios? Gal jos yra sterilios, medicininės, chirurginės? Nors ant žaizdos dėk? Tai gal architektai, ir ypač savivaldybės vadovės galėtų užpilti trinkelę vandeniu, palaikyti parą laiko, ir ne tik pačios tą krištolį vandenį paskanautų, bet ir savo vaikams bei anūkams duotų?
  Kas yra dirbęs su šviežiu betonu, tas žino jo skonį ir kvapą. Taigi dabar įsivaizduokime. Šaknys, kurios trukdo, nukapojamos. Ant jų pilama žvyras, ar net smulkintas betonas. Viskas sutankinama. Po to atsijos. Ir galiausiai stipriai dvokiančios ir rankas graužiančios šviežios betoninės trinkelės. Ir vanduo, kuris nenubėga į šalį, kai prasisunkia pro šį sumuštinį tampa su gyvybe nesuderinamu cheminiu kokteiliu. Keli metai ir medžio nėra. Kaip ir palikom, nenukapojom… Bet kokia bėda, nudžiūvo…
   Gyvybinė erdvė aplink medį reikalinga ne tik vandeniui, bet ir orui į dirvožemį patekti. Todėl sutankinta struktūra nieko bendro su oro ir vandens praleidimu neturi.
   Bet tie papildomi 300kv.m trinkelių, taip šildo rangovų ir savivaldybės vadovių širdį. Ir ne tik.

2 thoughts on “Medžio gyvybinė erdvė

  • 2022-09-28 at 13:31
    Permalink

    visi žinome kiek metų reikia medžiui užaugti, tai ne mūsų nuosavybė, nes ir ateityje vaikai turi matyti gamtos naturalų grožį. Gaila.

  • 2022-09-26 at 17:47
    Permalink

    Baigėsi komitetų posėdžiai. Ir?…

    Kaip malkos? Kaip ąžuolas?

Comments are closed.