Senatvė – metas patirti tai, kam neliko laiko jaunystėje

Ar matėte, kokios gražios, uždegančios rudens spalvos? Gyvenimo ruduo ne mažiau gražus. Nuotrauka Neringos Tuškevičienės . 2017 m.

Pirmą kartą publikuota 2021-10-01

    Kai ėmė plaukti sveikinimai pagyvenusių žmonių dienos proga, kuriuos turėjau įkelti į „Krašto žinias“, susimąsčiau: o kas ta pagyvenusių žmonių diena? Ar tai šventė?

   Įvairiais gyvenimo etapais, bent jau man, kai kurie žmonės atrodė gerokai pagyvenę, o kartais net labai seni. Buvo laikas, kai keturiasdešimtmečiai atrodė TOOOKIE seni… Rodės, kaip tiek gyvent galima.

   Dar visai neseniai, kai kartą pasveikinau savo 64 metų tėtį su pagyvenusių žmonių diena, išgirdau jo pasipiktinimą. Jis tuomet supyko, nes nesijautė pagyvenęs.

   Šio meto senjorai yra be galo stiprūs. Tai jie iškentė tremties, karo baisumus. Jie mūsų tėvus augino be mišinukų, sauskelnių. Tai jie daugumą maisto produktų auginosi patys, o ne pirko parduotuvėse. Ar mes dabar taip sugebėtume? Ar eitume keletą ar keliolika kilometrų į mokyklą, bažnyčią, turgų? Ar skalbtume eketėje?

    Ar matėte, kokios gražios, uždegančios rudens spalvos? Gyvenimo ruduo ne mažiau gražus.

  Šiandien tėvų neturiu, tad ir senatvės negaliu realiai suvokti. Tačiau tenka bendrauti su rajono „Bočiais“. Ir mano sąmonė piešia tai, ką mato akys. O jos mato neįtikėtinus vaizdus: mūsų senjorai yra aktyvūs įvairiose veiklose: keliauja, bendrauja, domisi naujovėmis, sportuoja, mokosi trečiajame universitete. Žinias internete skaito, komentuoja. O kokios smagios jų šventės! Ir žinote ką? O gi kai kurie jų vis dar dirba, aktyviai veikia ne tik „Bočių“ organizacijoje, bet ir bendruomenėse, saviveikloje.

   Žinoma, negaliu užsimerkti matydama namuose ir savyje užsidariusius žmones. Nebūtinai vyresnio amžiaus. Nepalikime jų vienų…

   Tad šiandien, kai diena skirta pasirūpinti vyresnių žmonių gerove, noriu padrąsinti mūsų senjorus drąsiau imtis to, ko negalėjo sau leisti jaunystėje. Veikite tai, kas šiandien teikia džiaugsmą ir kelia nuotaiką. Ir neužmirškite valdžiai išsakyti savo lūkesčių.

   Žinote, esu skaičiusi juokelį: „aš vis keliauju, draugus lankau, tad kai senatvė ateina pas mane – manęs namuose neranda.“

   Tad ir Jums linkiu – lai Jūsų širdys dainuoja jaunystę, lai energija ir puiki nuotaika skatina ieškoti, atrasti, pažinti. Lai liūdesys ir ligos vis neranda Jūsų namuose.

   Apkabinu tokius savais tapusius „bočelius“ ir kiekvieną šiek tiek daugiau gyvenimo mačiusį. Jūs mums reikalingi kasdien.

Su Jumis ir dėl Jūsų

Neringa ir „Krašto žinios“

P.S. atsivertusi kalendorių supratau, kodėl mūsų senjorai tokie šaunūs. Štai kiek progų šiandien reikia spėti paminėti:

Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena
Pasaulinė vegetarų diena
Pasaulinė muzikos diena
Tarptautinė kavos diena
Lietuvos kelių policijos diena
Tarptautinė šypsenos diena

 

One thought on “Senatvė – metas patirti tai, kam neliko laiko jaunystėje

  • 2021-10-01 at 10:14
    Permalink

    Ačiū už idėją. Nusivesiu mamą į restoraną. Ji ten dar nebuvus

Comments are closed.