Apie savivaldą artėjant rinkimams

Neringa Tuškevičienė: Politikas, kaip ir vairuotojas, atsako už tuos, kas keliauja kartu.

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

  „Jums reikia naujo vado…“ viename visiems gerai žinomame animaciniame filme liūtas taria savo gentainiams. Oi, koks sąmyšis kyla iš netikėtumo ir baimės… Kad ir kaip keiktume savo vadus (valdžią), bet juos jau pažįstame ir kiekviena naujovė kelia milžinišką nerimą. Tai normalu.

   Šiemet Vietos savivaldos diena praktiškai sutampa su rinkimų politinės agitacijos pradžia. Nors ji prasidėjo penktadienį, bet… na kas gi ką pradeda prieš savaitgalį…

   Šį kartą noriu pakalbėti apie artėjančius rinkimus ir kaip nesuklysti renkantis.

   Vėl ir vėl sulauksime begalės pažadų, mūsų pašto dėžutes užkimš atvirukai „su galvomis“,  kitaip tariant – kandidatų veidais. Visi tokie gražūs, „paturbinti“, kaip sakytų kai kurie, arba „pafotošopinti“, kaip sakytų jaunimas. Juk taip norisi atrodyti gražesniu, nei esi, geresniu, nei galėtum būti, protingesniu už priešininką. Juk taip gera matyti krislą kito akyje, kai tavojoje visas rąstas guli…

   Tai visgi, kaip reikėtų rinktis, kad jau kitą rytą po rinkimų nereikėtų nagų graužtis?

   Jau kurį laiką dirbdama labai arti politikų, pastebėjau keletą labai svarbių, plika akimi matomų dalykų, į kuriuos kartais nekreipiame dėmesio. Ir šį kartą nedalinsiu politikų į valdančiuosius ir opoziciją, į tuos, kurie man mieli ir tuos, kurie gal sukelia neigiamus jausmus.

Politikas, kaip ir vairuotojas, atsako už tuos, kas keliauja kartu. Neringa Tuškevičienė

   Kaskart lygiai taip pat, kaip ir kiekvienas rinkėjas, galvoju, už kurį kandidatą balsuoti, kad mano ir mano vaikų gyvenimas būtų geresnis. Juo labiau, kad man dažnai tenka išgirsti, o ir patirti, kad esu naivi, lengvai pasitikiu žmonėmis, o po to jie mane nuvilia.

   Pirmas ir, ko gero, svarbiausias kriterijus – ar vykdo savo pažadus. Ne kaip papuola, o kaip žadėjo. Ar veiksmai nesiskiria nuo žodžių. Žinote, kaip būna – pažada, o paskui nepadaro ir dar kitus kaltina. Labai patogu, kai žadi tai, ko jau tuomet žinojai negalėsiantis padaryti. Nėra nieko baisiau, kaip politikas, kuris žada tai, ko niekada negalės padaryti (dėl įstatymų, dėl bendrų pasikeitimų, dėl dar kokių kitų priežasčių). Čia kaip toj patarlėj „pažadėjo – patiešijo, netęsėjo – negriešijo..“ Gal ir taip, bet ar keisis mūsų gyvenimai, kai bus žadama ir nedaroma…

  Svarbu ir žmogaus prioritetai. Juk ir mes esame skirtingi, ir kiekvienam mūsų skirti dalykai yra svarbiausi. Vienam svarbu geresnę mašiną nusipirkti, o kitas džiaugsis sveikas būdamas. Tad nutarkime, kas svarbu mums ir tuomet tokių pačių vertybių ieškokime kandidatuose.

   Kitas svarbus kriterijus, kaip žmogus elgiasi ekstremaliose situacijos. Ar moka susikaupti, nepanikuoti, ramiai tęsti savo darbus. Kaip elgiasi, jei kiti nusisuka? Tęsia darbus ar pasislepia? Žinote tokių istorijų?

   O kaip būsimas ar esamas politikas reaguoja į pergales? Vienas nuopelnus prisiima ar visgi prisimena ir komandą, dirbusią kartu?

   Ir dar. O kaip reaguojama į oponentus, kitaip vadinamus priešininkais? Jei kritikuojant priešininko darbus gebama išlaikyti mandagų oficialų toną – valio, o jei oponentas menkinamas ir žeminamas… Pagalvokim, ar to tikimės iš politiko?

   Ir svarbiausias kriterijus – kaip kandidatas elgiasi su žmonėmis, kurie yra jo kelyje, kurie yra jo bendraminčiai, bendražygiai ar dar kaip kitaip juos galima pavadinti. Šiandien tikrai žinau. Jei kandidatas yra išdavęs savą, jis išduos bet ką. Patys sąžiningai pagalvokime ir rasime pavyzdžių.

   Tad būkime atidūs. Ne tik girdėkime, kas yra kalbama, bet ir matykime kiekvieno kandidato elgesį. Jis parodys, kas yra kas ir ar vertas būti naujuoju vadu.

   Iki rinkimų dar yra laiko. Tyliai stebėkime JUOS, nagrinėkime, analizuokime ir tik pasitarę su savimi priimkime sprendimą. Jei spręsime nesigrumdami su savo sąžine – tikėtina, kad ir išsirinksime teisingai.

   Ne veltui sakoma: valdžia – visuomenės veidrodis. O tai reiškia – visų mūsų.

   Šiandien minime Vietos savivaldos dieną. Tai svarbi visos bendruomenės šventė, kadangi tik nuo mūsų visų priklauso, kokią savivaldą sukursime ir koks bus Širvintų rajonas ateityje. O kiekvieno valdininko priedermė – tarnauti kiekvienam žmogui, kiekvienai bendruomenei.

   Su švente, sveikinu kiekvieną rinkėją ir kiekvieną išrinktą TARNAUTI ŽMOGUI.

P.S. Jei komentaruose parašysite, kokios dar savybės svarbios renkantis kandidatą, tie komentarai bus patvirtinti ir matomi visiems. Tik iškart įspėju – jokių pavardžių – nes politinė reklama yra apmokęstinama pagal VRK deklaruotus įkainius.

12 thoughts on “Apie savivaldą artėjant rinkimams

  • 2022-10-20 at 12:33
    Permalink

    Citata: “Kada pagaliau Širvintose bus vadovas žmogus, kurio niekas nebijotų, gerbtų, turėtume su kuo pasitarti, bet kokiais klausimais, kartu būtų galima spręsti problemas. Jeigu toks atsirastų, žmonėms būtų didelė palaima”

    Jeigu Lietuvos Prezidentas išrinktas iš 3000000 žmonių tarpo kai kam vis tiek stipriai kliūva, tai ko norėti iš mažytės provincijos potencialaus naujo vadovo/vadovės? Ar ne per daug reikalavimų keliame vieni kitiems?

  • 2022-10-19 at 13:24
    Permalink

    Ilgus metus pragyvenau, bet to, kas vyksta paskutiniu laiku rajone nemačiau. Gyventojams rajono valdžia makaronus kabina ir dar taip kabina. Širvintos įsiskolinusios tiek, kad jau skolinimo visus koeficientus pasiekė. Kodėl šiemet, jokie darbai nevykdomi? Jau miesto centras sutvarkytas ir viskas, tuo ir rajono teritorija baigėsi? O kas darosi už 300 m. nuo miesto centro, niekas nemato? Kas atsakys už ąžuolo sunaikinimą prie savivaldybės pastato? Šiuo metu pagal spaudos informaciją vadovė (kuri yra pasisėmus “DIDELĖS DIDELĖS PATIRTIES” Širvintose) atstovauja Regionų partijoje rengiant rinkimines programas, o kas dirba tiesioginį darbą?
    Kada pagaliau Širvintose bus vadovas žmogus, kurio niekas nebijotų, gerbtų, turėtume su kuo pasitarti, bet kokiais klausimais, kartu būtų galima spręsti problemas. Jeigu toks atsirastų, žmonėms būtų didelė palaima.

  • 2022-10-15 at 08:17
    Permalink

    Vienvaldystė neatsirado savaime. Ją nulėmė rinkėjai. Kovo 5 dieną parodys ar ji bus toliau tęsiama.

  • 2022-10-14 at 13:56
    Permalink

    Keisti komentatorių argumentai. Jei taptumėte merais, dovanų, padėkų neteiktumetė, ar kaip?
    Kartais atrodo, kad savo neveiklumą bandote maskuoti valdančiųjų kritika. Ir pinigai čia ne svarbiausiąs dalykas. Nuvažiuoti pasveikinti vieną ar kitą asmenį pinigų daug nereikia, o ir feisbukas visiškiems tinginiams pagelbėti sukurtas yra. Galima kiekvieną asmeniškai pasveikinti internetu

  • 2022-10-14 at 13:35
    Permalink

    Savivaldos Širvintose nėra. Yra autokratiška vienvaldystė. Per beveik aštuoneris metus viskas vyko, vyko ir įvyko. Šiuo metu pilnas FB p. Pinskaus ir ponios padėkos raštų. Be komentarų….

  • 2022-10-13 at 12:08
    Permalink

    Viskas priklauso nuo rinkimuose dalyvaujančių kandidatų aktyvumo. Nuo to, ar jie patys siekia kiek įmanoma geresnių rinkimų rezultatų. Ir nuo to, ar tariamasi su atstovaujantiems kitoms partijoms. Tik aktyvumas lemia, ar kituose savivaldybių rinkimuose bus skirta partinių pinigų.

  • 2022-10-10 at 20:47
    Permalink

    Man mero darbai asuocijuojasi su gyvenimu gimusio žmogaus, kuriam tik gimus reikia turėti:
    1. Medicinos sveikatos paslaugas;
    2. Tėvelius, kurie turėtų stogą (su patogumais) virš galvos;
    3. Kad tėveliai turėtų darbo ir tas darbas būtų apmokamas, kad
    galėtų šeima gyventi be streso.
    4. Švietimas visapusis;
    5. Komunikacija;
    O aš prieš kandidatų gražius demonstruojamus paveiksliukus prieš rinkimus, kadangi tie paveiksliukai popieriuke gražiai atrodo, o faktiškai jų maža dalis įgyvendinama. Kategoriška esu prieš feisbukinius kandidatus, kadangi nuotraukos; su žinomais žmonėmis, ideali šeima, akimirkos iš scenos, senukų glostymas, ašaros – yra vaidyba, montavias.

  • 2022-10-10 at 19:52
    Permalink

    eikit jūs jedreni feni- politikai blyn. nuo rinkimų iki rinkimų. o kas tame tarpe? pirmus metus- veje kokie blogi buvę. ir paskutintus metus- vaje kokie prasti bus ateinantys.

  • 2022-10-10 at 18:11
    Permalink

    “kokius KONKREČIUS planus, projektus kandidatas/partija gali pasiūlyti Širvintų miestui/rajonui 2023-2027 metams”

    Ypač kas liečia švietimą ir naujas darbo vietas.
    Grožio, pramogų ir grindinio jau užtenka

  • 2022-10-10 at 13:01
    Permalink

    Kai kurie gyvena tik rinkimais. Visą kadenciją tyli pasislėpę, o prieš pat rinkimus jau kad kritikuoja, kad žada. Už tokius nebalsuosiu – nenorėčiau, kad meras taip slapstytųsi.

  • 2022-10-10 at 12:00
    Permalink

    Gerb. Neringa, nėra tokio politiko Širvintų rajone, kuris atitiktų bent didžiąją dalį išvardintų kriterijų. O tuomet prasideda ginčai: kas svarbiau – 2 punktas ar 4?

    Man vienas iš svarbiausių kriterijų renkantis – kokius KONKREČIUS planus, projektus kandidatas/partija gali pasiūlyti Širvintų miestui/rajonui 2023-2027 metams.

Comments are closed.