Lūpdažių ar duonos?

   Spalio 27 d. tarybos posėdžiui pateikta 15 sprendimų projektų. Apie kai kuriuos iš jų labai trumpai, o dėl kai kurių padiskutuokim.

   Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktorei Ingridai Baltušytei buvo siūloma skirti 15 procentų pareiginės algos priedą už tarnybos Lietuvos valstybei stažą. Apie priedus jau ne kartą buvo diskutuota, tad šiam kartui tik informuoju.

   Ir vėl koreguojamas 2022-2024 m. strateginis veiklos planas. Kokie pokyčiai jame? Ogi neužteko iš savivaldybės biudžeto skirtų 120 tūkst. eurų įvairios veiklos išlaidoms, tad dar iš biudžeto pridedama 15 tūkst. eurų. Apie šią biudžeto eilutę jau seniai keliame klausimus posėdžiuose, siuntėme prašymus susipažinti su išlaidas pagrindžiančiais dokumentais, bet išsamių atsakymų vis negauname. Primenu, kad be šių lėšų iš biudžeto dar skiriamos lėšos reprezentacinėms išlaidoms – 8 tūkst. eurų (pagal tą patį funkcinės klasifikacijos kodą, kaip ir „Įvairios veiklos išlaidos“), leidybai ir informacijos teikimui – dar 10 tūkst. eurų. Taigi taškomės, net purslai į šonus laksto. O gal kažkas lėšas  rinkimams jau kaupia?

  Jau metų pradžioje, svarstant biudžetą daug diskusijų kėlė planuojamos lėšos keleivių vežimo paslaugoms – 210 tūkst. eurų iš savivaldybės biudžeto. Primenu, kad rajono vadovės tiek dantis šiepė ant buvusios valdžios dėl koncesijos sutarties. O kas dabar paaiškėja? Net ir planuojamų metų pradžioje paskirti 210 tūkst. eurų neužteko, tad ši eilutė didinama iki 446 tūkst. eurų. Štai kiek lėšų jau šiais metais pareikalavo koncesijos sutarties nutraukimas ir šių paslaugų perėmimas. O ar pagerėjo susisiekimo paslaugų kokybė „už tiek tūkstančių“? Klausimas, nes kažkaip neteko nagrinėti labai daug sprendimo projektų susijusių su šia sritimi. Tik vis pažadai ir pažadai: nupirksime autobusus, derinsime maršrutus. O gal dabar jau ir pažadai tūkstančius kainuoja? Pasirodo, kad kiekvienais metais „anai valdžiai“ iš biudžeto pavykdavo sutaupyti tuos tūkstančius ir juos skirti kitoms rajono gyventojų reikmėms.

  Keičiama „Ūkininkų rėmimo“ eilutė – čia lieka tik 100 eurų! Taip, taip, Jūs gerai perskaitėte – 100 eurų. Ei, ūkininkai, suskubkite, TOKIE pinigai tikrai labai Jums pagelbėtų ūkį rajone kelti. Jei visi draugiškai pasidalinsite, tai gal po kokius 2 eurus ir gausite.

  Mažėja lėšos būsto pritaikymo neįgaliesiems eilutėje. Ar neturime tam poreikio, ar niekas nesikreipia? Bandžiau šito paklausti komitetų posėdžio metu ir dar kartą šiandien, tarybos posėdžio metu. Nebuvo atsakyta net kokia suma mažinamos lėšos. Po antradienį vykusio komiteto posėdžio mane pasiekė informacija, kad buvo atsakyta vienam asmeniui, besikreipiančiam dėl būsto (konkrečiau – vonios) pritaikymo neįgaliam asmeniui. Jis gavo atsakymą neva tam nėra pinigų. Kai pasidalinau šia informacija posėdžio metu ir paprašiau paaiškinimo, merė vėl nutraukė paklausimą ir pareplikavo, kad klausiu nelaiku. Pala pala, juk būtent šiandien buvo pateiktas sprendimas dėl strateginio veiklos plano patvirtinimo pakeitimo, kuriame kaip tik keičiama šios eilutės suma.  Bent einant į posėdžius merei reikėtų pakelti galvą nuo Facebook‘o ir galvoti apie darbą ir su juo susijusius sprendimus. Tad šis klausimas taip ir liko neatsakytas. O gal todėl, kad tokiu sprendimu prieš rinkėjus nepamojuosi.

  Pateiktas sprendimo projektas dėl 2022 m. biudžeto dalinio pakeitimo. Į akis krenta asignavimų darbo užmokesčiams mažėjimas. Kokia to priežastis? Ar Jus įtikina komitetų posėdžio metu gautas atsakymas į šį klausimą, kad tai įtakoja neva darbuotojų ligos, nedarbingumo dienos.

  Posėdžiui pateiktas sprendimas dėl želdynų ir želdinių būklės stebėsenos programos tvirtinimo. Įdomius faktus gali paskaityti Kraštovaizdžio ir želdynų ekspertų grupės pateiktoje programoje esamos būklės analizės skyriuje. Pacituosiu: „6.1.Miestų ir miestelių gatvėse sąlygos medžiams augti nėra palankios. Čia žemė aplink šaknis dažnai yra uždengta kieta asfalto ar betono plytelių danga, medžių polajų atvira dirva arba veja yra trypiama, jaučiamas nuolatinis drėgmės trūkumas, šaknis veikia transporto eismo keliama vibracija. Po dirbtine danga dirvožemio temperatūra šaknų sistemos zonoje karštomis dienomis pasiekia 25–30 °C. Jeigu aplink medį uždėtos metalinės grotelės, po jomis temperatūra būna dar 5 °C aukštesnė. Be to, medžiai gatvių želdiniuose veikiami miesto pramonės įmonių ir transporto sukeltos oro taršos, ant šaknų ir net lajų patenka žiemą barstomos įvairios druskos ir jų mišinių. Nepalankių augimo sąlygų nualinti augalai tampa neatsparūs biotiniams veiksniams, t. y. patogeniniams mikroorganizmams ir kenkėjams“. „6.3…..Širvintų rajono savivaldybės urbanistiniuose želdiniuose….. vyrauja mažalapė liepa (Tilia cordata Mill.). Tyrimai parodė, kad iš plačiau paplitusių rūšių pakantesnė biotiniams ir abiotiniams veiksniams yra europinė liepa (Tilia europea L.). Blogiausiai nepalankias augimo sąlygas gatvėje pakenčia kaip tik mažalapė liepa…..“. Tai kokia išvada? Sodinam, kas papuola, nesitariam su specialistais, o tuomet vėl perkam naujus medžius, persodinam, mokam už darbus. Ir taip vėl ir vėl švaistom biudžeto lėšas. Baisus dalykas – neūkiškumas. Bet kai rajono biudžete tvarkomasi kaip nuosavoje piniginėje, tai „lūpdažiams“ sau skiriamas didesnis prioritetas nei duonai liaudžiai.

P.S. Bus leidžiami tik tiesiogiai su tekstu susiję komentarai. Jokios politinės reklamos / antireklamos nepraleisime. Krašto žinios

3 thoughts on “Lūpdažių ar duonos?

  • 2022-10-28 at 20:16
    Permalink

    Kokybiški lūpdažai “labai reikalingi”, nes turime nuotraukose gražiai atrodyti.

    Įdomu, kurio žmogaus nuotraukos spausdinamos daugiausiai yra laikraštyje “Širvintų kraštas”. Bet nuotraukų gausa ne visą laiką atspindi žmogaus darbus.
    Įdomu kiek Širvintose medžių sodinimui išleista pinigų? Kiek iš pasodintų medžių jų išdžiūvo ir buvo atsodinti?
    Kiek matau 2022 m. 40 proc. pušelių išdžiūvo. Kas neša ataskomybę už tai?
    Ar dabar, kai savivaldai duota didelės teisės visose srityse, tai niekas atsakomybės už nieką neneša? Padarau blogai, tada vėl pinigai imami iš biudžeto vėl daroma iš naujo, neskaičiuojant nuostolių. Rajono gyventojai apie tokius dalykus informacijos negauna. Jie mato daug nuotraukų, kuriose vyrauja šypsena, kuri tikrai neatitinka realybės, tikrovės.
    Širvintose turėtų keistis iš pagrindų valdžios bendravimas su visuomene.

  • 2022-10-27 at 21:10
    Permalink

    Negi šiuo metu rinkėjai jokios pagalbos negali gauti iš niekur, norint gauti konkrečią informaciją apie lėšų panaudojimą?
    O gal kas žino, kur reikia kreiptis? Tokia padėtis toliau tęstis neturėtų.
    Gal reikia kreiptis į televizijos laidas, žurnalistus ir kelti šį klausimą viešumon?
    Kodėl nėra jokios finansinės informacijos skelbiama savivaldybės finansuojamame laikraštyje “Širvintų kraštas”?

  • 2022-10-27 at 19:08
    Permalink

    Ne tik taryba ,bet ir gyventojai turi teisę žinoti kur leidžiami pinigai.Nesuprantu,kaip gali savivaldybė nepateikti ataskaitos savo rinkėjams.Gal teismo pagalbos prašyt?

Comments are closed.