Rinkimams artėjant. Svarbesnės datos

 Norim to ar ne, bet rinkimai nenumaldomai artėja. Dažnai tenka išgirsti įvairiausių replikų, kad vis dar nėra skelbiami kandidatai, kad rinkėja snieko nežino. Tda nusprendžiau panagrinėti ir skaitytojus supažindinti su svarbiausiomis datomis, kada ir kas turėtų įvykti iki rinkimų.

  • Iki rinkimų likus 110 dienų, tai yra iki 2022 11 15 VRK paskelbia renkamų savivaldybių tarybų narių skaičių.
  • IKi rinkimų likus 95 dienoms, tai yra 2022 11 30 VRK sudaro savivaldybių rinkimų komisijas. Komisijų nariai per 15 dienų nuo paskyrimo dienos duoda rašytinius pasižadėjimus.
  • Likus 60 dienų iki rinkimų, tai yra ki 2023 01 04 rinkėjai ir kandidatai turi būti deklaravę gyvenamąją vietą toje savivaldybėje. Tai reiškia, kad tiek kandidatuoti, tiek balsuoti galima tik savo deklaruotoje savivaldybėje. Balsuoti galima ir kitose savivaldybėse, bet tik už tos svaivaldybės kandidatus, kurioje esate deklaravę gyvenamąją vietą.
  • Likus mėnesiui iki rinkimų, tai bus 2023 02 02 – paskutinė diena, kai VRK priima sprendimą registruoti kandidatą ir (arba) kandidatų sąrašą arba jų neregistruoti.
  • Vasario 3 dieną visi kandidatai į merus ir į rajono tarybą bus skelbiami VRK svetainėje. Kandidatams, partijoms, sąrašams priskiriami rinkimų numeriai.
  • Likus 8 dienoms iki rinkimų (2023 02 25) baigiamas pranešimų apie rinkimus įteikimas rinkėjams. Kartu su pranešimu rinkėjui įteikiamas leidinys su kandidatų, kandidatų sąrašų rinkimų programomis.
  • Nuo 2023 02 28 iki 2023 03 02 balsavimas iki rinkimų dienos organizuojamas savivaldybės pastate ar (ir) kitose balsavimui tinkamose ir su savivaldybės administracija suderintose patalpose nuo 7 val. iki 20 val.
  • 2023 03 03 ir 04 dienomis vykdomas balsavimas namuose. Balsavimo vokus, išankstinius balsavimo lakštus ir rinkimų biuletenius rinkėjams, kurie įrašyti į namuose balsuojančių rinkimų apylinkės rinkėjų sąrašą ir kurie yra šios rinkimų apylinkės rinkėjai, į namus pristato ne mažiau kaip du apylinkės rinkimų komisijos nariai (balsavimas vyksta nuo 8 iki 20 val.).
  • Ne vėliau kaip likus 3 d. iki rinkimų gali būti skelbiama kompromituojanti informacija visuomenės informavimo priemonėje, taip pat paskutiniame iki rinkimų periodiniame leidinyje. Šis reikalavimas galioja ir socialiniams tinkalams. Iki tos dienos paskelbus neigiamą informaciją privaloma suteikti galimybę ją paneigti arba paaiškinti kritikuojamam kandidatui.
  • Nuo 2023 03 05 07:00 iki 20:00 val. vyksta balsavimas apylinkėse. Kiekvienas rinkėja sturi teisę balsuoti už tą, ką mano esantį vertą ir niekam neprivalo dėl savo pasirinkimo atsiskaityti.
  • Per 7 dienas nuo rinkimų VRK tvirtina galutinius rinkimų rezultatus ir oficialiai skelbia Teisės aktų registre.
  • Prireikus po dviejų savaičių organizuojamas pakartotinis balsavimas, kurio metu galutinai išrenkamas kandidatas į merus.

   Tie, kam smalsu smulkiau pastudijuoti rinkimų tvarkas ir grafikus, pridedu nuorodą, kurioje rasite atsakymus į pagrindinius savo klausimus. Iki rinkimų dar liko laiko, tad gerai apgalvokime, kam rekomenduotume kandidatuoti ir už ką balsuosime. Nuo to priklausys mūsų ateinantys 4 metai.

2023 M. KOVO 5 D. SAVIVALDYBIŲ TARYBŲ IR MERŲ RINKIMŲ GRAFIKAS

 

4 thoughts on “Rinkimams artėjant. Svarbesnės datos

  • 2022-11-30 at 09:27
    Permalink

    2022 m. lapkričio mėn. 29 d.
    Rinkimus Širvintų rajone organizuos Jūratė Meškutavičienė.
    Širvintų rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininke patvirtinta LIETUVOS REGIONŲ PARTIJOS pasiūlyta Jūratė Meškutavičienė, kuri dirba taip pat savivaldybėje.
    Ar dar neaišku, kas laimės rinkimus į merus?

  • 2022-11-18 at 17:18
    Permalink

    Jei kandidatas nenori gyventi ten, kur deklaruoja, tai signalas, kad kažkas negerai. Už tokį nebalsuočiau

  • 2022-11-18 at 15:39
    Permalink

    Turi deklaruoti gyvenamąją vietą toje savivaldybėje, kurioje kandidatuojate. Tai jeigu kandidatas negyvena, o deklaruoja tik tam tikslui, kad kandidatuoti į merus yra normalu?
    O meru tegul būna tas žmogus, kuris gyvena realų žmogaus gyvenimą, pagal tuo metu esančias sąlygas, esantį biudžetą, mokantis išklausyti žmones, priimti ir jų nuomonę, turi būti ūkiškas.
    Turėtų rūpėti pirmiausiai gyventojų realus gyvenimas, jų problemos, o paskui prabanga.

  • 2022-11-16 at 12:38
    Permalink

    Citata: “Dažnai tenka išgirsti įvairiausių replikų, kad vis dar nėra skelbiami kandidatai, kad rinkėjas nieko nežino”

    O! Bet argi tai netiesa? Pagal politinį aktyvumą užimame 58-60 vietą iš 60 savivaldybių:
    https://www.vrk.lt/politines-kampanijos-dalyviai-2023-sav?srcUrl=/politKamp/1484/dalyviai/dalyviaiPagalApygardas.html

    Išeina vienas kitas straipsnis apie… merę. Bet mums, rinkėjams, ne merė įdomi. Įdomu tik tai, ką galite pasiūlyti konkretaus apie Širvintų rajono ateitį, kiekvienam širvintiškiui asmeniškai

Comments are closed.