Jaunimas turi žinoti – už rūkymą baudžiama

   Visais laikais suaugusieji skundėsi, kad jaunimas aplink mokyklas itin gausiai rūko. Tiesa, pastaruoju metu rūkalai pasikeitė. Vietoj paprastų cigarečių naudojamos elektroninės. Sako, kad jos nėra tokios pavojingos. Bet niekas neakcentuoja, kad jų surūkoma gerokai daugiau, tad nikotino dozes jaunimas gauna didesnes.

  Kol suaugusieji skundžiasi aplink rūkančiais paaugliais, mokyklų kolektyvai skėsčioja rankomis. Naujosios cigaretės sunkiai užuodžiamos ir lengvai maišomos su kvepalais. Tad negali būti šimtu procentų tikras, jog paauglys rūkė. O rizikuoti neteisingai apkaltinant niekas nenori. Juo labiau, kad kai kuriuos rūkančius paauglius ir tėvai gina.

  Prieš keletą metų teko girdėti atvejį, kai į vieną mūsų rajono mokyklą atvyko kurjeris ir atvežė paaugliui siuntą. O socialinei darbuotojai kilus įtarimui ir paauglio paprašius atidaryti dėžę, joje rasta elektroninė cigaretė.

  Šį kartą “Krašto žinios” domėjosi apie situaciją mūsų rajone. Ar dažnai skundžiamasi rūkančiais paaugliais, kiek jų išaiškinama, kokia numatyta atsakomybė. Tikimės, kad pareigūnų pasakojimai paskatins bent vieną rūkalių susimąstyti. Į klausimus atsakė Širvintų rajono policijos komisariato viršininkas Sigitas Urbonas:

Kokia situacija dėl rūkymo yra Širvintų rajone? Ar piliečiai, mokymo įstaigos kreipiasi dėl viešose vietose rūkančių paauglių? Kokia mūsų rajono statistika?

– 2022 metų laikotarpyje nuo sausio 1 d. iki spalio 31 d. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Širvintų rajono policijos komisariate nebuvo pradėta administracinių nusižengimų teisenų dėl nepilnamečių tabako gaminių ar susijusių gaminių vartojimo ar jų turėjimo.

Širvintų rajone esančiose mokyklose, Širvintų rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnės kartu su Kaišiadorių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro sveikatos

priežiūros specialistėmis vykdo bendrąją prevenci nepilnamečiams Elektroninių cigarečių žala sveikatai ir nepilnamečių teisinė atsakomybė“ dėl tabako gaminių ar susijusių gaminių vartojimo ar jų turėjimo. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Širvintų rajono policijos komisariato veiklos ir reagavimo funkcijas atliekantys pareigūnai kiekvieną mėnesį vykdo policines (prevencines) priemones pagal parengtus planusDėl nepilnamečių susibūrimo vietų nustatymo bei nepilnamečių daromų teisės pažeidimų“. Šiais metais kreipėsi Širvintų gimnazija dėl mokinės, kuri pamokos metu rūkė elektroninę cigaretę, kadangi mokinė pilnametė, jai buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas pagal LR ANK 492 str. 1 d.

Pilnametė buvo nubausta. O kaip su rūkančiais nepilnamečiais? Ar jiems taikoma kažkokia atsakomybė už rūkymą?

– Atsakydami į Jūsų paklausimą: „dėl nepilnamečių rūkymo“, informuojame, kad pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso (toliau – ANK) 492 straipsnioLietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme nustatytas tabako gaminių ar susijusių gaminių vartojimo ar jų turėjimo ribojimo pažeidimas“ 1 dalis užtraukia baudą nuo 20 eurų iki 50 eurų. 2 dalis, šio straipsnio 1 dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai užtraukia baudą nuo 50 eurų iki 90 eurų. Už šio straipsnio 1,2 dalyse numatytus administracinius nusižengimus privaloma skirti tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimą.

Pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksą atsako asmenys sulaukę 16 metų amžiaus (sprendimą priima teismas). Apie nepilnamečių (iki 16 metų amžiaus) padarytą teisės pažeidimą suvedama į administracinių nusižengimų registrą ir atlikus tyrimą informaciją perduodama Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktoriui .

Kartais atrodo, kad paaugliai tapo nevaldomi. Kur gali kreiptis piliečiai, pastebėję rūkančius paauglius?

– Taip pat informuojame, kad gavus informaciją viešoje erdvėje, apie galbūt padarytą nusikalstamą veiką arba administracinį nusižengimą, policijos pareigūnai patikrina informaciją ir įstatymų nustatyta tvarka priima procesinį sprendimą.

Taip pat pranešame, kad policijos pareigūnai pagal savo kompetenciją visada suteiks Jums informaciją, konsultuos ir patars visais klausimais, susijusiais Jūsų saugumu, užtikrinant viešąją tvarką ir Jūsų turto saugumą. Raginame gyventojus burtis ir kurti „Saugios kaimynystės“ grupes. Įsigilinę ir supratę vieni kitų problemas ir poreikius bendruomenė, policija ir savivalda padeda ir dirba kartu, mažindami nusikalstamumą. Kilus klausimams, siūlytume kreiptis į Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Širvintų rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnes Olesią Fedotovą, el.p. olesia.fedotova@policija.lt. ir Gintą Čepienę, el.p. ginta.cepiene@policija.lt.

Apie teisės pažeidimą ar nusikalstamą veiką galima pranešti pasinaudojus Policijos elektroninių paslaugų sistema epolicija.lt (nuoroda https://www.epolicija.lt/).

– Klausiame skaitytojų: ar matote mieste ir kaimuose rūkančių paauglių? Kaip, Jūsų nuomone, reikėtų su tuo kovoti?

4 thoughts on “Jaunimas turi žinoti – už rūkymą baudžiama

  • 2022-11-28 at 10:04
    Permalink

    Taip, jūs teisi. Pirmiausia bausti reikia tuos, kas parduoda. Bet dėl jų veiksmų niekas nesiskundžia ir nenurodo konkrečių pardavėjų. Tai mūsų visuomenės problema – “nenorime būti skundikais”, nes parduoda mūsų kaimynai, o juk gyvent teks ir toliau… Taip ir paaukojam savo vaikus. O juk turėtume nagais ir ragais juos ginti

  • 2022-11-28 at 09:46
    Permalink

    Problema yra tame kad nekreipia policijos pareigunai i tai kas parduoda nepilnameciams.Tai jeigu pradėsim bausti tuos kuriuos parduoda tai gal situacija pasikeistu vaikam parduoda skaitik narkotikus bet kalti juk nepilnameciai o ne tie kas parduoda.Taip pat suaugusieji keisti kai kaltina vaikus Alio cia vaikai ar jau smegenis kosia pavirto.Tokie suauge zmones kaip jus parduoda nikotina vaikam bet paaugliai kalti.Kalti tie kas parduoda nes jie suauge zmones esa

  • 2022-11-17 at 11:27
    Permalink

    Problema išties didelė. Bet čia vien pedagogų, policijos pastangų neužtenka. Kaip matome pagal komentarus, tėvams ne itin tai įdomu (jau nebestebina). Tuo viskas ir pasakyta.

    Citata: “Įsigilinę ir supratę vieni kitų problemas ir poreikius bendruomenė, policija ir savivalda padeda ir dirba kartu, mažindami nusikalstamumą.”

    Teisingai policijos komisariato viršininkas kalba. Tik ar turi mokyklos stiprias bendruomenes? Čia daugiau retorinis klausimas.

  • 2022-11-17 at 09:14
    Permalink

    Vienas protokolas šiais metais? Jūs juokaujate? Praeikit palei mokyklas per pertraukas – būriai rūkančių paauglių

Comments are closed.