Nauja daina „Sugrįžimas“ – apie nenutrūkstančius jausmus net išsiskyrus

   „Mylėčiau tave net jei būtum nebuvęs“ – citata iš ansamblio „Lietuva“ naujai pristatomo meilės dueto „Sugrįžimas“. Jį atlieka elektroninio roko grupės „Royce“ lyderis Ilja Gun ir ansamblio „Lietuva“ solistė Aistė Benkauskaitė. Kūrinys iš muzikinės dramos „Sakmė apie dovanotą  širdį“ – dviejų įsimylėjusių žmonių istorija, primenanti, kad tikra meilė įveikia net didžiausias kliūtis. Dainos, kaip ir visos muzikinės sakmės kompozitorius – Linas Rimša, o kūrinį aranžavo gerai žinomi Lietuvos muzikos prodiuseriai – Vytautas Bikus ir Paulius Vaicekauskas, dirbantys su garsiausiomis šalies žvaigždėmis ir išleidę ne vieną garsų hitą.

   „Labai graži daina, puikiai atlikta, o mums su Vytautu norėjosi padaryti viską, kad naujoji versija taip pat gražiai suskambėtų. Mūsų tikslas buvo išlaikyti dainos esmę – visą tokią, kaip ir buvo muzikiniame spektaklyje, neprarasti kūrinio grožio. Tuo pačiu pabandėme žvelgti kitu kampu. Kalbant apie aranžavimą, dažniausiai geros dainos turi mažai iššūkių, nes viskas ir taip gražiai skamba. Pajautėme, kuria linkme daina turėtų krypti, tad džiaugiamės rezultatu. Tikimės, džiaugsis ir klausytojai“, – kūrybinį procesą prisimena vienas iš dainos aranžuotojų P.Vaicekauskas.

   Dainos žodžių autorius – Alvydas Šlepikas, kaip ir viso „Sakmės apie dovanotą širdį“ scenarijaus bei libreto. Duetas pasakoja apie ilgesį, apie pakylėjančius jausmus, kuriuos, regis, palaiko visa kas supa, apie tai, kaip iš mūšio grįžtančio kario sulaukia jo mylimoji.

Išsiskyrimo ilgesys

  Naujų spalvų įkvėptas kūrinys „Sugrįžimas“ – emociškai gilus patiems atlikėjams, įsigilinusiems į sakmės istoriją ir dabar stebint įvykius Ukrainoje bei tai, ką išgyvena su artimaisiais dėl karo išsiskyrę žmonės.

  „Nori nenori, pagalvoji, kas jeigu… tai vyktų pas mus? Net baisu įsivaizduoti. Padarykime viską iš savo pusės, kad šis karas kuo greičiau baigtųsi. Visada yra viltis, todėl linkiu, kad visi sugrįžtų namo ir patirtų tą patį jausmą“, – mintimis dalinasi I.Gun.

  Iljai ir Aistei ne tik daina, bet ir bendra sceninė patirtis sukelia ypač šiltus jausmus.

  „Labai džiaugiuosi kiekvieną kartą šį duetą galėdama atlikti būtent su Ilja. Buvimas scenoje ir už jos ribų su šiuo charizmatišku ir be galo paprastu atlikėju niekada neatsibosta. O šia daina noriu perduoti emociją, kokią aš pati jaučiu atlikdama. Noriu, kad tą patį pajustų ir klausytojai, kad suintriguotų pati muzikinės sakmės istorija“, – prisipažįsta A.Benkauskaitė, vis labiau vertinamas jaunosios kartos mecosopranas.

  Solistė įvertinta ne tik muzikinėje dramoje „Sakmė apie dovanotą širdį“, bet ir tokiuose projektuose kaip teatralizuota oratorija „13“, opera-triptikas „Neringa“, ansamblių vakaras „Gyvybės medis“ ir kt.

  Muzikinę dueto premjerą bei naują aranžuotę atlikėjai gyvai pristatė lapkričio 12-ąją Vilniuje, bendrame grupės „Royce“ ir ansamblio „Lietuva“ choro koncerte. Žiūrovai šiltai priėmė ne tik „Sugrįžimą“, bet ir ansambliui neįprastą elektroninio roko bei chorinės muzikos sintezę.

Duetas sujaudino dar Trakuose

  Šis duetas – vienas iš meilės epizodų Daliaus Abario režisuotoje „Sakmėje apie dovanotą širdį“. Originalią versiją žiūrovai pirmą kartą išvydo 2022 m. rugpjūtį Trakuose. Tarp spektaklyje atgimstančių Lietuvos ir karaimų istorinių herojų – Vytauto Didžiojo patikėtinis, žygūnas Ainius ir jo mylimoji Austėja.

  „Niekad netikėjau, kad galėsiu kada nors bent prisiliesti prie tokio masto kūrinio. Avangardiška, klasiška, lietuviška ir labai laike. Žemai lenkiu galvą visai komandai už suteiktą galimybę ir kūrybinį atkaklumą. O naujai aranžuota daina iš principo tinka bet kam, bet kuriai tautai“, – sako I.Gun, muzikinėje dramoje įkūnijantis narsųjį Ainių.

  „Būti šio spektaklio dalimi man didžiulė garbė ir, žinoma, šioks toks iššūkis, nes esu įpratusi dainuoti klasikinę muziką. Tačiau muzikos grožis atperka viską. Jaučiuosi labai dėkinga už suteiktą galimybę ir pasitikėjimą skiriant man šį Lietuvės vaidmenį“, – Austėjos amplua džiaugiasi A.Benkauskaitė.

  Valstybinio ansamblio „Lietuva“ programa „Sakmė apie dovanotą širdį“ atgims 2023 m. rugpjūčio 18-19 d. Trakų salos pilyje.

  Nauja daina „Sugrįžimas“ taip pat skambės jau šį penktadienį, Kauno eglutės įžiebimo šventėje.

 

Ilja Gun ir Aistė Benkauskaitė – Sugrįžimas: https://youtu.be/L3J–kfRzCU