Savivalda. Švedija. Ir beveik Lietuva. Nr4

   Praeitų savivaldos rinkimų išvakarėse, 2018 m. rudenį, rašiau, nes domėjausi, kad politinės partijos yra viešoji gėrybė. Tai ne mano sugalvotas terminas, o vakarų demokratinio pasaulio nuostata.
   Kiek visuomenėje yra žmonių, kurie domisi viešojo gyvenimo klausimais? Ne tik domisi, bet iš išmano, turi pasiūlymų, kaip spręsti švietimo, sveikatos, susisiekimo, sporto, kultūros, laisvalaikio, savivaldos būsto ir t.t klausimus? Kiek yra žmonių, kurie rūpinasi iš pradžių visuomeniniais reikalais, ir tik po to savo asmeniniais? Tokių žmonių savivaldybės bendruomenėje yra labai ribotai. Keli procentai.
    Tokie žmonės buriasi į skirtingas partijas, nes mano skirtingus aktualijų sprendimo būdus. Partijų skyriuose vyksta vidinės diskusijos, kuriose idėjos išgryninamos. Ir kaupiama ne tik sprendimų radimo ir priėmimo patirtis, bet ir viešojo polinio veikimo.
  Bet ar politinės partijos tikrai yra viešoji gėrybė visur?
   Man artima Höganäs komuna – savivaldybė, pietų Švedija.
Atsiverskite šią nuorodą:
   Šiame puslapyje, galima sakyti, telpa visa esmė, o ypač puslapio pabaigoje esanti informacija.
  Pabandysiu išversti ir šiek tiek paaiškinti.
  Tai yra visų į savivaldą išrinktų ir žmonėms atstovaujančiųjų politikų kontaktų registras.
  Apie savivaldybės tarybą, jos komitetus, savivaldybės valdybą, jos skyrius jau rašiau.
Bet eikime iš karto į apačią.
   Partier – PARTIJOS.
   Daugeliui širvintiškių bus sunku patikėti. Taip, oficialiame Höganäs komunos puslapyje yra visa informacija apie partijų skyrius. Ir dar daugiau. Atsivertus partijos skyriaus nuorodą randame ne tik tarybos narius, bet ir skyriaus narius, kurie atstovauja žmonėms. Atsivertus bet kokio skyriaus, bet kurį narį, rasime jo elektroninio pašto adresą ir pareigas, kurias jis eina savivaldoje.
   Bolag – savivaldybės įmonės.
   Höganäs Energi AB. Tai būtų „Širvintų šiluma“, ir „Vilniaus energija“ kartu sudėjus.
  AB Höganäshem. Tai savivaldybės butų įmonė. Jos žinioje apie 1400 butų. Kai savivaldybėje gyvena apie 28000 gyventojų.
   Höganäs Omsorg AB. Socialinių paslaugų įmonė. Veikia pagal Socialinių paslaugų įstatymą, Sveikatos ir medicinos paslaugų įstatymą bei Paramos ir paslaugų tam tikriems neįgaliesiems įstatymą.
   Atsivertę bet kurią nuodą, nesvarbu, kas tai būtų – taryba, valdyba, komitetai, skyriai, komisijos ar savivaldybės įmonės, visur randame, kad jiems vadovauja politikai. Viskas pagal rinkimų metu gautas kvotas.
  Bet geriau konkrečiais pavyzdžiais.
  Peter Schölander. Daugumos lyderis. Moderatorius – konservatorius. Jo pareigos:
  Savivaldybės administracijos pirmininkas.
Moderatorių frakcijos taryboje seniūnas.
Trijų savivaldybės tarybos komitetų pirmininkas.
   Lennart Nilsson. Opozicijos lyderis. Socialdemokratas. Jo pareigos:
Savivaldybės administracijos pirmininko 2-asis pavaduotojas.
Socialdemokratų frakcijos taryboje seniūnas.
Komisijos narys.
Trijų administracijos skyrių narys.
   O ką rastume Lietuvos Cinikų sostinės svetainėje, jeigu ir būtų užsiminta, kad egzistuoja opozicinių partijų skyriai?
  Nuoroda greičiausiais vadintųsi taip:
SKUNDIKAI, KENKĖJAI, STABDŽIAI, NEVYKĖLIAI, ATSILIKĖLIAI…
  Ir toliau viskas kabutėse, taip pabrėžiant netikrumą, su daug raudonų šauktukų, labiausiai blogiausių tvarka:
   „Konservatoriai“ !!!!!!!!!!!!
Ir t.t

10 thoughts on “Savivalda. Švedija. Ir beveik Lietuva. Nr4

  • 2022-11-25 at 17:06
    Permalink

    Gerai, pasistengsiu parašyti kaip galima objektyviau, nes kai kurie dalykai mūsų visuomenei nepriimtini, tačiau tuo pačiu veikimo metodai kažkur jau matyti… 🙂

    Visur gerai, kur mūsų nėra (arba kol neįsigilini)

  • 2022-11-25 at 16:49
    Permalink

    Gerb.Dainiui. Pažintiniai straipsniai itin laukiami. Linkėdama geros kloties Neringa

  • 2022-11-25 at 16:25
    Permalink

    Ačiū Juliui, kad prisijungė į diskusiją. Manau, būtent dabar ir yra IDEALI diskusija, kai dalyvauja ir savo poziciją išsako 3 šalys: valdančioji partija, opozicija ir nepolitikai, šiaip piliečiai, bendruomenės dalis. Tik dalyvų skaičius galėtų būti 5 kart didesnis.

    Iš to kas pasakyta, 3 šalių pozicijos maždaug tokios:
    1) Valdančiajai partijai viskas gerai kaip yra, nieko keisti nereikia
    2) Opozicija norėtų, kad su ja valdančioji partija labiau skaitytųsi, jiems skirtų postus įmonėse, kartu skristų į Italija ir pan.
    3) “Nepolitikai” norėtų, kad su jais valdančioji partija labiau skaitytųsi nuolatinių gyventojų apklausų forma

    Paidomėjau plačiau apie Hoganas savivaldybę. Radau įdomių dalykų. Jei kas nors parašys, kad nori tokio teksto ir Neringa sutiks paskelbti, tada papasakosiu apie tai atskirame straipsnelyje, nes šiaip nei savo, nei kitų laiko gaišti neverta

  • 2022-11-25 at 15:18
    Permalink

    Širvintų rajono savivaldybės partneriai:
    Oppegård komuna, Norvegija. Ir
    Haparanda komuna, o gal miesto municipalitetas, Švedija. Tai su Irviu Šeiniumi siejantis ryšys.
    Deja, bet tai greičiausiai jau buvę partneriai, jeigu neįvyks kokie nors stebuklai.
    Tikrieji savivaldybės vadovai pasakoja, kad iš Oppegård į Širvintas atvykdavo ne tik komunos meras – vadovas, bet ir opozicijos lyderis. Jiems tiesiog į kraują įaugę ir protu nesuvokiama, kaip galėtų būti kitaip.
    Jeigu atstovauti komunai vyktų tik vienas meras, kaip valdančiųjų atstovas, būtų neskaidru. Todėl, kaip kitokios nuomonės atstovas, visada vyksta ir opozicijos lyderis. Ir dėl nuomonių įvairovės ir dėl galimų neskaidrių susitarimų ir padėties interpretacijų.
    Tik ar Cinikams tai suprasti?

  • 2022-11-25 at 14:47
    Permalink

    Dainiui. Dar kartą išklausiau išsisaugotų laidų įrašus, ir perskaičiau sukauptus straipsnius, netgi mokslo darbus. Štai čia ir yra mūsų nelaimė. Visame Vakarų pasaulyje viešajam gyvenimui vadovauja politikai ir partijos. Niekas iki šiol nesugalvojo kito varianto. Demokratija ir partijos nėra tobula, bet nieko geriau nėra. Reikia eiti ir jas keisti, jeigu nepatinka.
    “Nieko nėra baisiau, kai įmonių vadovai be konkurso paskiriami iš politikų ar jų marionečių tarpo”
    Primenu, Širvintos bendradarbiavo su Švedijos ir Norvegijos komunomis. Ir niekada jos neprašė patarimų ar išgelbėjimo. Kaip tik atvirkščiai, jos mus mokė savivaldos ir demokratijos. Bet mokėsi ne visi.
    Niekur nerašiau, kad, vadovauja tik politikai. Švedijos savivalda labiau primena vyriausybės struktūrą. Seimo rinkimuose dalyvauja ir laimi POLITIKAI. Taryboje taip pat. Vyriausybei ir kiekvienai ministerijai vadovauja POLITIKAI. Švedijos savivaldoje administracijai ir jos skyriams lygiai taip pat vadovauja POLITIKAI.
    Todėl, partijos turi ne tik teises ir privilegijas, bet ir ATSAKOMYBĘ.
    O kaip yra Lietuvoje? Ar taip reta, kaip laimėjus rinkimus, KITI grubiai išstumiami? Todėl dviratis jau seniai išrastas. Viskas skaidru. Partijos įtaką pasidalina PROPORCINGAI rinkimų rezultatams.
    Švedijos savivaldoje administracijos skyrių mažiau, jiems vadovauja POLITIKAI, bet skiriuose dirba valstybės tarnautojai.

  • 2022-11-25 at 13:57
    Permalink

    Juliui. Jau antrą kadenciją Širvintų rajono savivaldybėje žmonės suskirstyti į vertus būti (dirbti) rajone ir to nevertus. Jūs priklausote „teisingų“ žmonių grupei. Net neabejoju, kad puikiai jaučiatės, gyvenate Širvintose. Bet esame ir mes, tie kiti, kuriuos „išrašė“ iš rajono valdantieji politikai (ir jūs tarp jų). Nebuvo galimybės net menką garselį „išleisti“, norint pasakyti, paaiškinti savo poziciją kažkokioje konkrečioje situacijoje. Neapsimeskite, kad nieko nesuprantate.

  • 2022-11-25 at 13:51
    Permalink

    Juliui. Penkių auksinių monetų vertės informacija. Daug ką paaiškina…
    Mano atmintis pakankamai gera. Bet niekaip neprisimenu, kad kas nors mane būtų kvietęs, ar bent priėjęs pasikalbėti.
    O apie ką būtume kalbėję? Aš juk viską mačiau, kas ir kaip vyko praeitoje kadencijoje. Visiškai visur susistatėte savo žmones. Biudžetu mėgaujatės. Ir jums net menkiausios abejonės nėra dėl savo veiksmų.
    Todėl aš ir rašau apie tuos ir tai, kas man yra autoritetas ir pavyzdys.
    O kita informacijos dalis apie… taip pat nestebina, o kaip tik užpildo kai kurias supratimo spragas. Tai ypatingai gerai rezonuoja su šios dienos pagrindine sprogstamąja naujiena.

  • 2022-11-25 at 12:53
    Permalink

    Straipsnis apie kitos valstybės vieno regiono tarybos veiklą. Tačiau turėčiau priminti tarybos nariui Virginijui, kad pirmą susipriešinimą padarėte Jūs visi opozicijos nariai pirmą dieną po priesaikos priėmimo. Tai Jūs nepageidavote ateiti bendram pasisedėjimui – jau tada susipriešinote. Tiesa Alytei ir Anai kirbėjo mintis ateiti…. Tad nereikia turėti užantyje paslėpto akmens. Pirma pasižiūrėkite į save.
    Julius Jagminas, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys.

  • 2022-11-25 at 10:31
    Permalink

    Kas vyksta Širvintose, viskas aišku. Vienas yra didelis burbulas ir tame burbule sėdi merė, 14 tarybos narių, visos komisijos su merės žmonėmis, savivaldybės įmonės su jos išrinktais vadovais, seniūnijos su seniūnais jai artimais žmonėmis. To pasekoje visus projektus, kuriuos sugalvoja merė ir jos aplinkos žmonės priimami vienbalsiai (14 tarybos nariai).
    O aplink burbulą gyvena opozicinės partijos ir visi nustumtieji nuo Širvintų gyvenimo. Galima būtų palyginti, kaip stovėtų turtingas konteineris (biudžetas), kuris priklauso tik 14 tarybos nariams ir jie jį skirsto, kaip nori. O kitų pasiūlymai, nuomonės yra lygios nuliui. Juk opozicija per tuos metus buvo pateikus konkrečių ir didesnės visuomenės daliai tinkamų projektų pakeitimų. Kur jie? ALIO!!!!!
    Dabar nesuprantu, juk 14 tarybos narių ir merė išrinkta nuo judėjimo, o dabar bazuojasi Regionų partijoje. Bet darbą jie ir toliau gali dirbti (jie juk pabėgo iš judėjimo su kuriuo ėjo į rinkimus, kadangi nemato ateities). Ar tokie žmonės gali vadovauti rajonui? Ar čia gero darbo pasekmės?

  • 2022-11-25 at 10:18
    Permalink

    Labai gerai, kad nagrinėjatės pažangių šalių praktikas.
    Tik nesutinku su teiginiu, kad savivaldybės įmonėms Švedijoje vadovauja tik politikai.
    Jūsų minėtos įmonės Höganäs Energi AB direktorius yra nepolitikas ir nepartinis – Holmqvist Ulf
    Nieko nėra baisiau, kai įmonių vadovai be konkurso paskiriami iš politikų ar jų marionečių tarpo.

Comments are closed.