Tvarkomės artėjant šventėms. Kur dėti šiukšles?

  Artėjant šventėms žmonės tvarkosi namus ir sandeliukus. Šiukšlių visada susikaupia ir jas išmesti nėra taip paprasta. Prie daugiabučių konteineriai dažnai prieš šventes būna perpildyti. Ne ką paprasčiau ir turintiems savo konteinerius. Jie taip pat ne guminiai. Tad ir patys matome, kaip prieš šventes, ar prasidėjus padangų keitimo sezonui, pamiškėse auga šiukšlių krūvos. Kur dėti šiukšles? Su šiuo klausimu ir kreipėmės į VAATS. Į klausimus atsakė Jolita Šalkauskienė:

– Širvintų rajone esanti Šniponių aikštelė. Kam ji skirta? Kas gali ja naudotis?

– Širvintų didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštele gali naudotis gyventojai, mokantys rinkliavą ar kitą įmoką už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą.  Į aikštelę galima pristatyti baldus, popieriaus, stiklo, medienos, metalo, plastiko, tekstilės, buityje susidarančias statybos ir griovimo bei pavojingas atliekas (sąrašas nebaigtinis, detaliau https://www.vaatc.lt/aiksteles/atlieku-priemimo-ir-kontroles-proceduru-aprasymas/limitai-ir-ikainiai) . Taip pat aikštelėje yra priimamos ir žaliosios atliekos.

Širvintų didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje veikia dalijimosi daiktais stotelė DĖK‘ui, į kurią gyventojai gali pristatyti dar tinkamus naudoti įvairius daiktus, kuriuos po to gali pasiimti kiti gyventojai, kuriems to reikia. Stotelėje DĖK‘ui daiktai priimami ir atiduodami nemokamai. Priimama kasdien, atidavimas vyksta ketvirtadieniais, prieš tai daiktus rezervavus DĖK‘ui rezervavimo sistemoje https://www.stoteledekui.lt/.

– Kokios tokio naudojimosi sąlygos?

– Į aikštelę gyventojai turi atvežti išrūšiuotas (išardytas, jei tai baldai) atliekas. Atvykus į aikštelę aikštelės operatoriui reikia pateikti asmens tapatybę identifikuojantį dokumentą, kuris reikalingas atvežtų atliekų apskaitai, vadovaujantis Lietuvos Respublikos aplinkos ministro patvirtintų Atliekų susidarymo ir tvarkymo apskaitos ir ataskaitų teikimo taisyklių 37 punkto reikalavimais:  aikštelės operatorius privalo atliekų tvarkymo apskaitos žurnale, be kitų duomenų, nurodyti atliekas atvežusio gyventojo dokumento (asmens tapatybės kortelės arba paso, arba vairuotojo pažymėjimo, išduoto nuo 2005 m. lapkričio 1 d., arba Lietuvos Respublikos ilgalaikio gyventojo leidimo gyventi Europos Sąjungoje (leidimas nuolat gyventi), arba leidimo laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje) numerį. Aikštelės operatorius, apžiūrėjęs atvežtas atliekas, suvedęs gyventojo duomenis atliekų apskaitos sistemoje, nurodo, į kuriuos konteinerius gyventojas turi išsikrauti atliekas.

– Kiek ir kokių atliekų priimama nemokamai (ko tam reikia) ir už kurias reikia mokėti?

– Vienas gyventojas per metus gali pristatyti tam tikrą kiekį atliekų nemokamai, pvz. 10 kg pavojingų atliekų, 4 vnt. lengvųjų automobilių padangų, 250 kg statybinių atliekų, 250 kg medienos atliekų, t.t. Detali informacija nurodyta https://www.vaatc.lt/aiksteles/atlieku-priemimo-ir-kontroles-proceduru-aprasymas/limitai-ir-ikainiai/. Viršijus nustatytą limitą, atliekų priėmimas yra apmokestinamas.

– Ar reikia iš anksto registruotis, koks darbo laikas?

– Širvintų aikštelėje išankstinė rezervacija nereikalinga. Aikštelė dirba antradienį-ketvirtadienį nuo 10 iki 19 val., trečiadienį – penktadienį nuo 8 iki 17 val., šeštadienį nuo 9 iki 15.30. Pietų pertrauka nuo 12 iki 12.30. Priešventinėmis dienomis aikštelės darbo laikas trumpinamas viena valanda, o šventinėmis dienomis nedirba.

   Taigi, turime puikią galimybę, kur išvežti buitines atliekas ir neteršti savo kiemų ir aplinkos. Tad kviečiame šventėms ruoštis atsakingai. Juk ne veltui sakoma, kad švaru ne ten, kur tvarkoma, o ten, kur nešiukšlinama.