Patarimai renkantis simbolines dovanas

 Nors kartais keitimasis dovanomis tampa savotiškomis varžybomis, iš tiesų puikiai suvokiame, kad jų nauda priklauso ne nuo kainos. Neretai net ir simbolinės dovanos gali būti kur kas prasmingesnės nei tos, į kurias buvo investuota nemažai pinigų. Dažniausiai tokias dovanėles renkame bendradarbiams ar mažiau pažįstamiems giminaičiams, tačiau jomis galima pradžiuginti ir pačius brangiausius – tai padaryti padės žemiau pateikti patarimai.

Įsitikinkite, kad dovana bus naudinga

   Net ir simbolinė dovana bus vertinama kur kas labiau, jei ji atliks tam tikrą funkciją. Idealiu atveju ji turėtų būti praktinė, tačiau kartais gali pradžiuginti ir dekoratyvinė – ypač tuomet, kai kalbame apie šventinę simboliką. Geriausia, jei iš anksto pagalvosite, kaip atitinkamą daiktą būsimasis dovanos gavėjas galės panaudoti. Pavyzdžiui, atsarginis maitinimo šaltinis leis pamiršti apie išsikrovusį telefoną, prieskonių rinkiniai užtikrins gardesnį patiekalų skonį, o šiltos kojinės leis nesušalti žvarbiausiomis dienomis ir užtikrins jaukumą šaltais žiemos vakarais. Tačiau panašių idėjų atrasite kur kas daugiau.

Atsižvelkite į tai, kam dovana bus skirta

  Simbolinės dovanos turėtų būti pasirenkamos pagal tai, kam jos bus skirtos – taip galima sugalvoti dar daugiau pasiteisinsiančių idėjų. Pavyzdžiui, darbo aplinkoje dažniausiai perkamos praktiškos verslo dovanos, tokios kaip rašikliai, darbo knygos, USB raktai ar vizitinių kortelių dėklai. Tuo tarpu mažųjų šventėse praverčia žaislinės figūrėlės, kiti nedideli žaislai ar vaikiškos kūno priežiūros bei kosmetikos priemonės. Jei nutarsite mažesnį biudžetą skirti patiems artimiausiems, ieškokite unikalios dovanos, kuri be didelių išlaidų parodytų, kaip vertinate Jūsų ryšį. Galite būti sentimentalūs: dailiuose rėmeliuose įrėminkite bendrą nuotrauką, pridėkite ranka parašytą, nuoširdų palinkėjimą ar pasirinkite kitus sprendimus, kurie galėtų sužadinti Jūsų artimųjų emocijas.

Išsiaiškinkite adresato pomėgius

  Net ir simbolinės dovanos gali būti orientuotos į bičiulių mėgstamas veiklas – taip bus dar lengviau užtikrinti, kad atitinkami daiktai bus pritaikyti praktiškai. Pavyzdžiui, smaližiams neabejotinai patiks saldumynų rinkiniai, kulinarams pravers nauji virtuvės reikmenys ar serviravimo indai, o besirūpinantys savo grožiu apsidžiaugs dovanų gavę kosmetikos priemonių. Knygas skaitantiems draugams galėsite išrinkti naują leidinį – daugeliui iš jų tikrai neprireiks didelių išlaidų. Apie tokį variantą galima pagalvoti ir ieškant simbolinės dovanos vaikams – jiems taip pat turėtų patikti spalvinimo knygutės.

Būkite originalūs

   Dar viena idėja – linksmos kalėdinės dovanos. Jos ne visuomet turi praktinę funkciją, tačiau tikrai gali pralinksminti jų gavėjus: jei ruošiatės sveikinti humoro jausmo nestokojantį pažįstamą, į tokias dovanas iš tiesų verta atkreipti dėmesį. Tinkamą variantą surasite priklausomai nuo Jus siejančio ryšio. Jei jis nėra pernelyg artimas, galite apžiūrėti originalius puodelius, taupykles ar linksmai judančias gėles. Artimesniems žmonėms galima išrinkti įvairiais užrašais papuoštus rūbus ir suvenyrus – kai kurie iš jų gali būti ne tik linksmi, bet ir labai sentimentalūs. Tuo tarpu antrajai pusei galima paieškoti romantiškų ar netgi šiek tiek intriguojančių sprendimų, tokių kaip originalios prijuostės ar užrašais padalinti apatiniai.

Išbandykite visuomet pasiteisinančias idėjas

  Jei keletą simbolinių dovanėlių norite turėti atsargoje ar dar nežinote, kam jos bus skirtos, galite rinktis universalius variantus. Žvakės, žvakidės, namų kvapai, arbatos ir kavos rinkiniai, muilai ir kitos panašios dovanos turėtų patikti daugeliui Jūsų pažįstamų.

  Atsižvelgę į šiuos patarimus ir susipažinę su simbolinių dovanų idėjomis, tikrai surasite bent kelias, kurios tiks Jūsų numatytiems adresatams. Svarbiausia, kad jas rinktumėte nuoširdžiai, norėdami pradžiuginti – tuomet net ir smulkios dovanėlės įgaus visai kitokią prasmę. 

Užsakymas ŠS Nr. 22-168