1990m. Pirmoji rajono tarybos sesija

VIRGINIJUS SARPAUSKAS, kandidatas į Širvintų rajono merus nuo TS-LKD

/VIRGINIJUS SARPAUSKAS/ 1990 metų balandžio 7 dieną vyko pakartotiniai rinkimai į Širvintų rajono tarybą. Šį rašynių ciklą skyriu tų laikų amžininkams ir neabejingiems mūsų savivaldybės bendruomenės bendrai istorijai. Parengta pagal to meto spaudą. Taigi, pirmą kartą po Kovo 11 – osios Nepriklausomybės atstatymo, demokratiškai išrinkta rajono taryba pradėjo savo darbą.

Širvintų rajono Tarybos pirmoji sesija

  1990m. balandžio 11 d. prasidėjo naujai išrinktos rajono Tarybos pirmoji sesija. Ją pradėjo rinkiminės komisijos pirmininkė V. Petrauskienė. Ji pažymėjo, kad į rajono Tarybą iš 45 deputatų jau išrinkti 39 ir visi dalyvauja pirmajame sesijos posėdyje.

  Sesija sudarė savo darbo organus — balsų skalčiavimo komisiją, sekretoriatą, išrinko Mandatų komisiją ir jos pirmininku — J. Purvanecką. Po to, kai buvo išklausytas Mandatų komisijos pranešimas ir patvirtinti deputatų įgaliojimai jiems buvo įteikti deputatų ženkliukai, gėlių.

  Sesija patvirtino reglamento projekto 5 ir 6 straipsnius ir ėmėsi pirmaeilio savo uždavinio — rajono Tarybos pirmininko rinkimų. Pirmiausia buvo nuspręsta, kad pirmininką turėsime neetatinį, o pavaduotoją etatinį.

  Deputatas Z. Mikolajūnas pasiūlė rajono Tarybos pirmininku išrinkti deputatą Petrą Misikonį. Šiai minčiai pritarė deputatas R. Sližauskas. Daugiau kandidatų nebuvo iškelta. Žodį tarė ir deputatų klausimus atsakė Petras Misikonis. Po to įvyko slaptas balsavimas. Agroprarnoninio banko Širvintų skyriaus valdytojas deputatas Petras Misikonis vienbalsiai išrinktas rajono Tarybos pirmininku. Jis šiltai sveikinamas, įteikiama gėlių, o pirmininkas dėkoja už pasitikėjimą, žada negailėti jėgų rajono žmonių labui.

   Po to įvyko rajono Tarybos pirmininko pavaduotojo rinkimaį. P. Misikonis į šį postą pasiūlė deputatą A. Dargį, J. Stankevičius — V. Keliuotį, C. Grinis – K. Visacką. V. Keliuotis ir K. Visackas savo kandidatūras atsiėmė, todėl liko viena kandidatūra. Deputatas A. Dargis balsų dauguma išrinktas rajono Tarybos pirmininko pavaduotoju.

  Įvyko ir rajono valdytojo rinkimai, sukėlę daugiausia diskusijų. Deputatas J.Stankevičius į šį postą pasiūlė Alvydą Griška, dirbantį LKP rajono komiteto antruoju sekretoriumi, deputatė H. Vaicechauskienė — Aloyza Letuką, dirbantį Kaišiadorių rajono kolūkio pirmininko pavaduotoiu, anksčiau dirbusį mūsų rajono Bartkuškio daržininkystės ūkio direktoriumi.

   Pasisakė abu pretendentai, kuriems buvo pateikta daug klausimų. Po to įvyko diskusijos, kuriose kalbėjo deputatai J. Trapnauskas, Z. Mikolajūnas, P. Mikalajūnas, R.Kvietkauskas, J.Stankevičius, P.Misikonis, Č.Grinis. Vieni agitavo už vieną, kiti  – už kitą pretendenta. Viską išsprendė slaptas balsavimas. Rajono vadytoju balsų dauguma išrinktas Aloyzas Letukas.

 Sesija pavedė anksčiau buvusiam Rajono vykdomajam komitetui laikinai eiti savo pareigas, kol bus suformuota Rajono valdyba.

  Deputatai panaikino Vykdomojo komiteto sprendimą „Dėl lengvojo automobilio pardavimo”, sudarė deputatų komisiją, vadovaujamą K. Visacko, kuri ir nuspręs, kaip ta „Volga” bus parduota.

   Sesija priėmė telegramą TSRS prezidentui M. Gorbačiovui, kurioje pritariama Lietuvos Respublikos Aukščlauslosios Tarybos kovo 11 d. nutarimams.

   Rajono Tarybos deputatai pradėjo svarstyti Tarybos nuolatinių komisijų formavimą.

  Balandžio 12 d. sesija dirbo toliau.

1990m. balandžio 12d.

 Širvintų rajono Tarybos pirmininkas Petras Misikonis.

Širvintų rajono Tarybos pirmininko pavaduotojas Alfonsas Dargis.

Širvintų rajono valdytojas – Aloyzas Letukas.

Širvintų rajono valdytojo pavaduotojas Valentinas Žiūra.

Širvintų rajono valdybos sek­retorius ir kanceliarijos vedėjas Juozas Vitkus.

Širvintų rajono savi­valdybės blokados fon­do komisijos pir­mininkas Pranciškus Kalesnykas.

Rajono  valdybos finansų skyriaus vedėja Marytė Šumanskienė.

Rajono ekonominio skyriaus vedėjas Arūnas Antanaitis.

Rajono žemės ūkio skyrius vedėjas Alvydas Griška.

  1. Mandatų ir etikos komisijos pirminin­kas Jonas Purvanec­kas.
  2. Švietimo, kultūros, sporto ir tautinių mažumų reikalų komisijos pirminin­kė Hele­na Vaicechauskienė.
  3. Ekono­mikos ir biudžeto komisijos pirmininkas Valentinas Žiū­ra.
  4. Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komisijos pirmininkas Kazi­mieras Visackas.
  5. Aplinkos apsaugos nuolatinės ko­misijos pirmininkas Stepas Bučys.
  6. Agrarinės komisijos pirmininkaspa­reigos Pranas Mika­lajūnus.
  7. Gyventojų aptar­navimo ir prekybos nuola­tinės komisijos pirmininkė Jadvyga Barba­ravičienė.
  8. Valstybinio ir asmeninio turto apsaugos, viešosios tvarkos ir piliečių teisių apsaugos nuolatinės komisijos pirmininkas Vilhelmas Keliuotis.
  9. Ekonomikos ir biudžeto nuolatinės komisijos pirmininkas Zenonas Mikolajūnas.
  10. Pilietybės komisijos pirmininkas Valentinas Žiūra.

  Rajono Liaudies depu­tatų tarybos prezidiumą nu­tarta išrinkti iš 13 asme­nų.

  Prezidiumo nariais iš­rinkti Liaudies deputatų tarybos pirmininkas Petras Misikonis, jo pavaduotoju  Alfonsas Dargis, visi aukščiau išvardinti aštuonių komisijų pirmininkai, Gintautas Blažys, Zenonas Mikolajūnas ir Juozas Pažūsys. Romas Sližauskas.

  Revizijos komisijos pirmininkas Jonas Stankevičius.

  1990m. spalio 30d. Sesija slaptu balsavimu patenkino Tarybos pirmininko Petro Misikonio ir pirmininko pavaduotojo Alfonso Dargio pareiškimus atleisti juos iš užimamų pareigų pirma laiko. Buvo surengti slapti Tarybos pirmininko ir jo pavaduotojo rinkimai. Tarybos pirmininku iš dviejų kandidatų pirmajame balsavimo ture išrinktas Kazimieras Visackas. Sunkiau sekėsi rinkti pirmininko pavaduotoją. Į šį postą buvo pasiūlyti trys kandidatatai J.Trapnauskas, J. Balčiūnas ir H.Vaicechauskienė, kuri savo kandidatūrą atsiėmė. O J.Trapnauskas ir J. Balčiūnas surinko po lygiai balsų Ir nė vienas neišrinktas.

  1990m. lapkričio 6d. Vyko Rajono tarybos pirmininko pavaduotojorinkimai. Į šį postą buvo pasiūlyti P.Mikolajūnas, J.Stankevičius ir H.Vaicechauskienė. P. Mikolajūnas savo kandidatūrą atsiėmė, o kiti abu kandidatai slaptai balsuojant nesurinko balsų daugumos.

   Po pietų pertraukos vėl vyko Rajono tarybos pirmininko pavaduotojo rinkimai. Buvo pasiūlytos deputatų Č.Grinio ir R.Kadžio kandidatūros. Pirmininko pavaduotoju išrinktas Barskūnų tarybinio ūkio direktorius, deputatas Č.Grinis.

Politinė reklama. Apmokėta iš TS-LKD rinkimų sąskaitos pagal sutartį ŠS 23-01. Užsakymas ŠS 23-10-23KŽ