Antanas Stanevičius – pirmasis Širvintų miesto meras

/VIRGINIJUS SARPAUSKAS /

  Pirmieji Nepriklausomybės metai. Kartais tekdavo lankytis Širvintų miesto merijoje. Tai geltonų plytų pastatas ant upės kranto, kuriame dabar įsikūrusi Širvintų seniūnija. Puikiai prisimenu, kas tuo metu buvo Širvintų miesto meras.

  Bet jeigu nežinote ar neprisimenate, tai juk galima pasinaudoti interneto paieškos pagalba. Pavyzdžiui – Google. Surinkite „Pirmasis Širvintų miesto meras“. Kiek oficialių rezultatų? O gal apie tai rašo oficiali Širvintų rajono savivaldybės svetainė? Taip, rašo. Tik rašo visiškas pievas.

   Bet žiūrim viską iš eilės.

   1990m. Kovo 11-ąją Lietuvos Aukščiausiosios tarybos – Atkuriamojo Seimo aktas „Dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo“.

   1990m. kovo 24d. rinkimai į Širvintų miesto Tarybą.

  1990m. gegužės 19d. antras rinkimų turas į Širvintų miesto Tarybą.

   1990m. birželio 1d. įvyko naujai išrinktos miesto tarybos pirmojo šaukimo pirmoji sesija. Absoliučiai pirmieji rinkimai į Širvintų miesto merus. Jų metu į merus siūlomi: Edvardas Gatelis, Antanas Stanevičius, Stanislovas Sprogis. Pastarasis savo kandidatūrą atsiėmė. Slaptu balsavimu Širvintų miesto meru išrenkamas Antanas Stanevičius. Fiksuojame, vieną kartą ir visiems laikams.

  Lietuvos Respublikos, Širvintų miesto meras Antanas Stanevičius. Pirmas meras, nes kitų pirmųjų net teoriškai negalėtų būti.

  O kas tada yra savivaldybės puslapyje minimas Stanislovas Sprogis?

   Lietuvos Tarybų Socialistinės Respublikos, Širvintų miesto Liaudies deputatų Tarybos Vykdomojo komiteto pirmininkas Stanislovas Sprogis.

   Taigi, kai išgirsite pagrindinę Širvintų melagę ir manipuliatorę sakant, kad ne Antanas Stanevičius buvo pirmasis Širvintų miesto meras, tai žinokite, kad tai netiesa.

  O kokios pagarbos ir įvertinimo susilaukė buvę savivaldybės vadovai? Gal savivaldybės svetainėje yra tokia skiltis, kur būtų galima pasiskaityti apie Antaną Stanevičių, Vincą Jasiukevičių, Vytą Šimonėlį ir Kęstutį Pakalnį? Ne. Gal bent jų nuotraukos su vardais ir pavardėmis yra? Ne. Nes savivaldybės svetainė yra vientisa ištisinė tragediją. Tai greičiau Širvintų regionų liaudies Respublikos svetainė. Po kovo 5 dienos rinkimų nereikės perdaryti. Puikiai pasiruošta.

  Kai ruošiausi rašyti šį straipsnį, ieškojau informacijos. Nepatikėsite. Google paieška „Antanas Stanevičius“, ir „Pirmasis Širvintų miesto meras“ neduoda jokių rezultatų. Nei vienos nuotraukos.

   Siūlau paskaityti 1990m. laikraščio „Širvinta“ straipsnį „Reikia gyventojų iniciatyvos“. Tai pažintinis intervu su naujai išrinktu pirmuoju Širvintų miesto meru Antanu Stanevičiumi. Sena nespalvota nuotrauka būtent iš šio straipsnio. Spalvotos nuotraukos jau naujesnių laikų.

Politinė reklama.

Apmokėta iš TS-LKD rinkimų sąskaitos pagal sutartį ŠS 23-01. Užsakymas ŠS 23-10-27KŽ

*******************************

   Antanas Stanevičius gimė 1941 metais Kaune. 1948 m. su tėvais persikėlė gyventi į Prienus, kur baigė vidrinę mokyklą. Vėliau — tarnyba Tarybinėje armijoje, studijos Veterinarijos akademijoje zootechnikos fakultete. Nuo 1964 metų dirbo Prienų Žemės ūkio valdybos vyr. zootechniku. 1973 m. perkeliamas į Širvintas. Cia dirbo Žemės Ūkio valdybos viršininko pavaduotoju. Vėliau — viršininku. 1980 m. išrenkamas rajono LDT vykdomojo komiteto pirmininku. Nuo 1984 m. gruodžio mėn. dirbo „Širvintos” kolūkio pirmininko pavaduotoju gamybai. Šių metų birželio 1 d. įvykusioje miesto Tarybos pirmojoje sesijoje deputatai Antaną Stanevičių išrinko miesto meru. Vedęs. Zmona Danutė — inžinierė statybininkė, dirba Vilniuje. Augina keturis vaikus. Nepartinis.

…Ilgai kalbėjomės su – miesto meru. Kur jis per pirmąsias dvi savaites spėjo apsilankyti, su kuo susipažinti, ką nuspręsti?

— Ankstesniais metais miesto tvarkymo darbams daugiau dėmesio ir iniciatyvos skyrė miesto organizacijos, atskiri kolektyvai, miesto gyventojai. Buvo ieškoma galimybių be didesnių kapitalinių įdėjimų ir lėšų, kaip galima daugiau atlikti aplinkos tvarkymo darbų organizuojant talkas. Taip buvo tvarkomas stadionas, klojami šaligatviai, įrengiamos mašinų stovėjimo aikštelės, anksčiau vadinama Pionierių aikštė, Jaunimo sodas, užtvenktas Beržės upelis ir t. t. Manau, kad ateityje, įsiklausę į miesto gyventojų pasiūlymus, ieškosime galimybių spręsti aktualias miestui problemas.

Dabar apie skubų aplinkos tvarkymą sunku kalbėti. Kol tęsiasi blokada, neaišku, kokios bus kuro, statybinių medžiagų atsargos ir pan. Su komunalinių įmonių kombinato viršininku Z. Vaitkūnu aptarėme darbus mieste.

Ne kokį įspadį paliko vaizdas Upelio – Jaunimo gatvių rajone. Prie garažų vaikams rengiama žaidimų aikštelė. Išleisime daug pinigų, o naudos maža. Prastai išasfaltuotas žemės lopas. Kas ten žais?

Dar ne taip seniai šioje gatvėje buvo pakloti nauji šaligatviai. Tačiau dabar perkasta, suniokota ir pa-likta. Laikas mūsų mieste išeiti iš to užburto rato: vieni sutvarko, kiti išardo ir palieka. Kas išardė — privalo sutvarkyti taip, kaip buvo.

Šiame mikrorajone vyksta statybos..Bet kaip atrodo statybų aikštelės?

Pirmieji objektai, kur apsilankiau, — vaikų lopšeliai-darželiai ir ligoninė. Vasaros vidurys, o vaikai ir ligoniai nemato šviežių daržovių. Šitą klausimą svarstėme posėdyje. Reikalai turėtų gerėti. Yra problemų dėl darželių remonto.

Daug rūpesčių, daug darbų. Nuo ko pradėti? Manau pradėti nuo pačių mažųjų miesto gyventojų. Reikia pagaliau įrengti normalias vaikų žaidimų aikšteles prie daugiabučių gyvenamųjų namų. Reikia vaikų kavinės, aišku, ne tokios, kaip „Bangelė”, o tokios, kur vaikučiai jaukioje apIinkoje galėtų atsisėsti prie jiems pritaikytų stalų, kur juos kultūringai aptarnautų.

Kalbėjomės su miesto meru ir apie labai aktualią paauglių ir jaunimo užimtumo problemą. Šį klausimą ateinančioje sesijoje svarstys miesto Tarybos deputatai.

Miesto meras pabrėžė, kad sveikins ir palaikys gyventojų iniciatyvą. Pavyzdžiui, jeigu atsirastų sumanių kooperatininkų, gal būtų galimybė išnuomoti ar parduoti prie užtvankos esantį namą (bu-vusi Rukšos elektrinė), kur jrengtų alaus barą. Apskritai, kooperatininkų veikla Širvintose labai silpna. O galėtų jų kurtis daugiau, ypač aptarnaujančių miesto gyventojus.

Pokalbio pabaigoje sutarėme, kad mero interviu redakcijai ateityje taps tradicinis. Juose informuosime gyventojus apie nuveiktus ir būsimus, darbus. O dabar, ilgai nelaukus, žadama surengti miesto gyventojų sueigą. Su pasiūlymais, pageidavimais, skundais gyventojus kviečia ateiti į meriją, kreiptis į deputatus.

Kalbėjosi Stanislava NORUŠIENĖ