Elektroninės cigaretės ir paauglystė: tai – nesuderinama

Pamąstykite ar Jūsų pasirinkimas teisingas?!
Pastaraisiais metais elektroninės cigaretės taip išpopuliarėjo, kad tapo labiausiai paplitusiu tabako gaminiu jaunimo tarpe. Ne tik vaikai, bet ir kai kurie tėvai turi klaidingą įsitikinimą, kad elektroninės cigaretės yra ne tabako gaminys. Jei jau čia taip nekalta, tai turėtų būti parduodama kaip ledai, saldainiai ar bandelės. Elektroninės cigaretės populiarios  tarp nepilnamečių kaip madingas pasirinkimas dėl stilingo dizaino ir patogių funkcijų. Elektroninių cigarečių panašumas į USB atmintinę ir naudojama vietose kur nerūkoma bei lengva paslėpti nuo suaugusiųjų – tai tik padidina paaugliams kylančias rizikas. Prevencinėse paskaitose medicinos specialistės pasakoja apie elektroninių cigarečių keliamą pavojų sveikatai ir rūkančiajam, ir aplinkiniams. Klausimas, kokiais nelegaliais būdais tokios cigaretės patenka į nepilnamečių rankas?
PRIMENAME:
⚠️Lietuvos Respublikoje asmenims iki 18 metų elektronines cigaretes draudžiama ne tik „veipinti“,(vartoti), bet ir turėti elektronines cigaretes ir elektroninių cigarečių pildykles yra draudžiama. Taip pat yra draudžiama elektroninių cigarečių pildykles ir elektronines cigaretes parduoti, nupirkti ar kitaip perduoti, pavyzdžiui, padovanoti, paskolinti ir panašiai asmenims, jaunesniems kaip 18 metų. Tai yra reglamentuojama Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymu.
⚠️Suaugusiųjų atsakomybė yra apibrėžta Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodekso 77 straipsnyje. Tabako gaminių ar susijusių gaminių nupirkimas ar kitoks perdavimas nepilnamečiui užtraukia baudą nuo 90 iki 180 eurų. Šio straipsnio 1 dalyje taip pat numatyta, kad administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 180 iki 280 eurų.
⚠️Nepilnamečių atsakomybė nuo 16 metų Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodekso 492 str. 1 d. straipsnyje. Tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme nustatytas tabako gaminių ar susijusių gaminių vartojimo ar jų turėjimo ribojimo pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 50 eurų. Šio straipsnio 1 dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 50 iki 90 eurų. Už šio straipsnio 1,2 dalyse numatytus administracinius nusižengimus privaloma  skirti tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimą.
⚠️Verta pažymėti ir tai, kad, jeigu administracinį nusižengimą padarė nepilnametis, kuriam nusižengimo padarymo metu nebuvo sukakę 16 metų, atlikus tyrimą administracinė teisena nutraukiama ir informacija apie šį nusižengimą ir jį padariusį nepilnametį perduodama savivaldybės administracijos direktoriui ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai. Ši informacija gali tapti viena iš priežasčių, dėl ko šeima gali būti įtraukta į stebimų šeimų sąrašą. Be to gali būti taikomos kitos socialinio pobūdžio priemonės, numatytos Lietuvos Respublikos vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros įstatyme.
Neramu ir tai, kad ne taip paprasta įvertinti skysčio, kuriuo pripildomos elektroninės cigaretės, sudėtį. Maišymo su kitomis psichoaktyviosiomis medžiagomis pasekmės gali būti sunkiai nuspėjamos.
Minutė „malonumo“ atima sveikesnį rytojų iš Jūsų, priklausomybė prasideda greičiau ir stipresnė nei rūkant paprastas cigaretes, kurios taip pat draudžiamos nepilnamečiams.
Policija vykdydama šviečiamąsias bei kitas prevencines priemones nepilnamečiams, siekia užbėgti už akių galimiems pažeidimams, o gavus pranešimus reaguojama.
PATARIMAI TĖVAMS:
✅Kalbėti apie elektroninių cigarečių žalą su vaikais jau nuo šešerių metų amžiaus;
✅Elektroninės cigaretės – ne žaisliukas, jose paprastai yra nikotino, kuris kelia pavojų sveikatai ir sukelia priklausomybę.
✅Elektroninėmis cigaretėmis galima apsinuodyti.
✅Jei patys rūkote el. cigaretę ir turite mažamečių vaikų, būtinai laikykite ją vaikams nepasiekiamoje vietoje.
Širvintų rajono Policijos komisariatas