Kažkam Bagaslaviškyje ”iš karto šviesiau” pasidarė?

Eglėse buvo paukščių lizdai, su vaikais stebėdavome, kaip auga strazdukai. Atleisk, strazdeli, jie nežino, ką daro. 2022 m. gegužės pradžia. Visi dar gyvi. O šiandien?

Roma Vareikienė

   Kažkam Bagaslaviškyje ”iš karto šviesiau” (cituoju) pasidarė.
   Įdomu, kuriam ar kuriems trukdė apie 50 metų prie mokyklos augusios eglės ir gluosnis, kažkada ten dirbusių mokytojų, direktorių ir mokinių pasodintas? Keistas jausmas!!! Kaip V. Krėvės skerdžiaus, pamačius nupjautą liepą! “Nei tu sodinai”, nei prižiūrėjai, ėmei lengva ranka ir nurėžei.
  Taip lengva gauti leidimus?! Kodėl? Kam trukdė medžiai?
  Kai didis menininkas I. Užkurnys išdrožė stogastulpį, jis šią vietą tarp eglių parinko. O kad dabar? Kas atsitiko su mumis, žmonėmis, kad baltos plytos gražiau už medžius? Net mintis neatėjo, kad Bagaslaviškyje toks uraganas prasiaus!!! Eglėse buvo paukščių lizdai, su vaikais stebėdavome, kaip auga strazdukai. Atleisk, strazdeli, jie nežino, ką daro. O kas toliau? Kuris dar medis užstos šviesą?
P.S. “Krašto žinios” išsiuntė paklausimą Širvintų rajono savivaldybės administracijai (jai priklauso pastatas ir teritorija). Jį gavę būtinai paskelbsime.

10 thoughts on “Kažkam Bagaslaviškyje ”iš karto šviesiau” pasidarė?

  • 2023-05-30 at 22:40
    Permalink

    Kai pamačiau, kas padaryta prie mokyklos, – verkti norisi. Anksčiau tik miškuose kirto medžius, o dabar jau atėjo eilė miestams ir miesteliams. Tai kur gi žiūri “žalieji” ir Aplinkos apsaugos ministerija su Simonu Gentvilu priešaky? Prasidėjo kažkokia medžių naikinimo manija … Gal tai vadinasi kova su klimato atšilimu

  • 2023-05-30 at 19:11
    Permalink

    Įdomu kiek iš naujų medelių išauga kasmet?
    Prie Norfos pušelės buvo pasodintos, kiek išaugo 20 proc. Jeigu nesupranta apie medelių sodinimą, tegul ir nesodina.
    Širvintų savivalda (valdžia – šeimyninė ranga) dirba, net ąžuolai džiūsta. Tai pat jaučiasi ir žmonės, kurie palikti likimo valiai. Kokią pagalbą gali gauti iš vietinės valdžios, kokios kompensacijos, dengiant stogą, įrengiant kanalizaciją, vandentiekį? Jokios. Kai tuo tarpu kiti rajonai priima tokius sprendimus, kad gautų pagalbą ir žmonės.
    Reikia saugoti medžius Širvintų Jaunimo sode. Dar nenupjauti. Medelių pirkimas ir sodinimas geras biznis ir tiekėjui ir pirkėjui. Dar geresnis negu pirkimas pagal EKA čekius.
    Gali būti, kad šitie vykstantys įvairūs įvykiai pradedant nuo žandikaulio fiktyvaus lūžio iki medžių kirtimo, saviškių, vicemerės priėmimas į darbą, skirti nutolinti išaiškinant neteisingą biudžeto lėšų panaudojimą.

  • 2023-05-30 at 13:40
    Permalink

    Tuo ir skiriamės – prie Sodros dabar yra dykynė ir liks dykynė. Ten tie keli žemaūgiai medeliai niekad neužaugs ir nepakeis to, kas buvo. Seni medžiai ne visi buvo pavojingi, teko skaityti arboristės vertinimą – dalis buvo kertami tik todėl, kad cituoju “daug sausų šakų”. Kas padaryta Vilniaus gatvėje, tai iš vis – visi medžiai išpjauti dėl šaligatvių. Atsodinti keli žemaūgiai medeliai prie bažnyčios ir tai tik vienoje gatvės pusėje. Miestas yra plikas, jame nesinori nei vaikščioti, nei būti, nei vasarą yra kur nuo saulės pasislėpti.
    Čia mano subjektyvi nuomonė 🙂

  • 2023-05-30 at 13:20
    Permalink

    Visaip čia galėjo būti. Matėme kaip Vilniuje be ceremonijų nukirto šimtametį ąžuolą, tai galvoti, kad Širvintose panašiai negali atsitikti būtų naivu.

    Visgi teisingumo dėlei būkime objektyvūs – vietinė valdžia ne viską su medžiais daro blogai. Pavyzdys: prie Sodros iškirsti seni, pavojų žmonėms kėlę medžiai, ir gražiai atsodinti nauji.

  • 2023-05-30 at 12:57
    Permalink

    Gal ir nereiktų teisti, bet žinant, kaip Širvintose vyksta dalykai, nieko nuostabaus, jog žmonės nepasitiki valdžia – padaro, ką jiems reikia ir tiek. Kaip ir su tais medžiais Širvintose, išpjovė visus realiai, plikas miestas likęs. Tai čia žinot, kaip toje pasakoje – jei nuolat šauksi, kad “Vilkas, Vilkas!”, tai atėjus tikram vilkui niekas tavimi nebetikės. Tai ir nebetiki žmonės savivalda, nes jau daug kartų buvo kalbėta apie medžius, bet viskas kaip buvę. Pasodina 3 nupiepusias pušeles vidury pievos, padaro gražią foto ir tiek tereikia.

  • 2023-05-30 at 12:52
    Permalink

    Aš irgi manau, kad toks objektas pardavinėjamas nepastebėtas nebūtų. Visgi gal ruošiasi tiesti požemines komunikacijas, gal dar kažką. Visaip juk gali būti. Išgirskime paaiškinimus, tada teiskime kirtėjus.

  • 2023-05-30 at 12:46
    Permalink

    Kiek žinau, net savo kieme kertant didelius medžius, reikia būt gavus leidimą. O kad pardavė, tai abejoju, nes tam reiktų tarybos sprendimo, apie kurį nieko nebuvo girdėt. Kai nuomavo Tėkmei, taryba turėjo balsuoti.

  • 2023-05-30 at 12:34
    Permalink

    Citata: “gal mokykla jau kam parduota ir mes nežinom?”

    Būtent. Jei parduota ir turi leidimus kirsti, kokios gali būti pretenzijos naujiems sąvininkams? Ne mūsų teritorija, ne mums spręsti. Skubame kitus teisti nesigilinę į situaciją. O juk kirtimo priežaščių gali būti įvairių

  • 2023-05-30 at 11:52
    Permalink

    gal mokykla jau kam parduota ir mes nežinom? gal čia naujieji šeimininkai prasisuko? bet tai kokio debilumo reikia būti, kad tokius grožius pjauti ir palikti pliką pastatą?

  • 2023-05-30 at 11:51
    Permalink

    Reikalauju nubausti vandalus. Pirmiausia tuos, kurie sudėjo parašus ant leidimo

Comments are closed.