Varnelė ataskaitoje svarbiau nei vaikų saugumas

   Lietuvoje kasmet daugėja naujų ir modernių žaidimų aikštelių vaikams. Visos viešose vietose įrengtos vaikų žaidimo aikštelės turi atitikti jų naudojimo ir priežiūros sveikatos saugos reikalavimus, kuriuos nustato Lietuvos higienos norma HN 131:2015. Tam, kad žaidimų aikštelės būtų ne tik smagu, bet ir saugu, jos turi būti prižiūrimos, aikštelių įranga ir danga turi atitikti saugos standartų reikalavimus. Vaikams žaisti skirtos vietos turi būti įrengtos saugiai, o juose žaidžiantys vaikai turi būti apsaugoti nuo grėsmių susižaloti. Naujau įrengtos aikštelės gali būti pradėtos naudoti tik po jų saugos įvertinimo.

   Taip turi būti. O kitur gal taip ir yra. Kitur, bet tik ne mūsų rajone.

   Vienas, pilietiškai nusiteikęs ir rajono vaikų gerove besirūpinantis gyventojas atkreipė mano dėmesį į neseniai, birželio 10 d. ir vėl pompastiškai, su visomis iškilmėmis ir ledų dalinimu atidarytą aikštelę Šiaulių kaime (Širvintų sen.).  Ir vėl su  daugybe nuotraukų ir labai svarbių atidarymo iškilmių dalyvių. Bet ar atidarymo nuotraukos atspindi realybę? Ar taip plačiai besišypsantys nuotraukose veidai šypsosis, kai vaikai šioje aikštelėje patirs traumas? O jų galimybė tikrai didelė, nes po atidarymo apsilankius aikštelėje nuotraukose užfiksuoti vaizdai liudija, kad aikštelė atidaryta paskubomis, nesutvarkius ją iki galo. Aikštelėje neužtaisytos įrenginių įbetonavimo vietos, mėtosi aštrūs  plytgaliai. Ir vėl darbas tik dėl varnelės ataskaitose? Ir vėl tik dėl dar vienos nuotraukos blizgiame žurnaliuke?

  Negi dėl to turime rizikuoti savo vaikų sveikata? Juk pasitaiko, kad net suaugusiems galva svaigsta ir net nesistumdydami su draugais, nekrisdami ant aštrių daiktų jie patiria visai rimtų traumų, ilgam atimančių galimybę šypsotis ir kramtyti. O čia juk vaikai. Bandydami suvokti pasaulį, žaisdami ir tyrinėdami aplinką jie kartais neįvertina pavojų. Gal verta pirmenybę teikti jų saugumui, o ne dar vienai gražiai nuotraukai.

11 thoughts on “Varnelė ataskaitoje svarbiau nei vaikų saugumas

  • 2023-06-15 at 10:25
    Permalink

    Juliui ir šiaip.
    Šiandien radau Šekspyro citatą. Labai patiko:

    “Aš visada jaučiuosi laimingas. Žinote kodėl?
    Kadangi aš nieko iš nieko nesitikiu. Kažko tikėjimasis visada tik skaudina.
    Gyvenimas trumpas. Tad mylėk savo gyvenimą. Būk laimingas ir nenustok šypsotis. Tiesiog gyvenk sau ir
    Prieš kalbėdamas, įsiklausyk,
    Prieš rašydamas, pamąstyk,
    Prieš išleisdamas, uždirbk,
    Prieš melsdamasis, atleisk,
    Prieš įskaudindamas, pajausk,
    Prieš nekęsdamas, mylėk,
    Prieš pasiduodamas, pabandyk,
    Prieš mirdamas, gyvenk”

  • 2023-06-15 at 09:32
    Permalink

    Aš vežiau šakotį dovanų už mierės reprezentacinius. Bet pratylėjau, tai visi galvojo, kad už savus. Tai po to labai apsišakojęs jaučiausi… Į Šiaulius buvo galima ir naudotų traktoriaus padangų nuvežti. Jie gi vis tiek aklai balsuotų.

  • 2023-06-15 at 08:39
    Permalink

    Jo, tik norėjosi paklausti, kur tamsta buvote kai kažkas parašė komentarą: “Dar tikėjausi reakcijos. Juk rizikuojama vaikų saugumu. Žmonės, kas jums darosi?”

    Manote, visi domisi ir skaito vietines naujienas?

  • 2023-06-14 at 23:40
    Permalink

    Ir kam gi taip sudėtingai?
    Birželio 12d. pirmadienį, 9.36val. savivaldybė FB apskelbė:
    “Labai džiaugiamės, kad mažąją vaikų zoną kuriame visi kartu!
    Dėkojame Širvintų seniūnei Rimai Jasevičienei, Laimai Motiejūnienei, Savivaldybės tarybos nariui Simui Buinickui už pagalbą tvarkant vaikų žaidimų zonos aplinką Širvintų sen., Šiaulių kaime.
    ☑️ Šios vaikų zonos lankytojų prašome kantrybės, šią savaitę dar laukiame suoliukų ir šiukšliadėžių.
    Numatytos vietos jau rudenį sodinti medžius.
    Po truputį visi kartu su gyventojais sukursime jaukią erdvę mūsų mažiausiems”
    Taigi, pirmadienį, dar auštant viskas buvo tvarkoma. Ir kam kištis į intymius reikalus. Šiaulių kaimas ne tik vaikų aikštelę pastatys, bet ir obeliską pinsk.

  • 2023-06-14 at 22:51
    Permalink

    Įdomu, kas pasirašė darbų priėmimo aktą? Ir beje, kam čia tvarkyti? Juk ne merės kiemas. Kam reikia, tegul tvarkosi plytgalius, o merei ir taip žolytės priežiūros užtenka savo kieme.

  • 2023-06-13 at 16:09
    Permalink

    O man liežuvis nenudžius, jei pasakysiu AČIŪ tiems, kurie prisidėjo, kad vaikams būtų geriau. Ir nebūtų rankos nukritusios, jei rasčiau plytgalius vietoje ir tektų juos pašalinti pačiam. Tiesiog šiaip malonu, kad to nereikėjo daryti, nes tai reiškia, jog NESAME BEVILTIŠKI, kad ir kas ką besakytų. Sugaišau laiko, bet optimizmo pasikroviau

  • 2023-06-13 at 15:42
    Permalink

    Nuėjau žvejoti. Pabėriau pašaro. Ir ką jūs manote? Stebuklų nebūna. Žuvys tikrai atplaukė.

  • 2023-06-13 at 12:50
    Permalink

    ISTORIJOS TĘSINYS
    Visgi buvo be galo įdomu, negi tikrai širvintiškiai yra viskam abejingi? Net savo vaikams. Ar problemų viešinimas veiksmingas? Sėdau į automobilį ir nuvažiavau į Šiaulius. Važiuodamas spėliojau – kiek % duočiau, kad rasiu teritoriją sutvarkytą. Daviau 90%. Štai ir miestelis. Ir ką gi? Sensacijų nėra. Teritorija idealiai sutvarkyta.

  • 2023-06-13 at 08:27
    Permalink

    O kokios Jūs reakcijos tikitės? Ar surinko kas plytgalius? Nesinori tikėti, kad ne.

    Prieš savaitę rašiau, kad šalia savivaldybės esančio ąžuolo sausos šakos gali bet kada užkristi ant jūsų, širvintiškiai, vaikų galvų. Prieš tai užėjau į savivaldybės aplinkosaugos ir viešosios tvarkos skyrių. Pažadėjo imtis veiksmų – apgenėti šakas. Kas per tą laiką pasikeitė? Nelaimė nelaukia kol kas suras laiko ir noro imtis darbo.

  • 2023-06-12 at 22:59
    Permalink

    Dar tikėjausi reakcijos. Juk rizikuojama vaikų saugumu. Žmonės, kas jums darosi?

  • 2023-06-11 at 21:00
    Permalink

    O kam tai rūpi? Kai kas deda skersą ant savo rinkėjų, o tie juk niekur nesiskųs dėl sužalotų vaikų.

Comments are closed.