Skirtingų paskolų tipų palyginimas: kuris variantas tinkamiausias Jums?

   Paskolos ėmimas – tai rimtas, atsakingas bei visapusiško situacijos apgalvojimo reikalaujantis sprendimas. Viena iš dažniausiai žmonių daromų klaidų yra tai, kad šie neapsvarsto visų esamų mokesčių, už kuriuos reikės sumokėti papildomai. Pastarieji gali būti tikrai įvairūs – tarpininkavimo, aptarnavimo, sutarties sudarymo ir panašiai. Be to, imdamas paskolą dažnas asmuo neapgalvoja tokios galimybės, kad gyvenimo aplinkybės gali pasikeisti. Taigi, kartais nutinka taip, jog žmogui nebeišeina išsimokėti paskolos, o su pasirinkta bendrove dėl atidėjimo termino susitarti tampa sudėtinga. Dėl šios priežasties, prieš skolinantis reikėtų apsvarstyti kuo daugiau įvairių aspektų. Pavyzdžiui, ką darytumėte tada, jeigu gyvenimo aplinkybės stipriai pasikeistų? Taipogi, kokius mokesčius reikės susimokėti bendrovei? Ar šioje įmonėje esančios sąlygos tikrai tenkina būtent Jus? Ir, be abejo, koks paskolos tipas apskritai yra tinkamiausias dabartinėje situacijoje?

Greitieji kreditai

   Greitas kreditas yra ganėtinai dažnas pasirinkimas įvairių asmenų tarpe. Pirmiausiai, taip nutinka dėl to, jog čia pasiskolinti ganėtinai paprasta. Dažniausiai tereikia užpildyti paraišką internetu, o reikalinga pinigų suma asmens sąskaitoje gali atsidurti net valandos bėgyje. Taigi, tai puikus bei paprastas pasirinkimas skubantiems žmonėms. Iš esmės, greitąjį kreditą pasiimti nėra labai sudėtinga, žvelgiant ir iš reikalavimų pusės. Tačiau, to padaryti negali moksleivis ar bedarbis asmuo – bendrovės atkreipia dėmesį į tai, ar žmogus tikrai gebės išsimokėti, ar jis turi pastovų pajamų šaltinį. Be abejo, labai svarbu, kad Jūsų kreditingumo istorija būtų švari. Tai reiškia, jog geriau neturėti įsiskolinimų, o, net jeigu ir turite, reikia, kad šie neviršytų tam tikros ribos.

   Bet kokiu atveju, greitieji kreditai turi tikrai nemažai privalumų. Tai – skubus, paprastas, jokių „pradinių įnašų“ nereikalaujantis būdas, kaip galite pasiskolinti Jums reikalingą sumą. Kita vertus, svarbu pabrėžti, jog tokios įmonės įprastai siūlo nedaug pinigų. Dažniausiai sumos vyrauja tarp 10-30 tūkst. Eurų. Tačiau, tai vis tiek gali būti puikus išsigelbėjimas užklupus nelaimei, prireikus skubaus remonto, vaistų ar gydymo.

Vartojimo paskola

   Vartojimo paskola yra dar vienas būdas pinigų pasiskolinti pakankamai greitai ir paprastai. Vienas iš didžiausių šio pasirinkimo pliusų yra tai, kad norimą sumą galite išleisti niekam neatsiskaitinėdami ką su ja darysite. Taip pat, kaip ir greitojo kredito atveju, čia nereikalaujama turėti tam tikro pradinio įnašo. Kas gali suteikti vartojimo paskolą? Dažniausiai tai daro komerciniai bankai, vartojimo kredito davėjai, kredito unijos bei tarpusavio skolinimo platformos. Kita vertus, norintys gauti šią paskolą privalo atitikti keletą reikalavimų. Pirmiausiai, žmogaus turimi finansiniai įsipareigojimai (jeigu tokių yra) negali viršyti 40% jo pajamų. Kitu atveju, manoma, jog papildoma paskola bus pernelyg didelė našta – dėl šios priežasties, ji gali būti nesuteikiama. Taipogi, pasirinkta bendrovė įvertins individo mokumą, kreditingumo istoriją, įsiskolinimus. Be abejo, čia taip pat svarbu turėti patikimą pajamų šaltinį.

   Ką dar reikėtų žinoti? Įprastai bendrovės suteikia galimybę vartojimo paskolos atsisakyti per dvi dienas. Tokiu atveju, žmogus gali pervesti įsigytą sumą atgal visiškai nemokamai. Taipogi, pasiskolinti leidžiama tik dienos metu, iki 22 valandos vakaro. Be abejo, šiuo būdu siekiama apsisaugoti nuo pernelyg impulsyvių sprendimų. Kita vertus, kaip ir greitojo kredito atveju čia egzistuoja ne tik palūkanos, bet ir įvairūs papildomi mokesčiai, į kuriuos pravartu atsižvelgti.

Būsto paskola

  Be jokios abejonės, būsto paskola yra vienas iš didžiausių finansinių įsipareigojimų bet kokiam žmogui. Dėl šios priežasties, pastarosios grąžinimo laikotarpis visada yra pats ilgiausias. Svarbu paminėti ir tai, jog būsto paskolą gali gauti tikrai ne kiekvienas, čia yra keliami kur kas didesni reikalavimai nei norint įsigyti greitą arba vartojimo kreditą. Be to, vienas iš didžiausių tokio sprendimo trūkumų yra tai, kad asmuo turi sutaupyti tam tikrą pradinį įnašą. Dažniausiai tai būna 15% nuo galutinės sumos. Be abejo, situacijos sudėtingumas priklauso nuo to, kokio tipo būstą pasirinksite. Kita vertus, 15% gali būti tikrai nemaži pinigai, kuriuos sutaupyti dauguma asmenų užtrunka ganėtinai ilgą laikotarpį.

   Ką dar reikėtų žinoti? Pačią būsto paskolą suteikti gali tik bankai, kredito unijos bei juridiniai asmenys, kurie yra įrašyti į viešąjį kredito davėjų sąrašą. Taipogi, prieš kreipdamiesi dėl pasiskolinimo, privalote bent 6 mėnesius gauti pakankamai stabilias pajamas. Kaip ir anksčiau minėtais atvejais, pasirinkta bendrovė paskolos suteikti negali, jeigu finansiniai įsipareigojimai pernelyg viršys žmogaus galimybes. Iš esmės, pastariesiems Jūs turėtumėte skirti ne daugiau nei 40% nuo savo pajamų. Nepamirškite, kad būsto paskolą imant sutuoktiniams, šis procentas yra išskaidomas per abu žmones. Paskolos kainą sudaro palūkanos, turto vertinimo bei draudimo išlaidos, administravimo mokesčiai. Kita vertus, šiuo atveju, planuoti reikėtų dar atidžiau – apsvarstykite, kas nutiktų, jeigu prarastumėte darbą arba kitaip pasikeistų Jūsų gyvenimo aplinkybės. 

Paskola verslui

   Pradėti verslą gali būti tikrai sudėtinga. Dauguma, net ir išties puikių idėjų reikalauja pradinių investicijų, tačiau sukaupti tinkamą rezervą gali užtrukti pernelyg ilgą laikotarpį. Tokiu atveju, puikiu išsigelbėjimu tampa paskola verslui. Dažniausiai ši yra išduodama tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims. Pastarąją siūlo komerciniai bankai, kredito bendrovės ir sutelktinio finansavimo platformos. Be abejo, čia egzistuoja ganėtinai panašios, anksčiau jau aptartos sąlygos. Visgi, ši paskola idealiai tinka tiems, kurie nori pradėti naują arba toliau vystyti šiuo metu jau turimą verslą. Kita vertus, čia taip pat reikėtų apgalvoti nemažai aplinkybių, kurios bėgant laikui gali pasikeisti. Be to, svarbu atsižvelgti į visus papildomus mokesčius, kuriuos tikriausiai reikės sumokėti.

Užsakymas ŠS Nr 23-55