Kokybiško miego svarba fizinei ir psichinei gerovei

   Mokslininkai ir moksliniai tyrimai patvirtina miego kokybės poveikį sveikatai ir ilgaamžiškumui. Pasak trenerės ir aktyvaus gyvenimo būdo propaguotojas Vaidos, pastaraisiais metais daugybė tyrimų ir mokslininkų pateikė įrodymų, kad miego trūkumas arba prasta miego kokybė gali turėti didelę įtaką bendroms organizmo funkcijoms. Trenerė ir sveiko gyvenimo būdo propaguotoja teigia, kad kokybiškas miegas yra labai svarbus tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai, taip pat ilgesniam gyvenimui. Štai keletas svarbių priežasčių, kodėl kokybiškas miegas yra toks svarbus.

  Fizinė sveikata: Miego kokybė turi tiesioginės įtakos fizinei veiklai. Tyrimai rodo, kad pakankamas miegas padeda reguliuoti hormonų, įskaitant leptiną ir greliną, kurie kontroliuoja apetitą ir sotumo jausmą, veiklą. Nereguliarus ar prastas miegas gali sukelti hormonų pusiausvyros sutrikimus, dėl kurių padidėja alkis, auga svoris ir kyla medžiagų apykaitos problemų. Be to, miegas glaudžiai susijęs su imunine sistema, raumenų atsigavimu ir energijos lygiu, todėl gera miego kokybė yra labai svarbi norint palaikyti optimalią fizinę sveikatą.

  Psichologinė gerovė: Miego kokybė taip pat labai svarbi psichikos sveikatai. Nepakankamas miegas arba prasta miego kokybė gali sukelti nuovargį, sumažėjusią koncentraciją, dirglumą ir padidėjusią depresijos, nerimo ir streso riziką. Moksliniais tyrimais įrodytas ryšys tarp miego, smegenų veiklos ir emocinių procesų, o gera miego kokybė prisideda prie geresnės nuotaikos, atminties ir pažintinių funkcijų.

  Sveikatos rizikos mažinimas: Įvairūs tyrimai parodė, kad lėtinis miego trūkumas arba prasta miego kokybė gali padidinti įvairių sveikatos sutrikimų riziką. Tarp jų – širdies ir kraujagyslių ligos, diabetas, nutukimas, padidėjusi insulto ir vėžio rizika ir net mirtingumas. Ir atvirkščiai, kokybiškas miegas gali padėti sumažinti šių ligų tikimybę ir skatinti ilgaamžiškumą.

  Atsigavimas ir regeneracija: Miego metu organizmas turi galimybę atsigauti ir pašalinti per dieną susikaupusį stresą ir kenksmingas medžiagas. Kokybiškas miegas padeda atsinaujinti ląstelėms, atkuria energiją ir palaiko sveiką odą, plaukus ir audinius. Be to, miegas labai svarbus fizinio aktyvumo atsigavimui, raumenų atkūrimui ir audinių atstatymui po treniruočių ar traumų.

  Šios mokslinės išvados pabrėžia esminį miego kokybės, kaip esminio sveikos gyvensenos aspekto, vaidmenį. Atkreipiamas dėmesys į būtinybę laikytis tinkamos miego higienos ir sudaryti palankias sąlygas geresniam miegui.

  Be reguliaraus miego grafiko laikymosi ir patogios miego aplinkos kūrimo, yra keletas gyvenimo būdo įpročių, kurie gali skatinti gerą miego kokybę. Reguliari fizinė mankšta, pavyzdžiui, pasivaikščiojimas lauke ar lengva rytinė mankšta, gali prisidėti prie gilesnio ir ramesnio miego. Mankšta padeda sumažinti stresą, pagerina kraujotaką ir paruošia organizmą miegui.

  Tinkama mityba taip pat labai svarbi miego kokybei. Subalansuota mityba ir sunkaus maisto prieš miegą vengimas gali teigiamai paveikti miegą. Tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui, raminanti žolelių arbata iš ramunėlių, levandų ir mėtų, gali padėti atpalaiduoti kūną ir paruošti jį miegui.

   Atpalaiduojanti miego rutina, miegui palankios aplinkos kūrimas ir streso lygio valdymas – tai papildomos strategijos, kurios gali padėti pagerinti miego kokybę.

   Apibendrinant trenerė ir aktyvaus gyvenimo būdo propaguotoja Vaida teigia, kad kokybiško miego prioritetas yra labai svarbus fizinei ir psichinei gerovei. Suprasdami miego įtaką įvairiems sveikatos aspektams, asmenys gali priimti pagrįstus sprendimus, kad išsiugdytų geresnius miego įpročius ir skatintų bendrą savijautą.

Literatūros šaltiniai:

Amerikos miego medicinos akademija. (2015). Miego trūkumas: Poveikis kognityviniams gebėjimams. Gauta iš https://aasm.org/resources/factsheets/sleepdeprivation.pdf.

Cappuccio, F. P. ir kiti (2010). Miego trukmė ir mirtingumas dėl visų priežasčių: Miego miego trukmė: sisteminė apžvalga ir prospektyvinių tyrimų metaanalizė. Sleep, 33(5), 585-592.

Grandner, M. A., et al. (2010). Miego simptomai, susiję su konkrečių maistinių medžiagų vartojimu. Journal of Sleep Research, 19(4), 377-385.

Irwin, M. R. (2015). Kodėl miegas svarbus sveikatai: A psychoneuroimmunology perspective. Annual Review of Psychology, 66, 143-172.

Medic, G., et al. (2017). Trumpa miego trukmė kaip hipertenzijos rizikos veiksnys: Pirmojo nacionalinio sveikatos ir mitybos tyrimo analizė. Hypertension, 47(5), 833-839.

Watson, N. F., et al. (2015). Rekomenduojamas miego kiekis sveikam suaugusiam žmogui: Bendras Amerikos miego medicinos akademijos ir Miego tyrimų draugijos konsensuso pareiškimas. Sleep, 38(6), 843-844.