Valstybės parama verslo paskoloms Lietuvoje

   Lietuva yra puiki vieta verslui, nes čia vyrauja švelnus klimatas, moderni finansinė infrastruktūra ir verslui palanki aplinka. Be to, Lietuvoje palyginti lengva gauti paskolas, todėl ji yra patraukli galimybė pradėti ar plėsti verslą. 

  Lietuvos vyriausybė turi daug verslui pritaikytų paskolų programų, įskaitant tas, kurios skirtos pradedančioms įmonėms ir tas, kurios siūlo skatinamąsias priemones, padedančias įmonėms augti ir investuoti į ekonomiką. Be to, bankai Lietuvoje siūlo platų paskolų produktų asortimentą – nuo trumpalaikių verslo paskolų iki ilgalaikio finansavimo galimybių didesnėms verslo investicijoms. 

   Viena iš populiarių galimybių yra verslo paskolos. Verslo paskolos suteikia įmonėms galimybę gauti kapitalo tokiems projektams, kaip naujos įrangos įsigijimas, patalpų išplėtimas ar naujų projektų pradžia. Priklausomai nuo kredito reitingo, įmonės gali susitarti dėl palankių sąlygų, pavyzdžiui, trumpų grąžinimo terminų ir mažų palūkanų normų. Norėdama pateikti paraišką, įmonė turėtų pateikti išsamų planą, kuriame būtų nurodyta projekto apimtis, prognozuojamas jo pelningumas ir pareiškėjo finansinės galimybės. 

   Dar viena paskolų galimybė Lietuvoje – tai subsidijos ir dotacijos, kurios yra specialiai skirtos MVĮ. Abi šios galimybės suteikia įmonėms finansinę pagalbą, paprastai tiesioginių išmokų arba beprocentinių paskolų forma, kurią galima panaudoti kapitalo išlaidoms arba veiklos sąnaudoms padengti. Subsidijos ar dotacijos kriterijai gali skirtis priklausomai nuo sektoriaus, pramonės šakos ir ekonominio poveikio, tačiau Lietuvos vyriausybė paprastai paraiškas vertina pagal jų gyvybingumą ir galimą pelningumą.

Kada turėtumėte teikti paraišką? 

   Finansinė parama gali būti naudojama įvairiems tikslams, o kada ja pasinaudoti, priklauso nuo kiekvieno individualios situacijos. Apskritai, žmonės turėtų apsvarstyti galimybę imti paskolą, kai jiems reikia finansinės pagalbos verslui pradėti ar plėtoti, nekilnojamajam turtui įsigyti arba mokesčiui už mokslą ir studijų išlaidoms padengti. 

   Žmonės taip pat turėtų nepamiršti, kad finansinė pagalba nėra universalus sprendimas, todėl jie turėtų ištirti esamas galimybes ir išsiaiškinti, kas jiems labiausiai tinka. 

  Imdami paskolą, žmonės turėtų apsvarstyti išlaikymo išlaidas, bendrą grąžintiną sumą ir visus papildomus su paskola susijusius mokesčius. Palūkanų normos gali labai skirtis, todėl svarbu palyginti skirtingus paskolų produktus ir rasti tinkamą. 

   Be to, kreipiantis dėl finansinės paramos, svarbu įsitikinti, kad finansinė parama gali būti panaudota geriausiu įmanomu būdu. Paskolas ar stipendijas, kurios nenaudojamos pagal paskirtį, gali tekti grąžinti, todėl svarbu ištirti, kam bus naudojama paskola ar stipendija, ir įsitikinti, kad ji bus panaudota efektyviai.

Patarimai, kaip apsidrausti patiems 

  Tinkamos paskolos savo verslui Lietuvoje paieška gali užtrukti, todėl svarbu pradėti ieškoti ir planuoti finansavimą gerokai iš anksto. Štai keletas bendrų patarimų, kuriuos turėtumėte žinoti: 

 – Išnagrinėkite skirtingus paskolų produktus ir paraiškų teikimo procesą, kad suprastumėte, kuo skiriasi skirtingi paskolų tipai, kokie reikalavimai reikalingi norint gauti paskolą ir kokia yra paraiškos teikimo tvarka. 

– Patikrinkite savo kredito reitingą ir įsitikinkite, kad jis yra atnaujintas. Taip pat turėtumėte peržiūrėti visus kitus su jumis susijusius kredito reitingus, pvz. 

– Anksti pradėkite ieškoti skolintojų ir susisiekite su jais, kad aptartumėte paskolos sąlygas. 

– Paruoškite visus reikiamus finansinius dokumentus, kuriuos pateiksite kartu su paskolos paraiška. 

– Palyginkite skirtingus skolintojus, atsižvelgdami į paskolos palūkanų normą, paskolos grąžinimo grafiką ir kitus mokesčius bei rinkliavas. 

– Įsitikinkite, kad suprantate bet kokią galimą riziką, susijusią su paskolos ėmimu, ir aiškiai žinote, kaip galėsite grąžinti paskolą. 

– Sekite paskolos mokėjimus ir įsitikinkite, kad laikotės paskolos sutarties. 

Kai suprasite, kaip mąstyti apie paskolos gavimą savarankiškai, galite pradėti planuoti, kaip gauti lėšų savo verslui.

Kaip tai valdyti? 

  Užtikrinus paskolą, svarbu ją atsakingai valdyti – atsižvelgti į paskolos grąžinimo grafiką, sumą ir palūkanų normą. Štai keletas patarimų, kurie padės atsakingai valdyti paskolą: 

– Įsitikinkite, kad esate susipažinę su paskolos sąlygomis. 

– Reguliariai tikrinkite savo išrašus, kad įsitikintumėte, jog laiku mokate įmokas. 

– Susidarykite paskolos grąžinimo planą ir jo laikykitės. 

– Jei negalite mokėti įmokų, nedelsdami kreipkitės į skolintoją. 

– Reguliariai peržiūrėkite ir stebėkite savo paskolą ir ieškokite būdų, kaip ją grąžinti greičiau, jei įmanoma. 

Išvada 

   Įgyti paskolą Lietuvoje yra gana paprasta, o tiek fiziniams asmenims, tiek įmonėms yra keletas galimybių. Kad rastumėte jums tinkamą paskolos produktą, būtinai supraskite procesą ir palyginkite skirtingus paskolų produktus bei skolintojus. Tvarkant paskolą svarbu žinoti paskolos grąžinimo grafiką ir susidaryti jums tinkamą paskolos grąžinimo planą.

Verslo paskolos – https://www.capitalbox.lt

Užsakymas ŠS Nr 23-62