Šeimos tradicijas tęsianti ristūnų žirgų vadeliotoja Monika Vinskutė: draugai žino, kad savaitgaliais aš užsiėmusi

Monika Vinskute, organizatoriu nuotr.

     Geriausia šalies moterimi vadeliotoja pripažinta Monika Vinskutė gyvenimą su žirgais pradėjo dar paauglystėje, kai į varžybas keliaudavo su tėčiu – žirgų augintoju, treneriu ir vadeliotoju Edvardu Vinskumi. Ne vieną tarptautinį apdovanojimą pelniusi moteris dabar savo gyvenimo neįsivaizduoja be savaitgaliais vykstančių varžybų, o artimiausiu metu ruošiasi startuoti viename svarbiausių renginių – „Elito Grand Prix“ lenktynėse.

Tęsia šeimos tradiciją

   Kaip pasakoja M. Vinskutė, pirmasis giminėje ristūnų žirgų sportu susidomėjo tėčio Edvardo brolis Jonas Vinckus – žinomas Lietuvos ristūnų žirgų vadeliotojas, vienas iš „Respublikinės ristūnų žirgų lygos“ įkūrėjų.

   „Po dėdės mirties, tėtis gavo jauną kumeliuką. Kai tas kumeliukas užaugo, tėčiui ir kilo mintis užsiimti šiuo sportu, nors iki to laiko jis tik stebėdavo brolio varžybas. Vėliau vieną žirgą sekė antras, trečias. Aš pati dar būdama paauglė kartu su juo važiuodavau į varžybas, padėdavau paruošti žirgus startui. Kol vieną dieną tėtis pasiūlė vadelioti pačiai“, – prisimena pašnekovė.

Artimiausias „Respublikinės ristūnų žirgų lygos“ renginys ELITO GRAND PRIX vyks rugpjūčio 6 d. Širvintų hipodrome. Žiūrovams renginys nemokamas.

    Moters startai nuo pat pradžių buvo sėkmingi ir taip tęsiasi iki šiol. Nuo 2009 metų ji beveik kiekvieną savaitgalį dalyvauja atrankos varžybose arba didžiuosiuose bėgimuose ir šypsosi – draugai seniai žino, kad tokių savaitgalių ji neiškeistų į nieką. Šiuo metu Monika Vinskutė dažniausiai startuoja su vienuolikmečiu ristūnu Monet Augustinu – ne vienerių varžybų nugalėtoju ir rekordininku.

Užsienyje prizai siekia milijonus

   Sportininkė dalyvauja ne tik Lietuvos hipodromuose vykstančiose varžybose – dažnai nukeliauja ir į kaimyninį Taliną. Štai 2020 m. laimėtos Moterų dienos varžybos, 2021 m. į Lietuvą parsivežta Baltijos taurė, o naujojo Talino hipodromo atidarymo varžybose kartu su Monet Augustinu pastatytas ir pirmasis greičio rekordas.

   Vis dėlto, kaip pasakoja pašnekovė, didžiausią iki šiol įspūdį paliko varžybos, vykusios Švedijoje ir Prancūzijoje. Į Švediją M. Vinskutė lydėjo savo žirgą, kurį varžybose vadeliojo kitas sportininkas. Visą mėnesį stebėjusi, kaip vyksta pasiruošimas varžyboms, kaip išvystyta infrastruktūra, sėmėsi patirties.

   „O šiemet Paryžiuje atstovavau Lietuvai Mėgėjų taurės varžybose. Kitą dieną stabėjau Prix d’Amérique bėgimą, kurio prizinis fondas siekė net milijoną eurų, o vieno bėgimo laimėtojas gauna beveik pusę šios sumos. Tai brangiausios Europoje varžybos, kurios paliko nepakartojamą įspūdį: dešimtys tūkstančių žmonių tribūnose aistringai palaiko savo favoritus. Dalis įnirtingai stebi totalizatorių. O bendrai – vyksta didžiulė šventė: žmonės bendrauja, linksminasi. Toks jų laisvalaikio praleidimo būdas. Būtų nuostabu, jeigu ilgainiui Lietuvoje užaugintume ką nors panašaus“, – sako M. Vinskutė.

Tribūnos gali pilnėti

   Viename iš Lietuvoje veikiančių bankų dirbanti moteris sako, kad šiuo metu ristūnų žirgų sportas gali būti tik hobis. Jos vadeliojamus ristūnus treniruoja tėtis Edvardas Vinskus. Žirgai taip pat gyvena jo ūkyje.

   „Varžybų dienos rytą susitikusi su žirgu nuodugniai jį apžiūriu, apšilimo metu įvertinu, kaip žirgas jaučiasi. Jie – ypatingai supratingi gyvūnai: jaučia, kad yra varžybų diena. Starto metu patyrę žirgai yra išties azartiški, veržiasi bėgti. Jeigu žirgas gerai jaučiasi, yra geros sportinės formos, jis tikrai atiduoda visas savo jėgas“, – sako vadeliotoja.

   Pasak jos, per dvi minutes po starto viskas keičiasi labai greitai. Žirgas turi bėgti risčia, negali sušuoliuoti. Be to, kad vadeliotojas koncentruojasi į bėgimo taktiką ir žirgą, dar turi stebėti aplinką – nedera daryti staigių judesių ar trukdyti bėgti greta esančiam ristūnui. Taisyklės dėl žirgo gerovės ir bendro saugumo yra griežtos.

   Paklausta, ar žirgo ir vadeliotojo netrukdo iš tribūnų sklindantys palaikymo šūksniai, M. Vinskutė šypsosi: „Būnu tokia susikaupusi, kad starto metu negirdžiu jokių pašalinių garsų. O vėliau žiūrovai tikrai neblaško. Natūralu, kad apšilimo metu jaunesni žirgai pastebi pasikeitusią aplinką, tačiau važiavimo metu išnyksta viskas. Ir tikrai – galima paraginti, palaikyti garsiau savo favoritus“, – atvykti į varžybas kviečia M. Vinskutė.

   Artimiausias „Respublikinės ristūnų žirgų lygos“ renginys ELITO GRAND PRIX vyks rugpjūčio 6 d. Širvintų hipodrome. Žiūrovams renginys nemokamas.

One thought on “Šeimos tradicijas tęsianti ristūnų žirgų vadeliotoja Monika Vinskutė: draugai žino, kad savaitgaliais aš užsiėmusi

  • 2023-08-04 at 17:21
    Permalink

    Sėkmės dirbantiems žmonėms, bet ne nuomonės formuotojams, feisbukiniams
    Kol merai bei jų bendradarbiai bus tik feisbukiniai, nieko gero nereikia tikėtis.
    O Monikai Vinskutei linkiu sėkmės.
    Dabar Lietuvoje dėmesio centre trinkelynas (gerai, jeigu prie naudojamų pastatų; turgus, poliklinika, ligoninė, autobusų stotis, parduotuvės ir pan.), fontanai ( tik ne prie savivaldybės pastato, kas gali eiti laisvai elgtis tokioje vietoje).
    Medelių sodinimai ir beveik 50 proc. medelių išdžiūna, kaip Širvintose. Prie Norfos parduotuvės pušelės išdžiūvo, prie sodros pastato, kiek jau džiūna medelių. Nėra kam prižiūrėti, nėra kam dirbti, tai veltui pinigų nemėtykite ir nesodinkime, o saugokime kas jau išaugo.

Comments are closed.