“Auksinio proto” savaitės klausimas. 10

  “Auksinio proto” gyvų žaidimų Širvintose organizatorius atkuria vasaros žaidimą “Savaitės klausimas”, kuris vyks iki pat rudens. Taip siekiame platinti protmūšių virusą Širvintose ir norime jums paįvairinti vasarą.

   Jums tereikia atsakyti į vieną klausimą ir, jei pasiseks, pasiimti geriausio protmūšių Širvintose draugo MB Draustukas prizą (žinoma, mielai steigsime prizus ir iš kitų rėmėjų).

   Iki naujojo “Auksinio proto” gyvų žaidimų sezono pradžios (rugsėjį) bus sumuojami visų teisingai atsakiusių (nepriklausomai nuo to laimėjo savaitės prizą ar ne) taškai ir pabaigoje (preliminariai, rugsėjo pradžioje) bus paskelbtas VASAROS ČEMPIONAS, kuriam atiteks DIDYSIS PRIZAS.

  Praėjusios savaitės klausima tiesiai iš mūsų kaimynų (šalies ir rajono):

1. Rygos centrą puošia Laisvė, tačiau šalia didžiosios Laisvės yra ir mažoji Laisvė, specialiai sukurta JIEMS. Vienu žodžiu atsakykite kam Latvijos sostinėje sukurta mažoji Laisvė?

Atsakymas: NEREGIAMS

2. Šį klausimą pristato Asvejos regioninio parko lankytojų centras. Patį klausimą rasite nuotraukoje, o jo atsakymas – vienas tikrinis daiktavardis. Taip šis klausimas toks, kur reikia tiesiog žinoti arba sėkmingai „googlinti“, bet yra vienas patarimas (labai rekomenduojamas) – tik keliasdešimt kilometrų ir jūs patys galite apsilankyti Dubingiuose, ten kur buvo filmuojamas (nužudytas) Tadas Blinda, apžiūrėti ekspoziciją ir patį nuostabų miestelį bei jo apylinkes. Patikėkite (nors neabejoju, kad ir patys žinote), pamatyti tikrai yra ką…

Atsakymas nuotraukoje

Papildomos užduotys (bonus taškai):

Nuvykite į klausimo objekto vietą, padarykite savo nuotrauką (bus publikuojama) šalia jo ir gaukite papildomus taškus. Ryga – 5 taškai, Dubingiai – 2 taškai.

Papildomi du taškai Dianai

Papildomi du taškai Dianai:

Gauti 9 teisingi atsakymai (Edita, Daiva, Živilė, Erika, Laimutė, Irena, Diana, Vita, Aušra) , o Fortūna šią savaitę buvo palanki Aušrai. Sveikiname! Būtinai susisieksime!

Kovoje dėl Didžiojo Prizo pirmauja (turi po dešimt taškų): Edita, Daiva, Živilė. Erika, Diana, visi kiti (dar 25 dalyviai) turi po 9 ir mažiau taškų.

Šiandien skelbiame paskutinį šio sezono klausimų dešimtuką. Vieno klausimo vertė – 1 taškas, savaitės prizxo lošime dalyvauja ir vienas teisingas atsakymas (kuo daugiau taškų – tuo daugiau šansų). Svarbu: labia atidžiai skaitykite klausimo sąlygą ir atsakykite tik tai, ko prašoma. Pertekliniai atsakymai (du ar daugiau žodžių, kai prašoma vieno, straipsnių nuorodos ir kopijos ar pan.) bus užskaitomi kaip neteisingi net jei ir akivaizdu, kad mintis buvo gera.

Šios savaitės klausimų dešimtukas, paruoštas pagal faktus iš vienos knygos:

  1. 1945 metais pasirodė Džeraldo Garnerio knyga „…craft Today“ – jei vadovautumėmės jos turiniu, „Jūrų liūto“ operacijos žlugimą reikėtų priskirti Anglijos JŲ nuopelnams. Kas yra JOS, jei JOMIS garsėja ir vienas Ukrainos miestas Sumų srityje?
  2. Anot ispanų rašytojo Jesus Hernandez, Hitleris buvo „įsimylėjęs“ JĄ, nors ji ir buvo vyresnė už jį. Tai nenuostabu, nes JI buvo laikoma gražiausia moterimi savo krašte ir ,pasak jos amžininko, turėjo „saldų balsą, gazelės kojas ir dieviškas rankas“. Įdomu tai, kad Hitlerio paliepimu, 1939-ais metais JI buvo paslėpta. Kas yra JI?
  3. Antrojo pasaulinio karo metu JAV vyriausybė rūpinosi atostogų grįžusių karių laisvalaikiu: dalindavo bilietus į teatrus, vaišindavo gaiviaisiais gėrimais ir t.t. Tačiau labiausiai kareiviams patiko iniciatyva „X-Girls“ (X merginos), kurios metu jaunos savanorės merginos juos lydėdavo į pasilinksminimus, kad per tas kelias valandas vyrai pamirštų fronto sunkumus. Kas yra X?
  4. Vienas žymiausių Pirmojo pasaulinio karo snaiperių buvo Francis Pegahmagabow. Jis vienas iš 78 Kanados karių, apdovanotu Kariniu medaliu, bet savo šalyje buvo laikomas antrarūšiu žmogumi ir netgi neturėjo Kanados pilietybės, nes buvo … Užbaikite sakinį vienu žodžiu.
  5. 678-ais metais dabartinėje Sirijos teritorijoje gyvenęs išradėjas Kalinikos išrado „TOKIĄ ugnį“, savotišką tų laikų napalmo analogą. Galbūt mintys apie maistą jums padės atsakyti kokia yra TOKIA?
  6. XVII-XVIII a. Europoje naudotos „Sturmspieß“ – savotiškos šturmo JOS su specialiais antgaliais ir rezervuarais, kuriose teliuskavo padegamasis skystis. Šiais laikais kare irgi naudojamos savotiškos JOS, tiesa, originalo kalba jau nebe vokiečių. Kas yra JOS?
  7. 1939 metais „JO“ naudojimą vertino paniekinamai, bet kai patiems tapo riesta 1941 m. pradėjo masinę „JO“ gamybą. 2022 metų pavasarį viena alaus gamykla vėl pradėjo „JO“ gamybą jau kitoje šalyje, tiesa, po kelių mėnesių jo pavadinimas buvo pasikeitęs. Kas yra “JIS“
  8. Britų karininkas, oro desantininkas, aristokratas Allisonas Digby Tathem-Warteris kare nesiskirdavo su anglų džentelmeno atributu – JUO. Vienam karininkui užsiminus, kad JIS vargiai padės jam mūšyje, Digbis atsakė: „Viešpatie, Patai, o jeigu pradėtų DARYTIS TAI?“. JIS, vis tik, mūšyje Digbiui pravertė: vienos atakos metu jis JUO išdūrė vokiečių šarvuočio vairuotojui akį. Kas yra JIS?
  9. 1945 metų balandžio 30 dieną karo fotografė Lee Miller atvyko į jai nurodytus apartamentus Miunchene, nusispyrė Dachau koncentracijos stovyklos purvu aplipusius batus ir pasinėrė į asmeninę A. vonią. Nusipraususi atsigulė į E. lovą ir tik ryte sužinojo, kad jos maudynių metu apartamentų savininkai A. ir E. nusižudė Berlyne. Kas buvo sutuoktiniai A. ir E.?
  10. Antrajame pasauliniame kare JAV kariai visai nesidžiaugdavo, jei kuris japonas palinkėdavo jiems ilgo gyvenimo. Kaip originaliai skamba palinkėjimas, pažodžiui reiškiantis „dešimt tūkstančių metų“?

Atsakymus pateikti iki rugsėjo 4 dienos el.paštu: draustukas@gmail.com Siunčiant atsakymą nurodyti: 1. vardą, pavardę, pseudonimą ar pan. (bus skelbiamas teisingai atsakiusių sąrašas) 2. Kontaktą (el.paštas, telefonas ar kt., kad galėtume susiekti) 3. Žinoma, Jūsų atsakymus (sunumeruotus).

  Savaitės laimėtojas ir VASAROS ČEMIONAS paaiškės rugsėjo 5 dieną gyvo protų mūšių „Auksinis protas“ žaidimo „Alkaname Briedyje“ metu.

  Iš visų teisingai atsakiusių vienam laimingajam (kol kas vienam) atiteks MB Draustukas savaitės prizas, kurį atsiimti būtina per dvi savaites po paskelbimo. Laimėtojo nuotrauka – neprivaloma, bet labai pageidaujama.